2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

Miért lassú a wifi? - Praktikus tanácsok wifi routerekhez

Miért lassú a wifi? - Praktikus tanácsok wifi routerekhez
Jó megoldás a lefedettség növelésére a több antennás wifi routert (Fotó: tplink.com)

A minap családom egy régi ismerőse kért meg, hogy frissen vásárolt (na vajon hol vette?) notebookját és wifi-routerét beállítanám-e neki otthon? Természetesen segítettem, és nála is azzal a sokaknál tapasztalt és leggyakoribb router elhelyezési hibával találkoztam, mely a legtöbb gondot okozza az otthoni wifi használat során.

Az egy dolog, hogy a felhasználók által legtöbbször emlegetett gond a lassú wifi, míg a kábelen csatlakoztatott számítógépen gyors a net. A legnagyobb gond ott van, hogy magát az eszközt nem ismerjük, vagyis annak működési elvét. Ezzel persze nincs mit kezdeni, nem is kell mindenkinek ismernie. Így aztán összeszedtem néhány praktikus és igen hasznos tanácsot, mellyel sokat tudunk akár saját magunk is tenni a jobb és stabilabb wifi jelerősség érdekében.

Először is azzal érdemes tisztában lennünk, hogy manapság a routerek sokadik generációja van forgalomban, már ami a sebességüket illeti. Kezdetben voltak a 11 Mbps sebességű wifi-routerek. Ők voltak a hőskor kezdeti eszközei. Jelenleg ennek már a sokszorosánál tartunk, léteznek 7200 Mbps sebességű eszközök is. Hogy minek, azt nem tudom, de vannak. A ma átlagosnak mondható és elérhető árú routerek sebessége 300-750 Mbps között van. Azt alapból vegyük figyelembe, hogy maga a wifi-szabvány igen érdekes dolog: léteznek olyanok, melyeket leírnak és minősítik az eszközöket, hogy azokat a paramétereket tartják-e. De ezeket a szabványokat légüres térben, petricsészében vizsgálják egy laborban. Na jó, lehet túloztam, de az tuti, hogy azt, amit és ahogy a laborban mértek, azt ugye otthon képtelenség reprodukálni. Ez tapasztalati tény.

Szinkronban az adó és a vevő

Így aztán azt sose várjuk, hogy az elméleti maximális sebességet valaha is ki tudjuk hozni az eszközből. Ez az egyik. A másik pedig, hogy a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez nem csak a routert kell figyelgetni. Nagyon fontos, hogy a wifi-router, mint jeladó, szinkronban legyen a notebookba, okostelefonba épített vevővel. Ugyanis gyakori eset, hogy egy korábbi routert cserélünk újabbra, modernebbre vagy az internet szolgáltatónktól kapunk új internet modemmel egybeépített wifi-routert, mely a korábbinál gyorsabb sebességgel kecsegtet minket, de ez valamiért mégsem ezt adja. Jó eséllyel azért, mert az otthoni régebbi tudású notebook, okosteló wifi vevője nem tudja azt a szabványt (sebességet), melyet az új router már tudna. Ettől még lesz netünk, csak nem lesz gyorsabb. Gyakorlatban azt kell megértenünk, hogy hiába ad az új router például akár 450 Mbps sebességgel, ha a mi régi notebookunk rádiós vevője csak az 54 Mbps sebességű (802.11g) szabványt ismeri. Ilyenkor például érdemes egy szakember segítségét kérni és beszerezni egy külső, USB portba csatlakoztatható gyorsabb rádiós vevőt.

Miért lassú a wifi? - Praktikus tanácsok wifi routerekhez

A kiegészítő USB rádiós vevő jó és nem is túl drága megoldás, ha régebbi notebookunk nem támogatja a modern wifi szabványt

Az internet sebessége

A második leggyakoribb oka az “elégedetlenségnek”, hogy az ügyfelekre (vagyis ránk), felhasználókra sózzák a hipernetet. Na jó, nem mindig ránk sózzák, van az úgy, hogy néha úgy tolják az arcunkba a reklámot a szolgáltatók, hogy alig bírjuk kivárni a reggelt, hogy berohanhassunk az ügyfélszolgálati irodába, hogy délutánra már olcsó, gigabites net lehessen otthon.

Ez még nem olyan nagy tragédia, egynémely szolgáltató tényleg pár ezresért adja a gigabites (1000 Mbps) sebességű netet, jellemzően a nagyvárosi panelos lakótelepeken. Csak azt felejtik el elmagyarázni nekünk, hogy mi is szükséges ahhoz, hogy az fmc.hu csúcs sebességgel landoljon a monitorunkon.

A router kábeles sebessége

A technika mai szintjén kétféle router létezik, ha a kábeles csatlakozás szempontjából nézzük a routerek sebességét. Ez azért fontos, mert az internet a lakásunkba mindig kábelen érkezik. Már ha nem mobilnetről beszélünk, de az majd egy másik sztori lesz. Szóval van a 100 Mbps sebességű és a gigabites (1000 Mbps) sebességű router. Nincs más opció. Vagy ez, vagy az. A régebbi, olcsóbb routerek jellemzően csak a 100 Mbps sebességet támogatják. Ez az elterjedtebb. Már csak azért is, mert a gigabites szuper gyors net csak az elmúlt egy-két év újdonsága. Tehát hiába kérünk szuper netet, ha a routerünk nem tud vele mit kezdeni. Vagyis, beérkezik a lakásunkig az 500 vagy 1000 Mbps sebességű internet, ki melyiket választja, csak a routerünk technikai tudása nem teszi lehetővé, hogy ki is használjuk azt. Ilyenkor van szükségünk egy új (kábelen) 1000 Mbps sebességet is támogató routerre. Ha ilyen giganetre szándékozunk előfizetni, célszerű előtte szakember segítségét kérni, hogy jelenlegi routerünk alkalmas-e erre és ha nem, akkor be kell szerezni egy gyorsabbat.

Ideális elhelyezés

A bevezetőben már említettem, hogy fontos a router lakáson belüli elhelyezése is. Nem is kicsit! Gyakori észrevétel és sokan jönnek hozzám azzal, hogy a konyhában még van wifi, de a nappali foteljében már alig működik. Nos, igen, a wifi már csak ilyen. Nem egy egzakt tudomány. Éppen ezért szoktak le a gyártók arról, hogy feltüntessék a routerek dobozán a hatótávolságot. Éppen azért, mert a vezeték nélküli adatátviteli sebesség növelése sajnos fordított arányban áll a hatótávolsággal. Sőt, azzal is tisztában kell lennünk, hogy abban a laborban, ahol kimérik vagy inkább kikísérletezik a wifi-routerek sebességét, ott nincsenek sem betonfalak, sem szomszédban levő másik wifi-routerek, amik jelentősen befolyásolják az otthoni routerünk jelerősségét vagyis hatótávolságát. Ezeket a zavaró tényezőket manapság már nem lehet kiszűrni.

Ha megnézzük a notebookunk wifi keresőjét, láthatjuk, hogy szinte az összes szomszédunk használ wifit, melyek ugyan még működnek, de igencsak zavarják egymást. Jellemzően ebből fakadhat a gyenge térerő, no meg abból, (ez is a wifi sajátossága), hogy a vezeték nélküli internet nem pont úgy terjed, mint a Vörösmarty Rádió az éterben. Sajnos. Vagyis a vasbeton, vagy a 30 cm-nél vastagabb tégla falak, a vasbeton födémek és a hőszigetelt, gyakran több rétegű ablaküvegek nagy jól elhatárolják a wifi jeleket.

Jól látszik a videón, hogy ha a lakás közepén lenne elhelyezve a wifi router, akkor mennyivel egyenletesebb lenne a lefedettség a lakásban

Én azt szoktam tanácsolni ilyenkor, hogy helyezzük át a routert a lakás közepe környékére. Tudom, ezt nem mindig szeretik az ügyfelek, sőt az internetet bekötő szerelő is kifejezetten örül neki, ha csak a bejárati ajtóig kell kábeleznie, mert úgyis wifis a router, minek azt tovább kábelezni. De sokkal jobb lesz a lakás lefedettsége, ha nem a lakás egyik sarkából a másikba kell a jelet átlőni, hanem csak fele akkora távolságra.

Ne rejtsük a szekrénybe

Sokan vannak úgy a routerrel, hogy csúnya, nem szeretik látni, ezért elrejtik. Én találkoztam már olyannal is, hogy a panellakás szerelvény szekrényébe volt bekábelezve és oda elrejtve, mert csúnya, rontja a lakás összképét. Nem mondom, valóban akadnak ortopéd formájú eszközök ez igaz, de azért manapság már a gyártók adnak formára is. Szóval, inkább keressünk olyan eszközt, mely szemünknek is kellemes, vannak már ilyenek, és akkor nem kell beáldoznunk a sebességet a látvány oltárán.

Miért lassú a wifi? - Praktikus tanácsok wifi routerekhez

Léteznek már egészen pofás darabok is a kínálatban, melyek kevésbé rontják lakásunk összképét

Ne tegyük a mikró vagy a vezeték nélküli telefon közelébe

Ha lehetséges, a routert ne tegyük olyan helyre, ahol elektronikai eszközök találhatók, főleg olyanokhoz ne, amelyek szintén vezeték nélkül továbbítanak adatot. Vagyis ha lehetséges, ne legyen a közelben vezeték nélküli telefon, távirányító, babafigyelő, vezeték nélküli kontroller, de még mikrohullámú sütő sem. Az ilyen tárgyak közelében jelentősen romlik a wifi jele.

Miért lassú a wifi? - Praktikus tanácsok wifi routerekhez

Sőt, kereshetünk a neten ügyes DIY megoldásokat a router lakás "kompatibilisebbé" tételére

És végül a legfontosabb: JELSZÓ!

Az egyik legáltalánosabb hiba, hogy a beüzemelés után sokan elfelejtik jelszóval védeni a hálózatot, így ahhoz bárki csatlakozhat. A kontónkra kényelmesen torrentezgető szomszéd bőven elég ok lehet arra, hogy otthon élvezhetetlenül lassú legyen a net. Arra figyeljünk a jelszó beállításánál, hogy a régi WEP szabványú jelszavas védelem már nagyon elavult, rettentően könnyen feltörhető. Javasolt a WPA típusú titkosítás használata, mely sokkal nagyobb biztonságot ad wifi-routerünknek.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!
 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett

Eseménynaptár

 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
 • Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
  Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
 • Drónos ételfutárokat indít az Uber
  Drónos ételfutárokat indít az Uber
 • Október 23. - Ingyenes programok a múzeumban
  Október 23. - Ingyenes programok a múzeumban