6 évnél régebbi cikk

Pótnagyit és pótunokát tessék!
Fehérvár Médiacentrum fotójaPótnagyit és pótunokát tessék!

Nekem tetszik az ötlet és lehet, hogy naiv vagyok, de őszintén bízom benne, hogy egymásra találnak azok, akik egyedül maradtak. Az Egyszülős Központ már korábban elindította a „Legyél a mi nagyink!” programját, ősztől pedig még magasabb fokozatra kapcsolnak.

Generációk egymásra találása a cél, hiszen bármilyen hihetetlen is, az Egyszülős Központ tapasztalata szerint sem a magukra maradt időseknél, sem pedig a gyermeküket vagy gyermekeiket egyedül nevelőknél nem az anyagi nehézségek jelentik a legnagyobb problémát, hanem az elszigetelődés és az, hogy magukra vannak hagyva.

Április óta működik az Egyszülős Központ internetes portálja, ahol egyrészt a szakembereik jogi és pszichológiai tanácsadást folytatnak, rászorultakat támogatnak, üdültetnek, másrészt elindult már a „Legyél a mi nagyink!” pótnagymama- és pótunoka-kereső is.

Jelenleg több mint 350 ezer egyszülős család van Magyarországon, ők nehezen találnak segítséget egy-egy élethelyzet, probléma megoldásához. Az Egyszülős Központ tapasztalata szerint sok egyszülős családból hiányzik egy támogató nagyszülő, és sok nagyszülő mellől hiányzik a támogató család. Az alapítvány honlapján már most is találhatók felhívások nagyszülőktől, és levelek gyermeküket nevelő szülőktől.

„Minden unokának szüksége van nagyira és minden nagyinak szüksége van unokára, hiszen egymástól lesznek azok, akik: unokák és nagyik. De néha ez nem sikerül: ha a másik elment, messze él vagy soha nem is volt. Sok egyszülős családból hiányzik egy támogató nagyszülő. És sok nagyszülő mellől hiányzik a támogató család.

Nekik szól ez a program. Hogy minden sütit sütő, mesekönyvet lapozgató vagy simogató kezet megfoghasson egy másik, sokkal kisebb kéz és azt mondhassa: legyél a mi nagyink. Beszélgetésre, segítségre, közös programokra, közös örömökre. Mert egymástól tanulunk. És együtt örülünk.” (Egyszülős Központ „Legyél a mi nagyink!”)

Ősztől újabb lehetőség támogatja majd az időseket, ami ezúttal nem elsősorban a kapcsolatok kialakítására fókuszál. Fehérváron jegyeztették be az első nyugdíjas-szövetkezetet, amely a szépkorúakat abban segíti, hogy a nyugdíjukat kiegészíthessék, ha van kedvük visszakapcsolódni a munka világába. 

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek