2017. november 25. szombat Katalin
Menü
18
Felnőtt tartalom
Elmúlt már 18 éves?
Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!
Igen
Nem

Miért jó meztelenül aludni?

Miért jó meztelenül aludni?
(Fotó: salutions.co.uk)

A kánikulában egyre többen dobják le ruhadarabjaikat, s dőlnek le a kanapéra a lehűsített lakásban. Hideg sör / limonádé a kézben, és jön a pihegés, valamint az elképzelt „ideálisabb” időjárás víziója. (Ha meg beköszönt az ősz, akkor persze visszasírjuk a nyarat, télen meg pláne.) Az izzadás elkerülése végett és a pihentető alvásra koncentrálva pedig a hálóing/kisgatya is kimenőt kap éjjel. Mai témánk: miért egészséges, ha meztelenül alszunk? (Merthogy az! Nagyon is!)

A hőségriadó idején bizonyára még az is „laza öltözetben” teng-leng otthon, aki egyébként szégyenlősen „beöltözik” a férje/felesége/gyereke előtt, hiába a négy fal és az idegen szemek hiánya. A múltkor írtam arról, hogy a nagy melegben ajánlatos „natúr” aludni, és a megfelelő légáteresztéssel rendelkező ágyneműről gondoskodni. (Ami lehet akár egy magunkra terített lepedő is, vagy akár az sem, mert néha minden vékony-kategóriás textil túlzásnak számít és kibírhatatlan hőszigetelőnek érzékelt.)

Meztelenül aludni tehát elsősorban azért jó, mert elviselhetőbb a meleg – nem gerjeszt plusz fokokat a hálóruhánk. Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a mély alvás regenerálja testünket a legjobban: segít az emlékek beágyazódásában, a növekedési hormon termelődésében (és így a sejtjavulás és sejttermelődés folyamatában). A „jó alvás” tehát nagyon fontos.

Miért jó meztelenül aludni?
Nagy melegben még betakarózni sem muszáj... (Fotó: upshox.com)

Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, testünk hőmérsékletének legalább fél fokkal kell(ene) esnie. Hőfokunk 23 óra körül a legmagasabb és hajnali 4 órakor a legalacsonyabb. Ha túl magas a hőfokunk, akkor az agyunk felébreszti a testünket, hogy megtudja, mi akadályozza a pihenésünket? Ha tehát túlságosan forrón izzunk, akkor vagy nem tudunk elaludni, vagy beáll a hánykolódás stádiuma.

Russell Foster, a University of Oxford alváskutató professzora így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: "Ha sok alvóruhát viselünk, az agy nehezebben tudja beállítani a megfelelő testhőmérsékletet, úgyhogy viseljük a lehető legkevesebb ruhát!" – Vagyis jobb, ha nem veszünk magunkra semmit, mert így könnyebben hűlünk le, s tartjuk meg az alacsonyabb hőmérsékletet.

Az viszont fontos, hogy a kezeink és a lábaink melegek maradjanak. – Ez speciel nyáron nem okoz gondot, de ősszel már nem árt betakarni az említett felületeket. Hogy miért? Mert a felesleges testhő a bőrfelületekhez közeli véredényekbe kerülnek (főként a kezekhez és a lábakhoz).

Miért jó meztelenül aludni?Ha hidegek a végtagjaink, az nem tesz jót a vérkeringésnek (Fotó. thrivemarket.com)

Ha hidegek a végtagjaink, akkor összehúzódnak a véredények, a véráram erőssége csökken, s nem esik le a hőmérsékletünk az optimális szintre. Ez az oka annak, hogy aki Raynaud-szindrómával küzd (hideg és meleg láb), az rosszabbul alszik. A hölgyek a havi ciklusuk adott pontjain is átérezhetik ezt a helyzetet, mivel a magas ösztrogénszint érzékenyebbé teszi őket a hőmérséklet-változásra.

Jó megoldás, ha hűvösebb időszakokban odabújunk a párunkhoz felmelegedni, ami a szexuális életünket is javíthatja. S nemcsak azért, mert a ruha-nélküliség növeli az intimitást, hanem, mert elősegíti az oxitocin nevű hormon termelődését az agyban, ami a stresszt is csökkenti. A bőr-bőr kontaktus által beindított folyamat jó hatással van a szívre, csökkenti a vérnyomást, javítja az immunrendszert. S mivel a feszültségünk is csökken, és mellettünk van a társunk is… (Folytatnom sem kell a gondolatsort.)

Miért jó meztelenül aludni?
Összebújni nem csak jó, de egészséges is! (Fotó: frankhopkinslifecoach.com)

S, ha már itt tartunk: a férfiak és a hölgyek intim testrészeinek is jót tesz, ha „levegőhöz” jutnak. A baktériumok ugyanis a meleg, nedves környezetet kedvelik. A meztelenül alvás segít a hüvelyi fertőzések megelőzésében (gombák, baktériumok), s a hímivarsejtek szabadabb áramlásában, csökkentve a férfimeddőség esélyét: a túlmelegedett herék miatt csökkenhet a spermiumképződés, és károsodhat is. A 35 foknál melegebb herékben bizonyítottan rosszabb minőségű spermák termelődnek.

A meztelen alvás során még a zsírégetés is hatékonyabb! Felgyorsul az anyagcsere, több egészséges zsírsejt termelődik, és ez elősegíti a kalóriák égetését, ami testhőt generál.  Valamint: a test természetes hűtése során csökken a kortizolhormon mennyisége. E hormon a mélyalvás fázisában a legalacsonyabb, majd utána termelődik egyre több, hogy a következő napra fel tudjunk készülni. Ha nem tudjuk kialudni magunkat, a magas kortizol miatt megnő az étvágyunk, és bizony sokat fogunk enni is. Ezért kell időben lefeküdni – és ruha nélkül!

A pizsit ledobni azért is jó, mert a magas hőmérséklet csökkenti az öregedést gátló hormonok előállítását, és a haj-, bőr egészségéért felelős hormonokból is kevesebb termelődik olyankor. Ha mélyen tudunk aludni (és nem magas hőfokon), akkor nemcsak kipihentek leszünk, hanem kisimultak, fiatalosak is!

Miért jó meztelenül aludni?
A jó alvástól szinte megfiatalodunk (Fotó: thehotshott.com)

 A vérkeringésünk is meghálálja a ruhátlanságot: aki feszülő pólóban, bugyiban, nadrágban alszik, az a normál véráramlást akadályozza. Ha nincsen rajtunk semmi, akkor a vér- és nyirokkeringésünk örülni fog, és több oxigén jut el a szöveteinkhez, szerveinkhez.

Egyébként még Marilyn Monroe is elárulta az alvási szokásai felől érdeklődő újságíróknak, hogy nem visel semmit sem éjszaka a bőrén, csupán egy csepp parfümöt! – Vegyünk példát róla, legyünk mi is szex-szimbólumok saját otthonunkban, s mellette egészségesebbek is ruha nélkül!

Miért jó meztelenül aludni?
Marilyn tudta, mi a jó (Fotó: printandpatterns.wordpress.com)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

 

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

"Az elkövetkezendő két évnek két fő célja van számomra. Szeretnék minél több jégidőt kiharcolni magamnak, ezáltal sok gólt szerezni és igazán meghatározó játékossá válni."

Sárpátki Tamás Róbert

csatár, Fehérvár AV19

Eseménynaptár

 • Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
  Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
 • Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
  Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
 • Elhunyt Komáromy Éva színművész
  Elhunyt Komáromy Éva színművész
 • Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet
  Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet