2017. szeptember 19. kedd Vilhelmina
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Mezőföldi Ízek Fesztiválja, Szedreskerti Mulatság és fényfestés

Ha másból nem, az egy négyzetméterre eső ünneplős diákok számából már ki lehetett találni, hogy itt van az ősz, itt van újra. Ennek megfelelően indulnak a mulatságok, vigasságok, gasztrofesztek és hasonlók. Ezen a hétvégén rendesen bekezdünk a Mezőföldi Ízek Fesztiváljával, a Szedreskerti Mulatsággal, Hőlégballon Karnevállal, fényfestéssel a Nemzeti Emlékhelyen és még a moziba is jut egy jónak ígérkező film.

Repülés: Hőlégballon Karnevál
Mikor?: Augusztus 31-szeptember 3., csütörtök-vasárnap
Hol?: Agárdi Parkerdő Sport- és Szabadidőközpont, Agárd

Azért más hőlégballonnal repülni, mint egy repülőgépen, mert az arcodon érzed a levegőt, sokkal kézzelfoghatóbb a magasság és így az élmény nagyjából az ezerszerese annak, amit egy gép ablakán kinézve átélhetsz. Pedig a magasság a töredéke annak, amit egy utasszállítóval elérhetsz: pár száz méter az akár 11 kilométerhez képest. De ha szeretnéd valóban átélni azt a szabadságot, amit a földtől elemelkedés, a táj sokszínűsége és az a mérhetetlen csend és nyugalom jelent, akkor egyszer mindenképp próbáld ki a hőlégballont. És ha már egyszer, akkor már miért is ne ezen a hétvégén tennéd? 

holegballon_napraforgoHőlégballonnal egy napraforgóföld felett (Fotó: fmc.hu)

Fesztivál: Mezőföldi Ízek Fesztiválja
Mikor?: Szeptember 2-3., szombat-vasárnap
Hol?: Rétimajor, Sáregres

Az ősz egyik csalhatatlan jele, hogy beindulnak a gasztronómiai fesztiválok. Rögtön erős kezdésnek tűnik a a sáregresi Mezőföldi Ízek Fesztiválja, ahol a helyi sajtok, lekvárok és kolbászok uralják majd a placcot. Persze nem maradhatnak el a szürke marha ételek és a tradicionális halételek sem, és ha már halak: szombaton egy igazi világrekordra is készülnek. A leghosszabb halkolbász elkészítése már csak így leírás alapján is izgalmasnak tűnik, de a végén tuti, hogy kóstolásra is lesz lehetőség. Aki pedig nem csak nézni, hanem csinálni is szereti, az még nevezhet a szombat délben kezdődő halászléfőző versenyre. Na jó, és hát a helyszínt pedig tényleg egy igazi őszi, családi kikapcsolódásra találták ki. Mutatjuk:

Fény: Fényfestés a Mauzóleum Homlokzatán
Mikor?: Szeptember 1., péntek 20:00
Hol?: Nemzeti Emlékhely

Amikor az elmúlt ezer év találkozik napjaink egyik új művészeti ágával, abból könnyen egy kellemes péntek esti séta lehet, aminek a végén az állak a földre eshetnek. A fényfestés az a műfaj, ami mellett tényleg nem lehet csak úgy elmenni, de szerencsére nem is kell. Aki ma este lemarad a parádésnak ígérkező látványról, annak sem kell aggódnia: szeptemberben minden péntek és szombat este 20 és 21 órakor megismétlik a műsort. Valami ilyesmire érdemes készülni, csak éppen a Nemzeti Emlékhelynél, azon belül is a Mauzóleumnál:

Fesztivál: Szedreskerti Mulatság
Mikor?: Szeptember 2., szombat 15:00.
Hol?: Palotai úti sportpálya

Az a fehér sátor azért áll ott a betonos focipályán, mert szombat délutánra a környék apraját-nagyját oda várják egy jóféle mulatozásra. Ha már itt az ősz, de még csak a naptár szerint, akkor indítsuk is el egy emberes bulizással. Aki még nem látta volna élőben Gergely Róbertet, Zsigmond Lalát, a Dupla KáVét, Bokányi Zsoltot vagy éppen Oszvald Marikát, az délután háromtól estig cövekeljen le a Palotai úti sportpályánál.

Sör: 3. Fehérvár Beerpong Kupa
Mikor?: Szeptember 2., szombat 17:00
Hol?: Sörpatika

Beer: sör, pong: pingpong, vagyis sörpingpong. Az egyik legnépszerűbb ivós játék mára odáig jutott, hogy különféle versenyeken mérhetik össze a tudásukat a sportág (vagy mi ez) legjobbjai - akár már Székesfehérváron is. A szabály tök egyszerű: minél több pingponglabdát kell az ellenfél térfelén elhelyezett poharakba (és a benne található sörbe vagy tetszőleges folyadékba) pattintani. Megannyi amerikai gimis vígjáték röfögve röhögős poénja tehát élőben megtapasztalható, és igény esetén kipróbálható, hosszú távon is űzhető. Egy rövid szabálymagyarázat mindenkinek, aki szereti - és főleg azoknak, akik bírják az angol nyelvet:

Mozi: Barry Seal: A beszállító
Mikor?: Augusztus 31-től
Hol?: Cinema City Alba

Narcos megvolt? És te is rákattantál a világ valaha volt legismertebb drogbárójának, Pablo Escobarnak a sztorijára? Ha igen, akkor a hétvégén mindenképpen moziba kell menned. Csütörtök óta játsszák ugyanis Tom Cruise főszereplésével annak a pilótának a sztoriját, aki Escobar beszállítója volt. Barry Seal túl azon, hogy elképesztően tehetséges pilóta volt, annyi kokaint és pénzt reptetett meg Kolumbia és Miami között, mint korábban és azóta sem senki. 

Fesztivál: III. Kisfalud Novaj-pusztai Vigasság
Mikor?: Szeptember 2., szombat 10:00.
Hol?: Kisfaludi Közösségi Ház

Kisfalud olyan Fehérvárnak, mint Budapestnek Budaörs, csak éppen IKEA nélkül. Helyette van itt ezen a hétvégén egy kis vigasság, ahol a legjobb falatokat a résztvevők készítik: aki szereti a pörköltet, otthon ne maradjon. A pörköltfőző versenyre talán még nem késő jelentkezni Csordás Istvánnál (06 20 957 7554 vagy nad1@t-online.hu), de kóstolni legalábbis mindenképpen érdemes lehet. Ezen felül azért lesz mit nézni és hallgatni is: tűzoltó bemutató, családi ügyességi versenyek, veterán autók kiállítása, Váradi Eszter Sára és Keller János valamint Bokányi Zsolt fellépése garantálja, hogy jól kezdődik az ősz errefelé is. 

kisfalud_novaj_pusztai_vigassag

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • img
  Krokodil ölt meg egy indonéz sámánt
 • img
  Nem biztonságos Észak-Korea felett repülni
 • img
  ENSZ-közgyűlés - Trump: Észak-Koreát teljes megsemmisülés fenyegeti
 • img facebook img
  Fehérvár TV

A hét embere

Eseménynaptár

Meg ez is van

 • img
  Szakadó esőre figyelmeztetnek
 • img
  Árhullám a Rábán és a Murán
 • img
  Házak tízezreiben nincs áram Romániában
 • img
  Továbbra is folyamatos a toborzás Fejér megyében
 • img facebook img
  Fehérvár TV
 • img
  Oktatási törvény - aláírta az ukrán házelnök
 • img
  HPV - jövő tavasszal olták a fehérvári fiúkat
 • img
  Emlékkoncertet ad a Linkin Park
 • img
  Világrekord született