2018. június 25. hétfő Vilmos
Menü

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket
Akkor ez most parizer vagy sem? (Fotó: Horváth Reni)

Ez nem véletlen és nem is hiba, hiszen az augusztus 1-től hatályba lépett Élelmiszerkönyv-változás a gyártókra vonatkozik, a forgalomban lévő alacsonyabb hústartalmú termékek a szavatossági idejük lejártáig a polcokon maradhatnak. A cikk terméktesztnek indult...

Hétfőn délután elmentem a „nagytescóba”, és vásároltam párizsit, májkérmet, valamint Zala felvágottat. Különösen figyeltem arra, hogy csak és kizárólag olyan termék kerüljön a kosaramba, amelynek a hús-, illetve májtartalma kedden már nem szabályos. A terv az volt, hogy a szerkesztőségben a másnap reggeli bevásárlás eredményével összehasonlítjuk a szerzeményeket: mezei fogyasztóként érzünk-e bármilyen változást, ha a szabályok előírják a minimális hús-, és májtartalmat.

Az első meglepetés kedden valamivel reggel nyolc óra előtt ért. Pont ugyanazokat a termékeket tudtam le-, illetve kiemelni a hűtőpolcról: a választott párizsi hústartalma 51 százalék alatti, a Zala felvágotté pedig bőven 60 százalék alatti volt. A májas mája pedig éppen 12 százalékon állt a 25 helyett.

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

(fotó: pexels.com)

Sziebert Gergely, az FMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője végül eloszlatta a félreértéseket. A szabályozás a gyártókra vonatkozik, és a forgalomban lévő, az előírtnál alacsonyabb beltartalommal bíró készítmények még maradhatnak a polcokon, amíg le nem jár a szavatosságuk. Utána azonban nem csak a gyártók, de a forgalmazók is felelnek azért, hogy az Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelő árut tartsanak a boltban.

Illúziónk persze ne legyen, a gumis és a „jóégtudjacsak” mit tartalmazó termékek várhatóan nem tűnnek el a kínáltból, hiszen egy kiskapu nyitva maradt így is: a gyártó egyszerűen megváltoztatja a termék nevét. Az azonban így is legalább egyértelművé válik, hogy mi készül húsból, és mi ízfokozóval kevert cafatokból.

Mondanom sem kell, a kóstolás végül elmaradt, de talán nem is bántuk annyira.

Bár él a szabályozás, még lehet kapni gyengébb minőségű hústermékeket

(fotó: Horváth Reni)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

  • A nyaralás veszélyeire figyelmeztet a gyerekorvos
    A nyaralás veszélyeire figyelmeztet a gyerekorvos
  • Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István
    Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István
  • Újra EFOTT a Velencei-tó partján
    Újra EFOTT a Velencei-tó partján
  • Ismét összefog a színház a diákokkal- az Odüsszeiát mutatják be
    Ismét összefog a színház a diákokkal- az Odüsszeiát mutatják be
  • A jövő héten kezdődik a 2019-es költségvetés és az adóváltoztatások tárgyalása
    A jövő héten kezdődik a 2019-es költségvetés és az adóváltoztatások tárgyalása
  • Lélegzetelállító az élőszereplős Dumbó-film első előzetese
    Lélegzetelállító az élőszereplős Dumbó-film első előzetese
  • Egy csónakban evezünk címmel tartanak V4-es évzáró ünnepet
    Egy csónakban evezünk címmel tartanak V4-es évzáró ünnepet
  • Hétfőn már hosszabb napos időszakokra is számítani lehet
    Hétfőn már hosszabb napos időszakokra is számítani lehet

Eseménynaptár