2017. november 25. szombat Katalin
Menü

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket
Akkor ez most parizer vagy sem? (Fotó: Horváth Reni)

Ez nem véletlen és nem is hiba, hiszen az augusztus 1-től hatályba lépett Élelmiszerkönyv-változás a gyártókra vonatkozik, a forgalomban lévő alacsonyabb hústartalmú termékek a szavatossági idejük lejártáig a polcokon maradhatnak. A cikk terméktesztnek indult...

Hétfőn délután elmentem a „nagytescóba”, és vásároltam párizsit, májkérmet, valamint Zala felvágottat. Különösen figyeltem arra, hogy csak és kizárólag olyan termék kerüljön a kosaramba, amelynek a hús-, illetve májtartalma kedden már nem szabályos. A terv az volt, hogy a szerkesztőségben a másnap reggeli bevásárlás eredményével összehasonlítjuk a szerzeményeket: mezei fogyasztóként érzünk-e bármilyen változást, ha a szabályok előírják a minimális hús-, és májtartalmat.

Az első meglepetés kedden valamivel reggel nyolc óra előtt ért. Pont ugyanazokat a termékeket tudtam le-, illetve kiemelni a hűtőpolcról: a választott párizsi hústartalma 51 százalék alatti, a Zala felvágotté pedig bőven 60 százalék alatti volt. A májas mája pedig éppen 12 százalékon állt a 25 helyett.

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

(fotó: pexels.com)

Sziebert Gergely, az FMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője végül eloszlatta a félreértéseket. A szabályozás a gyártókra vonatkozik, és a forgalomban lévő, az előírtnál alacsonyabb beltartalommal bíró készítmények még maradhatnak a polcokon, amíg le nem jár a szavatosságuk. Utána azonban nem csak a gyártók, de a forgalmazók is felelnek azért, hogy az Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelő árut tartsanak a boltban.

Illúziónk persze ne legyen, a gumis és a „jóégtudjacsak” mit tartalmazó termékek várhatóan nem tűnnek el a kínáltból, hiszen egy kiskapu nyitva maradt így is: a gyártó egyszerűen megváltoztatja a termék nevét. Az azonban így is legalább egyértelművé válik, hogy mi készül húsból, és mi ízfokozóval kevert cafatokból.

Mondanom sem kell, a kóstolás végül elmaradt, de talán nem is bántuk annyira.

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

(fotó: Horváth Reni)

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

"Az elkövetkezendő két évnek két fő célja van számomra. Szeretnék minél több jégidőt kiharcolni magamnak, ezáltal sok gólt szerezni és igazán meghatározó játékossá válni."

Sárpátki Tamás Róbert

csatár, Fehérvár AV19

Eseménynaptár

  • Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
    Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
  • Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
    Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
  • Elhunyt Komáromy Éva színművész
    Elhunyt Komáromy Éva színművész
  • Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet
    Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet