6 évnél régebbi cikk

Arany-emlékév: a költő négy balladája került bélyegre
Fehérvár Médiacentrum fotójaArany-emlékév: a költő négy balladája került bélyegre

„Edward király, angol király léptet fakó lován” - iskolai tanulmányainkból, ha balladák kapcsán másra nem is, Arany János A walesi bárdok című művére biztosan emlékszünk. A költő születésének 200. évfordulójára kiadott bélyegsorozaton a komor hangulatú ballada is megelevenedik.

A középiskolai irodalomórákon szerzett tudás az évek múlásával könnyen homályossá válhat. Ha van valami, amire biztosan emlékszünk, az Arany János és balladái, ugyanis a hátborzongató történetek izgalmai ugyanúgy lázba hozzák a mai olvasót, mint Arany kortársait. Persze ma már másként értelmezzük a horror és a thriller fogalmát, de az 1800-as években a balladák pontosan ugyanezt a szerepet töltötték be.

Ugyan egyre kevesebben adunk fel levelet, az Arany-balladák díszítette, Magyar Posta Zrt. által kibocsátott bélyegek mégis sokunk tetszését elnyerhetik. Miért is került pont bélyegekre a költő néhány kiemelkedő műve? Azért, mert Arany János hosszú évekig a Magyar Tudományos Akadémia titkáraként dolgozott, így a levelezésért is ő felelt. Nem mellesleg idén van a költő születésének 200. évfordulója, így az idei Arany-emlékév során kiemelt figyelem irányul az életpályájára és munkásságára. 

Arany János mind a középiskolások, mind a felnőttek egyik kedvenc alkotója (Forrás: Magyar Posta)

A bélyegsorozat négy bélyeget foglal magába, amelyek Arany János egy-egy balladáját jelenítik meg: A walesi bárdokat, a Mátyás anyját, a Bor vitézt és az Ágnes asszonyt. Az egyetlen iskolai memoriter, ami még talán a fülünkben zakatol a mai napig, az A walesi bárdok ritmikus „Edward király, angol király léptet fakó lován” taktusa. A hölgyek számára, és így nekem is, az anyai ösztönökről szóló Mátyás anyja című alkotás lehet a legszívhezszólóbb. Akik a szerelmi tragédiákért vannak oda, azoknak pedig a Bor vitéz és az Ágnes asszony biztosan telitalálat.

A bélyegkisívet Gilicze Gergő grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta 30 ezer példányban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek