6 évnél régebbi cikk

Sem Fehérvárról, sem pedig a megyéből nem érkezett idén bejelentés - „Ne hagyj az autóban!”
Fehérvár Médiacentrum fotójaSem Fehérvárról, sem pedig a megyéből nem érkezett idén bejelentés - „Ne hagyj az autóban!”

Matricakampányt indított a NÉBIH és a Vigyél Haza Alapítvány, hogy felhívja az emberek figyelmét, a nagy hőségben különösen fontos odafigyelni védtelen szeretteinkre. Bár a Fejér Megyei Rendőr-kapitányság tájékoztatása szerint idén sem Fehérváron, sem pedig Fejérben nem kellett felelőtlen szülők vagy gazdák ellen intézkedni, sokaknak még mindig nem egyértelmű: nem hagyjuk szeretteinket a forró autóba zárva, amíg vásárolunk.

Legutóbb egy texasi testvérpár vesztette életét a forró és levegőtlen gépkocsiba zárva, de sajnos Magyarországon is történt már ilyen sajnálatos eset. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vigyél Haza Alapítvány matricakampányával éppen ezek megelőzését célozza, remélve, hogy a bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál kihelyezett figyelemfelkeltő matricák még időben emlékeztetik az autóval érkezőket: ne hagyják gyermekeiket és házi kedvenceiket a tűző napon percek alatt felforrósodó autóban.

A 30 Celsius fokos melegben az autó belseje 10 perc alatt 70 fokosra forrósodhat, így már néhány percnyi felelőtlenségnek is súlyos egészségkárosodás vagy akár halál lehet az ára.

A kampányhoz eddig öt áruházlánc, a Lidl, a Metro, a Reál, a Spar és a CBA egyes üzletei csatlakoztak, de a NÉBIH várja további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is, akik a matricák kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést.

Székesfehérváron és Fejér megyében az idei szezonban szerencsére még nem kellett intézkedniük a járőröknek autóban hagyott gyermek vagy állat esetében – tájékoztatott a  Fejér Megyei Rendőr-kapitányság, hozzátéve a nagy melegre való tekintettel kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen esetek megelőzésére.

Dr. Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának osztályvezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, bár bejelentés esetén a hivatal is azonnal intézkedik, a leggyorsabb és legcélravezetőbb, ha az érintett áruház biztonsági őrétől kérünk segítséget, amennyiben autóba zárt gyermeket, állatot észlelünk a hőségben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek