6 évnél régebbi cikk

A székesfehérváriak is jobban szeretik
Fehérvár Médiacentrum fotójaA székesfehérváriak is jobban szeretik

Ma már természetes, hogy papír helyett műanyag lapocskát lóbálunk, amikor fizetésre kerül a sor. De valóban szeretjük-e, és ha igen, biztonságosan tudjuk használni, és akkor amikor szeretnénk? Megkérdeztük a fehérváriakat, hogyan vélekednek a bankkártyás fizetésről.

Tíz-tizenöt éve még csúnyán néztek arra a renitens vásárlóra, aki a kasszánál álló sort percekig feltartotta bankkártyás fizetésével. A többség nem is vetemedett erre, inkább tizedikén elballagott a legközelebbi automatához, végigvárta a 10-15 perces sort, majd egy összegben levette a fizetését. Mára megfordult a készpénzes - bankkártyás fizetési arány, hiszen a felnőtt lakosság 92 százaléka rendelkezik kártyával, és mindössze 19 százalékuk tart ki az egyben leveszem a fizetésemet szokásnál.

Az egyetlen érintéses, vagyis PayPass-os fizetési mód pedig csak tovább növelte a bankkártyák népszerűségét, olyannyira, hogy már egy évvel korábban is minden harmadik tranzakció ezen a módon történt.

Mára a többség számára a bankkártya biztonságosabb és kényelmesebb is a készpénznél. Gergely Péter elemző szerint egyre kevesebb a bankkártyás lopás, ami elsősorban a tudatos kártyahasználatnak köszönhető. Elvégre egy fejben tárolt PIN kód és a lehetőség, hogy letiltsuk az esetleges lopott kártyát kedvezőbb, mint különböző zsebekbe bújtatni a pénzt, ha éppen sokra van szükségünk.

A kényelmi szolgáltatások pedig csak még tovább bővülnek. Az MKB és a Gránit Banknál már el sem kell mozdulnunk a gépünk elől, ha bankszámlát szeretnénk, ugyanis mindkét pénzintézet bevezette az online számlanyitást.

Viszont nem ér sokat a bankkártya, ha nem fogadják el. Bár ez egyre kevesebbszer fordul elő, az általunk megkérdezett fehérváriak többsége értékelné, ha a mostaninál is több helyen fizethetne kártyával. (szerző: Jandó Erik)

 

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek