6 évnél régebbi cikk

A Hollywood FC vár a Vidire
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Hollywood FC vár a Vidire

Ehhez azonban nem kell az Egyesült Államokba utaznia a piros-kék gárdának: az Európa Liga második selejtezőkörében a fenti becenévre hallgató észt Nõmme Kalju lesz az ellenfél. A balti állam bronzérmese nem ígérkezik könnyű akadálynak, a Vidi ellen már egy rutinos brazil gólvágót is soraiban tudhat a tallini gárda.

Az észt Nõmme Kalju FC viszonylag fiatal klub, 1997-ben alapították. A tallini egyesület ennek ellenére meghatározóvá nőtte ki magát az észt labdarúgásban, 2012-ben megnyerte hazája bajnokságát, míg 2011-ben és 2013-ban ezüstérmesként zárt. Az észt kupát is elhódította már a fekete-fehér kombinációban futballozó Kalju, méghozzá 2015-ben, míg 2009-ben és 2013-ban második lett a sorozatban. A Videoton FC hivatalos honlapján az észt Szuperkupa 2016-os győzteseként mutatta be a Nõmme Kalju FC-t, a valóságban azonban a csapat 3-0-ra elveszítette a Flora elleni finálét, így be kellett érnie az ezüstéremmel.

Észtországban naptári éves rendszerben zajlik a bajnokság, a Nõmme Kalju így a 2016-os eredményével, egy bajnoki bronzéremmel kvalifikálta magát az Európa Liga selejtezőjébe. A most futó bajnokság épp a felénél tart, az észt élvonalban tíz együttes szerepel, a csapatok négyszer játszanak egymással, így 36 forduló után alakul ki a végeredmény. A 2017-es bajnokságból 18 forduló telt el, a Kalju jelenleg a harmadik helyen áll a Flora és a Levadia mögött, 9 illetve 5 pontos hátrányban. A hétvégi fordulóban 3-0-ra nyert a Vaprus ellen, góljai közül kettőt a közelmúltban igazolt brazil csatár, Liliu szerzett, aki korábban megfordult Belgiumban, Izraelben, Cipruson és Máltán is, rá a Vidi védőinek is figyelniük kell.

A Nõmme Kalju keretében egyébként találunk légióst bőven a brazil támadón kívül is: olasz, francia és orosz játékosok is játszanak a csapatban, melynek vezetőedzője az orosz Sergey Frantsev. Az európai kupaporondon kimondottan rutinos a gárda, 2009 óta már nyolcadik alkalommal indul neki valamely sorozatnak. Okozott meglepetést is a csapat, 2013-ban a BL selejtezőjében a finn HJK-t, majd 2016-ban az EL kvalifikáció során a litván Trakai-t és a Maccabi Haifát is búcsúztatták.

A hazájában Rózsaszín Párducok, illetve Hollywood FC beceneveken emlegetett klub a mostani selejtező első körét két győzelemmel abszolválta a feröeri B36 ellen, hazai pályán Tjapkin és Dmitrijev, idegenben Liliu és Valikaev góljaival nyert 2-1-re.

Az Európa Liga második selejtezőkörének első mérkőzésén, július 13-án, magyar idő szerint 18:15-kor lép pályára a Videoton a Nõmme Kalju vendégeként.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek