6 évnél régebbi cikk

Scitec Muscle Beach – Ahol csak a tested számít! De az nagyon!
Fehérvár Médiacentrum fotójaScitec Muscle Beach – Ahol csak a tested számít! De az nagyon!

Szikrázó napsütés, finom szemcséjű, forró homok, izzadó vasak, dagadó izmok, kockás has és kőkemény popsik - röviden így lehetne összefoglalni a Scitec Muscle Beach-et. A rendezvényen évről évre több ezer testépítés iránt érdeklődő ember vesz részt, és sokan vannak, akik meg is mérettetik magukat a színpadon: extravagáns fürdőruhában, alaposan beolajozva, lebarnítva, megfeszítve gyönyörűen kidolgozott izmaikat. Idén köztük volt egy fehérvári anyuka, Csanády Amanda is, aki élete első versenyén igen szép helyezést ért el.

Igen, egy anyuka, mert a testépítés, a fitness nemcsak tini lányoknak, és gyermektelen, húszas éveikben járó hölgyeknek való! Ha valaki gyereket szül, akkor nem törvényszerű, hogy a teste szétfolyjon, hasa és hátsó fele megereszkedjen, és elillanjon a sportolás, és az egészséges életmód iránti vágy!

Szülés után is lehet jó formában lenni! (Fotó: Blaumann Ödön)

Persze sokkal nehezebb egy szülés utáni testet renoválni, mintha ilyen típusú traumák nem érnék az embert, de (szinte) semmi sem lehetetlen, és igaz a közhelynek tűnő „Aki akar valamit, az el is éri!” kijelentés! Természetesen, aki keveset hízik az áldott állapot alatt, és „nem jó” genetikával áldotta meg a sors, annak sokkal nehezebb „klassz formába” kerülni és úgy is maradni, mint annak, aki alapjáraton zsírtalanabb típus és a szervezete nem jojózik fel-le a kilók tekintetében, az elfogyasztott ételek mennyiségének és minőségének függvényében.

De dolgoznia mindenkinek kell azért, hogy jól nézzen ki. Mindegy, hogy vaskosabb vagy karcsúbb. Az izom nem varázsszóra jön létre, és a zsírsejtek se folynak le rólunk „csak úgy”, hiába könyörgünk nekik vagy sírunk szakadatlan. (Én is próbáltam, nem ment…)

Itt van például Csanády Amanda. A 33 éves fehérvári anyuka a szülésig, illetve gyermeke világra jötte után hat héttel már a konditeremben erősítette magát. Amíg a baba nagyon pici volt, az apuka vigyázott rá, amikor pedig nagyobb lett, az óvoda ideje alatt járt anyukája a testét formálni. Most, hogy már iskolás (jelenleg 8 éves), Amanda reggel órákra viszi, s 8-kor már az edzőteremben feszít. A nyári szünet alatt pedig fia gyakran eljár vele edzeni.

Csanády Amanda gyermekével (Fotó: Csanády Amanda)

– A genetikám nagyon jó, nem vagyok egy hízásra hajlamos, de azért, hogy szép formás és izmos legyek, azért sokat teszek – vallotta be Amanda. – Mindig  figyeltem a minél tisztább étkezésre, ami a terhesség alatt sem volt másképp, így összesen 8 kg-ot híztam. Ebből a kisfiam, Domi 3510gr-ot nyomott. Szülés után így nem sok plusz kiló maradt rajtam, amit a megkezdett edzésekkel hamar izommá tudtam alakítani.

Amanda egyébként mindig nagyon vékony volt, s bár a „súlyosabb” lányok irigylik a vékonyakat, e tény Amandát 17 éves kora körül már nagyon zavarta. Tudta, hogy ezen változtatni szeretne, s utánaolvasott, hogyan lehet tömeget növelni. Így került képbe a konditerem, ami azonnali szerelem lett, és azóta is tart.

A konditerem azonnal örök szerelem lett (Fotó: Csanády Amanda)

– Szeretem a szépen kidolgozott izmokat, ahogy kirajzolódnak az erek, a rostok. Mindig tetszettek az izmos nők és férfiak. Magamon pedig azt vettem észre, hogy nagyon könnyen izmosodom, hamar látszik az edzés eredménye – vallotta be.

Pár évvel ezelőtt pedig megfogalmazódott benne a gondolat, hogy indulnia kellene egy fitness versenyen, mert belévésődött Galilei azon gondolata, mely szerint: „Önmagunk elleni küzdelem a legnagyobb küzdelem és önmagunkat legyőzni a legnagyobb győzelem.”  A vágyakat azonban nem követte tett (maga sem tudja, miért). Aztán két (!!!) hónappal ezelőtt bevillant a „MOST”-érzés, s nekiállt a Scitec Muscle Beach-re való felkészülésnek, saját korlátai ledöntésének.

Amanda edzőjével (Fotó: Csanády Amanda)

A megmérettetésre heti öt súlyzós edzéssel, és három kardióval próbálta még jobb formába hozni magát. Emellett – természetesen – ráállt a versenydiétára (meghatározott mennyiségű fehérjével és szénhidráttal, napi ötszöri étkezéssel: natúr csirkével, tonhallal, puffasztott rizzsel, uborkával). Felkészülésében edzője, Szanyi-Nagy Csabi segítette, akivel már egy éve és nyolc hónapja dolgozik együtt.

– Szakmailag is és emberileg is nagyra tartom őt. Edzőként is a legjobb, akit ismerek, és versenyzésben is szép eredményeket ért el. Büszkeséggel tölt el, hogy vele készülhettem – mondta Amanda, s elárulta, hogy Csabi két évvel ezelőtt indult először versenyen: tavaly a Fittparádén 90 kg-ban, ahol első helyezést ért el, Superbody GP kategóriában pedig 4. lett. – Ő volt az, akivel bele mertem vágni ebbe az egészbe. Csabin kívül a férjem és a kisfiam segítettek még, mert nyugodt háttér nélkül ezt nem tudtam volna végigcsinálni. Ők, a bátyám  és a barátaim pedig sokat bíztattak, hittek bennem, ami nagyon sok plusz erőt adott és jó érzést.

Szanyi-Nagy Csabi, aki Amanda felkészülését segítette (Fotó: Csanády Amanda)

A fehérvári anyuka végül két kategóriában tudott elindulni: a Bikini Fitness Újoncban, valamint a Bikini Fitness 168 cm alatti kategóriában. Mindkettőben bekerült a top 6-ba, majd az előbbiben negyedik, az utóbbiban hatodik helyezést ért el. Célja nem is igazán a jó helyezés volt, hanem, hogy megtudja, tetszik-e neki ez a világ, van-e helye benne?

Amanda a színpadon (Fotó: Blaumann Ödön)

– A legnehezebb része  a felkészülésnek nekem nem a plusz edzés vagy a diéta volt, mert edzeni imádok, s a diéta sem volt megterhelő a genetikám miatt, viszont a színpadi rész megtanulása okozott némi nehézséget, ami a versenyen látszott is – emlékezett vissza. – A formával elégedettek voltunk, de nem tudtam azt nyújtani a színpadon, amit valójában szerettünk volna. Ezen kell még sokat változtatni, hogy könnyebben meg tudjam mutatni azt, amiért a verseny napjáig dolgoztunk. Merthogy mindenképpen lesz folytatás. Már tudom, hogy mik a hiányosságaim, s hogy hol akadtam el a színpadon. A hibák kiküszöbölésére még nagyobb hangsúlyt fogok fektetni a jövőben, s ennek megfelelően készülök az október 7-én megrendezésre kerülő Fittbalance-ra, aztán szépen sorban az egész őszi szezonra.

Amanda a színpadi résszel nem volt elégedett - de így is remek eredményt ért el (Fotó: Blaumann Ödön)

A verseny után Amanda az első dolga az volt, hogy megmártózzon a Balatonban fiával, s férjével, majd jöhetett a finom vacsora – sok fagylalttal.

És, hogy mit üzen Amanda hölgy-társainak?

– Szerintem mindig fontos, hogy egy nő foglalkozzon a testével, akár anyuka, akár nem. Én soha sem más miatt szerettem volna szép testet, és nem csak a nyári szezonra akartam megfelelő izomzatot és zsírtalanságot. Hiszem azt, hogy ha rendben vagyunk magunkkal, és tetszik, amit a tükörben látunk, akkor a kisugárzásunk is más, a kedvünk is jobb. Sokszor nagyon nehéz munka, család mellett edzésekre járni, megoldani, hogy beleférjen a napunkba, de családi segítséggel és kellő akarattal bármi megoldható.

Amanda szerint kellő kitartással bármi elérhető! (Fotó: Blaumann Ödön)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek