6 évnél régebbi cikk

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan védekezzünk a szúnyogok ellen?

Füstölő? Elektromos riasztók? Különleges, „távoltartó” növények? Bűzlő spray a testünkre fújva? „Érdekes” kipárolgást eredményező ételek fogyasztása? Mivel tudjuk távol tartani a kis vérszívókat? Van-e hatásos módszer, vagy marad a hessegetés, csapdosás, s a sértett bőrfelszín vakargatása?

Nemrég szó volt arról, hogy a szúnyogok – mintha egy precíz műtétet hajtanának végre – nagyon kifinomult módon végzik a vérszívást: a bőrünk alá szúrnak egy vékony kis csövet, ami hat apró tűből tevődik össze. Ezek együttes működése szükséges a vérszíváshoz. Az első két tű nagyon éles, észre se venni, ahogy behatolnak a testünkbe. A második pár kampóként működik, megtartják a szöveteket, hogy a harmadik pár elvégezhesse a dolgát: ezeken kémiai receptorok vannak, amelyek segítenek megtalálni a vért, és fel is szívható velük a nedv.

Alattomosan hatolnak a bőrünkbe (Fotó: holidayhipermarket.co.uk)

 Azt is említettem már, hogy a szúnyogok nagyon sok betegséget hordozhatnak: maláriát, nyugat-nílusi vírust, sárgalázat, dengue-lázat, vagy „simán csak” viszketést és kellemetlenséget zümmögésükkel, látókörünkbe történő behatolásukkal.

E rovarok a vírusokat nyálukkal adják tovább emberről emberre vagy állatról emberre szállva. (A hatodik tűvel juttatnak olyan kémiai anyagot a bőrbe, amely a vér kiszívását megkönnyíti. Ez egy antikoaguláns anyag, és a vér megalvadását akadályozza meg.) A nyugat-nílusi vírus az Egyesült Államokban is megtalálható, míg a malária, dengue-láz főként a trópusi területeken fordul elő.

A dengue-láz tünetei az egész testünkben jelentkeznek (Fotó:parentinghealthybabies.com)

A harapásnyom egyébként el is fertőződhet (akkor is, ha az előbb említett betegségekről nincsen szó a csípés során), mivel a csípés megsérti a bőrünket, és a vakarás során bekerülhetnek a baktériumok a testünkbe. Ezért ajánlott vakarás helyett hidrokortizol tartalmú krémet vagy zselét az adott felületre kenni. A hideg, jeges borogatás is segíthet. (Vagy önuralmat gyakorolva megvárni, míg az irritáció megszűnik.)

A csípés során erős allergiás reakció (anafilaxia) is előfordulhat, amely azonnali orvosi ellátást igényel.

Ha pedig ennyi gond van ezzel a zümmögő rovarral, akkor persze, hogy meg akarunk szabadulni tőle – vagy inkább a közelünkbe se engedni.

A legtöbben fújkodják magukat azokat a spraykkel, amelyek szúnyogok elriasztására alkalmasak (legalábbis a használati útmutató szerint). Ugyanilyen alapon működnek kenőcsök, krémek. Régebben ezek eléggé kellemetlen szagot árasztottak, s még a barátokat is elűzték használója környezetéből. Mára viszont már igen finom illattal kínálják.

Ma már kellemes illatú szúnyogriasztók léteznek (Fotó: today.com)

Nemrég egy szabadtéri hegedű-koncerten voltam apukámmal, ahol napnyugta után hatalmas szúnyogfelhőben találtuk magunkat. A környezetünkben volt, aki citromos törlőkendőt húzott végig karjain, nyakán, arcán és lábain, s tényleg nem kellett annyit csapkodnia, mint nekünk.

Ennek oka az, hogy a vérszívók nem szeretik a citromot. A néphagyomány szerint (is) ha fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre, akkor elmenekülnek a szúnyogok. Igaz, a „tanács” szerint egy kis pálinkával is meg kell locsolni e gyümölcsöt (ami a locsolásig általában mindenhol elfogy). A kompozíciót porrá tört szegfűszeggel díszíthetjük, vagy megtűzdelhetjük egész szegfűszeggel a citrusokat.

Kellemes az illata, de a szúnyogok szerencsére nem szeretik a citromot (Fotó:youtube.com)

Állítólag az is jó, ha ecetet vagy diófalevél- és gesztenye-főzetet teszünk ki egy tálkában. Személy szerint nekem hányingerem van az ecet szagától, így ez a módszer alapjáraton „delete”-kategóriás, és egyébként se szeretem a sok pepecselést, így én mindenhova szúnyoghálót szereltettem: hosszútávú és hatékony megoldás.

Vannak, akik elektromos szúnyogriasztókat dugnak a konnektorba. Ez kapható folyadéktartályos kiszerelésben (amely másfél hónap alatt párolog el kellemetlen szagot árasztva a szúnyogok számára), s olyan is létezik, amelyiknél a folyadék helyett kis lapocskák szolgáltatják az „elűző” esszenciát. Ezeket azonban nem ajánlatos alkalmazni akkor, ha kisgyerekek is vannak a közelben, vagy asztmások, mert e szagtalan szerek allergiás reakciókat okozhatnak.

Ez utóbbi módszerek persze csak a lakásban használhatók, szabad téren nem. Ha a teraszon szeretnénk ücsörögni esténként, és ódzkodunk a bőrünkre kenhető szerektől, akkor ajánlatos meggyújtani egy füstölő spirált, amely távolt tartja és elpusztítja a nem kívánt látogatókat.

Ilyen spirál alakú füstölőket is használhatunk a teraszon (Fotó: otthonokesmegoldasok.hu)

Egyes kutatások szerint napi 75-150 mg B1 vitamin szedésétől megváltozik testünk illata, és ez némi védelmet jelenthet a rovarcsípések ellen.

Mivel a szúnyogoknak állóvízre van szükségük a szaporodáshoz, csökkentsük e létfeltételüket! Cseréljük minél gyakrabban a gyerekmedence vizét! Ha nagy medencénk van, akkor a vízkeringető készülék segít megakadályozni a szúnyogtojások lerakását. Az ereszeket is takarítsuk ki, főként eső után!

A madáritatók vizét hetente frissítsük! A madarak hasznosak lehetnek a szúnyogok irtásában. Etessük-itassuk őket, legyen madárbarát a kertünk!

Ha vannak olyan virágcserepek, amelyeket nem használunk, akkor fordítsuk lefele őket, nehogy megálljon bennük az esővíz, mert azt is hamar bölcsőnek használják a rovarok!

No, és a növények! Több remek szúnyogriasztó növény létezik, amelyek csak arra várnak, hogy telkünk díszeivé váljanak! A szüleim szinte mindegyiket beköltöztették kertjükbe – és tényleg hatékonynak bizonyultak.

Ilyen például a citromfű, amely könnyen szaporítható, nem igényel különleges ellátást, s igen nagyra nő napon és félárnyékos helyen is. A szúnyogok messziről elkerülik, mi pedig élvezzük finom illatát.

Citromfű: kertünk dísze és szúnyogriasztó egyben (Fotó: katarzis.cafeblog.hu)

A citronella a póréhagymához hasonlít, évelő, és őt se szeretik a vérszívók. Jó megoldás egy szép virág, a marigold is, amely nem közvetlenül riaszt, hanem le kell szedni róla pár friss levelet, s elégetni ott, ahol pihegünk esténként, s a benne lévő olaj az, ami elkergeti a szúnyogokat.

A menta friss illata nekünk jó – a rovaroknak nem. A mentát a bőrünkre is dörzsölhetjük – és a limonádénkba is ejthetjük. Végül jöjjön a rozmaring, ami nem igényel sok vizet, szereti a napot, és még sütés-főzéshez is felhasználható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek