2017. szeptember 22. péntek Móric
Menü

Az üzemeltető szerint új volt a szerkezet: mi okozta a várpalotai körhinta balesetet?

(Fotó: bekezdes.org)

Az üzemeltető szerint a szerkezet új volt, idén vizsgáztatták, minden berendezésük rendelkezik a szükséges jogosítványokkal és dokumentumokkal. A kalapácshintából mégis többen lezuhantak szombaton a Várpalotai Napokon. A baleset legsúlyosabb sérültjét jelenleg is a győri kórházban ápolják koponyasérülései miatt. Várpalota városa, a balesetet okozó leszakadt körhinta vezetője is mindent megtesz azért, hogy segítse a sérültek mielőbbi felépülését és támogassa családjaikat.

Többen is lezuhantak szombaton este a kalapácshintából a Várpalotai Napokon. Egy tizennyolc éves fiú súlyos koponyasérüléseket szenvedett az esés során, jelenleg a győri kórház idegsebészetén ápolják, már aznap este megoperálták. A baleset a vár mögött kialakított vidámparkban történt, a szerkezet hidraulikus része hibásodhatott meg, ezért törött el menet közben az egyik tartóelem.

Nátán Albin, Veszprém megyei vezető mentőtiszt elmondta, összesen öt sérültet láttak el, egy 18 éves fiatalember súlyos fejsérülést szenvedett, őt a győri kórház idegsebészetére szállították. Emellett négy könnyű sérült is volt, közülük hármat be is kellett vinni a veszprémi kórházba.

Egy szemtanú elmondása szerint csak egy nagy reccsenést lehetett hallani a baleset pillanatában. A rendőrők egész vasárnap helyszíneltek, a vidámpark területét pedig teljes terjedelmében lezárták. A Hunyadi Mátyás téren felállított eszközt vasárnap délután daru segítségével lebontották a katasztrófavédelem munkatársai. A kalapácshintát a hivatalos szervek lefoglalták, a szerkezetet pedig jelenleg is szakértők vizsgálják. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított eljárást.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere a Fehérvár Televízió munkatársainak úgy nyilatkozott: a Várpalotai Napok programsorozatát azonnali hatállyal berekesztették, és természetesen felvették a kapcsolatot a súlyos sérültek hozzátartózóival, és amiben lehet, a város segíti a károsultakat.

A játékot üzemeltető Greznár Attila a következő nyilatkozatot tette közzé vasárnap a facebook oldalán a balesettel kapcsolatban: 

"Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Hozzászólók!

A berendezést mi üzemeltetjük és úgy gondolom muszáj nyilatkozni, hogy mi is történt tegnap illetve a mai napon!
Tegnap kora este a hinta két karja összecsapódott. A becsapódástól a két ülés alja lekonyult és ezért tudtak kicsúszni belőle. Ketten maradtak benne, őket azonnal kiszedtük. Nem a tűzoltók, hanem mi, egy rendőr és még egy úr segített. A sérülteket azonnal kórházba szállították, mi pedig egész nap az után nyomoztunk, hogy megtaláljuk a családját a balesetet szenvedőknek, legelső sorban azt, akit Győrbe szállítottak. Mai napon sikerült elérni az anyukáját és holnap 11-kor fogunk a kórházban találkozni!
A berendezés idén júniusban lett vizsgáztatva, ami az éves műszaki felülvizsgálata. Tavaly lett üzembe állítva.
Mi is történt: a két munkahenger feje pattant el. Tudni kell, hogy ezek a fejek, a teljes terhelés 1,6 szorosát kell hogy kibírják, tehát túl voltak méretezve. Amikor a tűzoltók levágták a kart, tisztán lehetett látni, hogy ebben a fejben volt a hiba, ami kívülről nem látszott. Egyébként ezek újak voltak és idén májusban lettek belerakva! A mi munkánknak a megítélése sajnos olyan, amilyen kommenteket olvasok. Elfogadom. Viszont azt nem, hogy rozsdás vackokkal dolgozunk. Ez általánosítás. Ez a berendezés és mindegyik, amit üzemeltetünk minden jogosítvánnyal és dokumentummal rendelkeznek. A balesetet nagyon sajnáljuk és kedves kommentelők, IGEN, nagyon rosszul alszunk, mivel az egészet végignéztük. Még valami. A híradót és a többi hír portált nézve azért azt elmondanám, hogy semmilyen előjele nem volt ennek. Az, hogy előző nap recsegett ropogott az nem igaz, mert minden reggel üzemelés előtt elindítjuk egy próbakörre és nézzük, hogy hogyan viselkedik a szerkezet."

 

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • img
  Orbán: Magyarország erejét Széchenyi-díjasai mutatják meg igazán
 • img
  Díjazták a debreceni rágót
 • img
  Máté Bence természetfotós kamaratárlatával együtt nyílt meg az idei World Press Photo kiállítás
 • img
  A magyar tanyai élet egyedi kultúrát közvetít, ezért idén hungarikummá nyilvánították

A hét embere

Eseménynaptár

 • img
  Csökkennek a várólisták és csökken az orvoselvándorlás is
 • img
  Tovább folyik a harc az élelmiszerek kettős minősége ellen
 • img
  Könnyebb lesz a munkáltatóknak
 • img
  A duális képzési forma fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak a Városházán
 • img facebook img
  Fehérvár TV
 • img
  Konferencia a szakképzés, a munkaerőpiac problémáiról és fejlesztéséről
 • img
  Becsokiztam Milka tehénnel
 • img
  Interneten bocsátanak árverésre repülőgépeket Kínában
 • img
  Hamarosan átfogó járványvédelmi vizsgálat indul a baromfitartóknál
 • img
  Új tűzoltóautókat kapott a katasztrófavédedelem
 • img
  Újabb vitákra számít a kötelező kvótákról a Miniszterelnökséget vezető miniszter
 • img
  Simicskó: 2019-ig száz új, hazai fejlesztésű buszt vásárol a magyar honvédség
 • img
  Adománygyűjtés a múlt vasárnapi erdélyi vihar károsultjai javára