2018. április 19. csütörtök Emma
Menü

Negyven éve hunyt el Elvis Presley

Negyven éve hunyt el Elvis Presley
(Fotó: librarius.hu)

Negyven évvel ezelőtt, 1977. augusztus 16-án, életének negyvenharmadik évében hunyt el a rock'n'roll királya, Elvis Presley. Zenéje azonban örökérvényű, rajongói pedig négy évtized elteltével sem feledték. Bokányi Zsolttal, a Vörösmarty Rádió műsorvezetőjével, a Boka és a Klikk frontemberével nosztalgiáztunk az évforduló alkalmából.

Elvis Presley több mint százötven kiadott albumából egy milliárd darabot adtak el világszerte. Hétszáz dalt énekelt lemezre, köztük olyan sikereket, mint a Jailhouse Rock, a Can't Help Falling in Love vagy a Love Me Tender. Csak Las Vegasban 636 teltházas koncertet adott. Gyerekkorában elsőként a gospel zene nyűgözte le, első gitárját tizenegy évesen kapta. Jellegzetes hajviseletét már tizenévesen elkezdte hordani, bár eleinte kigúnyolták, sőt meg is verték miatta. Kevesen tudják róla, hogy sohasem tanult zenét, kizárólag autodidakta módon sajátította el énektudását. A hajszíne pedig eredetileg világosbarna, bár a népszerűségét már feketére festett hajjal szerezte.

Részletes életrajzát a wikipédián ide kattintva olvashatod.

Zenei és filmes karrierjének csúcsát a hetvenes évek elején érte el.

Elvis rajongótábora ma is óriási világszerte, és hazánkban is, emlékzenekarok és emlékkoncertek rendszeresen idézik fel halhatatlan munkásságát. Szerda este Budapesten a Magyar Elvis Klub zenéléssel egybekötött gyertyagyújtást szervez az Elvis Presley Parkban. Otthonában, Gracelandben felvonulással idézik meg Elvist.

Leszámítva azt a néhány minikoncertet, amelyet katonatársainak adott Németországban, az énekes soha nem lépett fel Európában, 2018. június 6-án azonban a magyar közönség is láthatja és hallhatja a The Wonder of You című produkciót: a Papp László Budapest Sportarénában a digitálisan felújított eredeti Elvis koncertfelvételeket a Cseh nemzeti Szimfonikus Zenekar kíséri, és színpadra lép özvegye, Priscilla Presley is. -derült ki a MTI mai közleményéből.

Negyven éve hunyt el Elvis Presley
Sikerei csúcsán (Fotó: nydailynews.com)

Kollégánk, Bokányi Zsolt, a Vörösmarty Rádió műsorvezetője, aki maga is rock'n' roll zenét játszik Boka és a Klikk zenekarával, mindig nagy tisztelője volt Elvis munkásságának. Utánozni azonban nem akarta: " Faragó Peti barátom egy dalt is írt erről nekem, az a címe, hogy Soha nem akartam Elvisnek látszani. Szeretem a zenéjét, szívesen is játsszuk. A dalai mindig is inspirálóak voltak számomra." - fogalmazta meg. Ezt bizonyítja Boka korábbi zenekarának, a Sárga Taxinak az alábbi videója is, melyben Elvis dalokat játszanak:

 Zsolt hozzátette: az Elvis jelenséggel azonosulni veszélyes játék: külön kell választani a tehetséges zenészt és a nehéz sorsú embert. "Elvist elképesztően jó hanggal áldotta meg az Úristen, de ezen kívül megvoltak a maga emberi nyomorúságai. Megdöbbentően sármos kiállású srác volt, akinek olyan tónusú orgánuma volt, mint egy színes bőrű énekesnek. Sok-sok televíziós fellépésbe került, mire az emberek elhitték róla, hogy ő egy fehér srác fekete hanggal."

Bokának több zenésztársa is járt Elvis Presley Graceland-i birtokán, ahonnan meglepő történetekkel és ereklyékkel tértek haza: "Birkus Márk barátom,  a Sárga Taxi zenekar zongoristája, korábban egy iskolai csereprogram keretében jutott el Amerikában, és egy vezetett túrán látogatott el Elvis Presley házába. Nézelődés közben lemaradt az idegenvezetőtől és a csoporttól, és azt vette észre, hogy a következő látogató-turnus érkezéséig egyedül bent ragadt a Graceland-i házban. Elmesélte, hogy öt-tíz percen keresztül egyedül bóklászhatott a szobákban, mire a kamerák észrevették. Egyébként Komár Laci is volt annak idején Graceland-ben, hiszen ő is Elvis-mániás volt. Kaptam tőle egy olyan fehér csizmát is, amit annak idején direkt az Elvis kosztüméhez készíttetett. Amikor ezt a garnitúrát egy másikkal felváltotta, az Elvis-csizmát nekem ajándékozta. Ereklyeként azóta is megőriztem, ma már többszörös értéke van számomra. Kaptam tőle egyszer egy fehér zakót is, amit az Elvis show-műsoraiban használt. '97-ben pedig a Sárga Taxi zenekar első koncertjeinek egyikén Székesfehérváron egy olyan fehér Elvis kosztümben léptem fel, amit szintén Laci adott, és a '70-es évek-beli Las Vegas-i show műsorban volt látható. A Vörösmarty Rádió egyik kedves hallgatójának köszönhetően pedig olyan kamaszkorom óta vágyott Elvis-ereklyékhez juthattam hozzá, mint egy hatalmas nagy képeskönyv, és egy öt albumos kemény borításos bakelit sorozat. "

Elvis egyik örök érvényű slágere, a Jailhouse Rock:

 Életének utolsó évében Elvis már gyógyszerfüggő volt, elhízott és beteg. 1977. augusztus 16-án, turnéra indulásának reggelén házának fürdőkádjában találtak rá holtan. Temetési szertartásán legalább nyolcvanezren búcsúztatták:

 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Megkezdődött a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
  Megkezdődött a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
 • Nemzetközi nyomozóbizottság jön létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére
  Nemzetközi nyomozóbizottság jön létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére
 • Holnapig döntenek Gyárfás Tamás előzetes letartóztatásáról
  Holnapig döntenek Gyárfás Tamás előzetes letartóztatásáról
 • Baráti látogatásra érkezett Székesfehérvárra Marcin Ociepa lengyel miniszterhelyettes
  Baráti látogatásra érkezett Székesfehérvárra Marcin Ociepa lengyel miniszterhelyettes
 • Pápa város Nyugdíjas Egyesületének tagjai látogattak a Városházára csütörtökön
  Pápa város Nyugdíjas Egyesületének tagjai látogattak a Városházára csütörtökön
 • Pápai nyugdíjasok látogatása a Városházán
  Pápai nyugdíjasok látogatása a Városházán
 • Melyik a legmenőbb fehérvári tabló 2018-ban?
  Melyik a legmenőbb fehérvári tabló 2018-ban?
 • Lázas ültetésbe kezdhetnek a falvak és a városok
  Lázas ültetésbe kezdhetnek a falvak és a városok

Eseménynaptár

 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  A stúdió vendége Gosztola Gábor! Témánk a XXIII. Fogathajtó verseny Sárbogárdon!
 • Újra keresik Magyarország legvirágosabb településeit
  Újra keresik Magyarország legvirágosabb településeit
 • Rettegnek a kanyarótól az Európai Unióban
  Rettegnek a kanyarótól az Európai Unióban
 • Ne dőljön be! - az E.ON nevével visszaélve csalók vizsgálnák a gázhálózatot
  Ne dőljön be! - az E.ON nevével visszaélve csalók vizsgálnák a gázhálózatot
 • Laptop a tanároknak, tablet az ötödikes diákoknak a Kodályban
  Laptop a tanároknak, tablet az ötödikes diákoknak a Kodályban
 • Betiltanák a műanyag szívószálakat és fültisztító pálcikákat Nagy-Britanniában
  Betiltanák a műanyag szívószálakat és fültisztító pálcikákat Nagy-Britanniában
 • Újabb négynapos hétvége közeledik
  Újabb négynapos hétvége közeledik
 • Megkezdték a szúnyogirtást a Balatonnál
  Megkezdték a szúnyogirtást a Balatonnál
 • Már százak kapták vissza a nyelvvizsgadíjukat
  Már százak kapták vissza a nyelvvizsgadíjukat