2018. április 19. csütörtök Emma
Menü

Kereken 40 fok – Tíz éves a fehérvári melegrekord

Kereken 40 fok – Tíz éves a fehérvári melegrekord
A székesfehérvári Városi Strand (Fotó: Simon Erika/szekesfehervar.hu)

Mikortól kánikula a kánikula? Mi is az a hőhullám? Miért adnak ki piros riasztást, ha nagyon meleg van? Számos olyan kérdés, amire úgy általánosságban tudunk válaszolni, de a pontos definíciókat nem biztos, hogy ismerjük. No, meg azt sem feltétlenül tudjuk, mennyi volt hazánkban a valaha mért legforróbb hőmérséklet, azt meg szerintem pláne nem, hogy városunkban, a megyeszékhelyen mi is volt a hőségrekord. Egyáltalán a megyeszékhelyünké-e hőmérsékleti szempontból is a vezető szerep? Mindez kiderül a következőkben.

Én valahogy úgy vagyok a kánikulával, hogy örülök, ha van, azonban legszívesebben elhagynám minden évben, de legalábbis meghagynám azoknak, akik ezt szeretik, no, meg kibírják. Gondolom ebből kiderül, hogy én nem szeretem, sőt utálom. Ilyenkor mindenhova menekülnék, de leginkább a hűvös észak-európai országokba, persze ilyenkor ott sok a szúnyog, de azokat lecsapom, vagy remek riasztókészülékekkel kiiktatom. De a kánikula nem ilyen egyszerűen száműzhető. Most itt nem a fortélyokról kell, hogy szó essék, hanem a hőségek osztályozásáról, definícióiról, illetve a rekordokról. Ezekről már szívesebben írok, de csak egy kellemes, klimatizált helységből.

Kánikuláról akkor beszélhetünk, ha a hőmérséklet több napon keresztül eléri, vagy meghaladja az árnyékban mért 30 fokot. Árnyékban! Igen, kérem árnyékban, mivel a hivatalos hőmérsékleteket naptól védett, és tereptárgyaktól is távol lévő, jól szellőző, 2 méter magasságban elhelyezett hőmérőkre értjük. Kánikulában a tűző napon ennél akár 5-10 fokkal is többet mérhetünk, úgyhogy, ezt kéretik mindig hozzá számítani. Az ilyen napokat, amikor eléri a maximumhőmérséklet a 30 fokot, a meteorológia tudománya hőség napnak hívja. Nálunk, Székesfehérvár térségében átlagban 10-20 fordul elő évenként a hőség napokból.

Jóval több nyári napot regisztrálhatunk, mivel ennek alsó határa az adott napon bekövetkező 25 fokos hőmérséklet, amely akár már márciusban is néha kialakulhat, és még októberben is előfordulhat (főleg mostanság, a globális felmelegedés ki tudja melyik szakaszában). Nyári napból tehát jóval több van, akár évi 60-70-nél is több lehet egy-egy melegebb esztendőben.

Szerencsére jóval kevesebb, de sajnos az elmúlt évtizedekben növekvő tendenciában fordul elő forró nap, amikor is a hőmérő higanyszála eléri, meghaladja a 35 fokot. Ezek átlagos éves előfordulási értéke 2-5 nap, de természetesen ennél jóval több is lehet, akár 10-20 is elképzelhető egy rekordokat döntögető nyár után, mint az 2015-ben is tapasztalható volt, akkor ugyanis 21 ilyen forró nap volt Székesfehérváron.

Kereken 40 fok – Tíz éves a fehérvári melegrekord

Vízosztás Fehérváron a hőségriadó miatt 2017. június 23-án (Fotó: Pápai Barna)

A 40 fok feletti hőmérsékletek nem kaptak külön definíciót a szakirodalomban, de ne legyen kétségünk afelől, hogy ez a következő évtizedek során valamikor be fog következni. Ennek az az oka, hogy az elmúlt 20-30 évben egyre többször dőlnek meg elsődlegesen a maximumrekordok, és ezek bizony már inkább a negyvenes tartományhoz közelítenek. Szerencsére városunkban, azaz Székesfehérváron mostanáig egyetlen napon, nevezetesen 2007. július 20-án értük el a bűvös 40 fokot, méghozzá kereken 40 fokkal. Azóta csak közelítgetjük ezt, remélem soha nem érjük el, de nincsenek igazán illúzióim ezen a téren a jövőre nézve…

Ugyanebben az évben, tehát 10 éve, július 18-án Dunaújvárosban mérték a valaha legmelegebbet Fejér megyében, méghozzá kerek 41 Celsius fokkal, ami azóta is megdöntésre váró országos napi hőmérsékleti rekord. Ebből ugye kiderül, hogy Fejér megye második legfontosabb települése (legalábbis a közigazgatási hierarchiában) forróbb város, mint a megye székhelye Székesfehérvár. Szerintem főleg a panellakó Újvárosiak többsége szívesen elhagyná ezt a kétes dicsőséget. Ugyanebben az évben mérhettük egyébként az abszolút országos melegrekordot is, ami az Alföldön fekvő Kiskunhalas településéhez köthető +41,9 fokkal árnyékban! Nem semmi, pontosabban nem kicsit forró nyár volt az a bizonyos 2007-es.

Végül még tisztázandó, hogy mikor is ad ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Tisztiorvosi Szolgálat együttesen hőség idején.

 • 1-es, azaz legenyhébb fokozatú, citrom riasztás van érvényben akkor, ha az adott napon a napi középhőmérséklet eléri, meghaladja a +25 fokot. Figyelem, középhőmérsékletről beszélünk, azaz az adott napon mért értékek átlagáról és nem az aznap mért maximumról, ezt fontos kihangsúlyozni.
 • Narancs, azaz másodfokú a hőségriasztás akkor, amikor tartósan, legalább 3 egymást követő napon keresztül meghaladja a napi középérték a +25 fokot
 • és piros, azaz harmadfokú, legmagasabb szintű a hőségriadó, ha 3 egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri a +27 fokot.

Ilyenkor, de gyakran már narancs riasztásnál is párakapukat állítanak fel az önkormányzatok, vizet osztanak a forgalmasabb, esetleg dugókkal tarkított helyeken, illetve megnyitják a nagyközönség számára a hűthető, klimatizált helyeket is, legalábbis amennyire erre lehetőség van. Mit is írjak a végére? Talán azt, hogy személy szerint remélem, minél kevesebb ilyenben lesz részem az idén.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Megkezdődött a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
  Megkezdődött a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
 • Nemzetközi nyomozóbizottság jön létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére
  Nemzetközi nyomozóbizottság jön létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére
 • Holnapig döntenek Gyárfás Tamás előzetes letartóztatásáról
  Holnapig döntenek Gyárfás Tamás előzetes letartóztatásáról
 • Baráti látogatásra érkezett Székesfehérvárra Marcin Ociepa lengyel miniszterhelyettes
  Baráti látogatásra érkezett Székesfehérvárra Marcin Ociepa lengyel miniszterhelyettes
 • Pápa város Nyugdíjas Egyesületének tagjai látogattak a Városházára csütörtökön
  Pápa város Nyugdíjas Egyesületének tagjai látogattak a Városházára csütörtökön
 • Pápai nyugdíjasok látogatása a Városházán
  Pápai nyugdíjasok látogatása a Városházán
 • Melyik a legmenőbb fehérvári tabló 2018-ban?
  Melyik a legmenőbb fehérvári tabló 2018-ban?
 • Lázas ültetésbe kezdhetnek a falvak és a városok
  Lázas ültetésbe kezdhetnek a falvak és a városok

Eseménynaptár

 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  A stúdió vendége Gosztola Gábor! Témánk a XXIII. Fogathajtó verseny Sárbogárdon!
 • Újra keresik Magyarország legvirágosabb településeit
  Újra keresik Magyarország legvirágosabb településeit
 • Rettegnek a kanyarótól az Európai Unióban
  Rettegnek a kanyarótól az Európai Unióban
 • Ne dőljön be! - az E.ON nevével visszaélve csalók vizsgálnák a gázhálózatot
  Ne dőljön be! - az E.ON nevével visszaélve csalók vizsgálnák a gázhálózatot
 • Laptop a tanároknak, tablet az ötödikes diákoknak a Kodályban
  Laptop a tanároknak, tablet az ötödikes diákoknak a Kodályban
 • Betiltanák a műanyag szívószálakat és fültisztító pálcikákat Nagy-Britanniában
  Betiltanák a műanyag szívószálakat és fültisztító pálcikákat Nagy-Britanniában
 • Újabb négynapos hétvége közeledik
  Újabb négynapos hétvége közeledik
 • Megkezdték a szúnyogirtást a Balatonnál
  Megkezdték a szúnyogirtást a Balatonnál
 • Már százak kapták vissza a nyelvvizsgadíjukat
  Már százak kapták vissza a nyelvvizsgadíjukat