6 évnél régebbi cikk

Mit igyunk, ha fojtogat a forróság?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit igyunk, ha fojtogat a forróság?

„Hát sört” – vághatnánk rá azonnal, ám legyünk egy kis tekintettel azokra is, akik elvetik az alkohol minden formáját, akik vezetni kénytelenek a kánikulában (és a zéró tolerancia jegyében nem kockáztatják meg a büntetést), illetve vannak, akik telítődtek a sör ízével – így nyár végén. (Na, jó, ez nem olyan valószínű, de azért tételezzük fel ezt az opciót is, hogy jogos legyen e cikk megszületése.)

Igyuk meg a dinnye levét!

A dinnye nemcsak harapni jó, hanem inni is. A jól lehűtött dinnyét vágjuk fel kis kockákra, magozzuk ki, turmixoljuk össze, s már kész is a finom szomjoltó! Ha party-ra szánjuk, egy kis vodkával ízesíthetjük.

(Fotó: allrecipeshere.com)

Facsarjuk össze az ananászt és a narancsot!

Pucoljunk meg annyi ananászt, hogy tisztán kb 20 dkg-ot kapjunk. Tegyük egy edénybe, adjunk hozzá egy kis feldarabolt gyömbért, esetleg egy kis mézet, fahéjat, citromfüvet, 1 db narancslevet, s az egészet turmixoljuk össze! Jégkockával tálaljuk!

(Fotó: homeremedyhacks.com)

 Szamócás-almás cider

Fogjunk két marék szamócát, turmixoljuk össze pár levél mentával, öntsünk hozzá 0,33 dl alma strongbow-t, s öntsük rá a tört jégre! Mentával és szamócával díszítsük.

(Fotó: thedrinkblog.com)

 Klasszikus limonádé a hagyományos italokat kedvelőknek

Facsarjuk ki két citrom, egy lime és négy narancs levét. (Ha régebbi, jól megérett narancsot siratunk meg, akkor édesebb lesz az italunk a benne lévő cukortartalom miatt. Ha fanyarabb ízre vágyunk, akkor több citromot és „új” narancsot használjunk.) Öntsük fel egy liter ásványvízzel, tegyük bő fél órára a hűtőbe, s fogyasztás előtt apróra vágott citrom- és narancsdarabokkal tálaljuk!

(Fotó: overtimecook.com)

 Limonádé dinnyével cifrázva

Vegyünk fél litert az imént elkészített limonádéból, s 30 dkg dinnyével, egy kis jégkockával turmixoljuk össze. Sárga- és görögdinnye cikkekkel dekoráljuk!

(Fotó: shakahariblog.com)

 Limonádé Tihany-módra

Fogjunk egy kis levendulát, a virágokat morzsoljuk a limonádéba, s hagyjuk egy kicsit állni, hogy intenzívebb legyen az íz.

(Fotó: youtube.com)

Jeges chai latte a különleges ízek szerelmeseinek

A nagyobb élelmiszerüzletekben kapható chai szirup, amiből szabadon variálható ez az ital: a fűszeres tea tejjel és jéggel tehető igazán pikánssá.

(Fotó simplyrecipes.com)

 Érik már az őszibarack!

Pépesítsük össze az őszibarackot, öntsük fel szódával, tegyünk bele egy kis gyömbért is (akár reszelve vagy turmixolva), s keverjük össze sok-sok jéggel.

(Fotó: diys.com)

 Kivi bodzával???

Jöhet az is! Nem kell hozzá más, mint 4-5 kivi összeturmixolva, egy liter víz, s néhány evőkanál bodzaszörp! Remek ízharmónia!

(Fotó: taste.com.au)

Ice tea házilag – természetesen és olcsón!

Főzzünk teát, hűtsük le, édesítsük mentával, vagy bármilyen gyümölccsel! Garantáltan kevesebb cukrot tartalmaz, mint a boltban kapható „testvére” , és szabadon variálhatjuk az ízeket.

(Fotó: chowhound.com)

Jó lesz az uborka is!

Jeges vízbe karikázzunk fel egy uborkát szép vékony szeletekre, facsarjunk bele citromlevet, dobáljunk bele pár levél mentát, hagyjuk 1-2 óráig a hűtőben érni, s kész is a finomság!

(Fotó: drweil.com)

A kovászos is jó!

Ha már úgyis itt a nyár és egyetlen háztartásból sem hiányozhat a kovászos uborka: nehogy kiöntsük a levét! Hűtsük le, s akár önmagában, akár szódával felöntve fogyaszthatjuk.

(Fotó: panitakedvencei.blogspot.com)

Nincsen nyár mojito nélkül!

Vágjunk ketté egy lime-ot, az egyik felének facsarjuk ki a levét, adjunk hozzá egy kis cukrot (aki úgy szereti), tegyünk bele mentaleveleket, jégkockát, s öntsük fel gyömbér üdítővel.

(Fotó: blog.johnoford.com)

„Majdnem-ital”: házi jégkása

2-3 maroknyi gyümölcsöt (epret, málnát, áfonyát, ribizlit) turmixoljunk össze ugyanannyi jéggel, mint amennyi gyümölcsöt használtunk. Ha nagyon krémeset szeretnénk, 2 dl tejjel felturbózhatjuk az italt.

(Fotó: youtube.com)

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek