6 évnél régebbi cikk

Beújít Zuckerberg: apróhirdetések a Facebookon
Fehérvár Médiacentrum fotójaBeújít Zuckerberg: apróhirdetések a Facebookon

Megjöttek az apróhirdetések a Facebookra. Aham. Hogy mi? Tudod, a sok adok-veszek oldal helyett találták ki a nagyokosok, hogy egy össznépi cserebere funkcióval, az úgynevezett Marketplace-szel egyszerűbb legyen a Facebookon a kereskedés. Na, most már értem... De minek?

Őszinte leszek, látatlanban megvolt a véleményem erről a csodálatos új akármiről, ráadásul nem éppen pozitív hangvételű, ugyanis a Zuckerberg-team folyamatosan azon van, hogy minél több, számomra értelmetlen funkcióval bővítse repertoárját, annak érdekében, hogy mindenki a Facebookkal intézze ügyes-bajos dolgait. Nyilván ez nekik bejövős, engem pedig az agyvérzés kerülget. A másik meg, hogy bár én sosem használtam, de eddig is orrba-szájba lehetett kereskedni Facebookon a különböző adásvételi csoportokban. Akkor meg minek ez a Marketplace-cucc? Elvileg ezzel nemcsak könnyebb lesz a bizniszelés, hanem sokkal hatékonyabb is. Az. Hiszem, ha látom!

Az új funkció a napokban hozzám is bekopogtatott, így végre közelebbről is szemügyre tudtam venni. Hurrá! Nehéz volt nem kiszúrni, ugyanis ott éktelenkedik egy kis házikó az ismerősök és értesítések szekciók között. Ez olyan, mintha a Facebookot elsősorban csak kereskedésre használnád. Hagyjuk is, inkább nézzük, mit tud ez a Marketplace.

Nos, a Facebook Marketplace szolgáltatásának a lényege a kereskedés egyszerűségében rejlik. Korábban említettem, hogy az internet, sőt már maga a Facebook is tele van mindenféle adásvételi oldalakkal, csoportokkal. Ha már az internetnél maradunk és nagyobb apróhirdetési oldalakat nézzük (Vatera, Jófogás), akkor sanszos, hogy reggelente előbb nézünk fel egy Facére, mint egy ilyen oldalra. Pont erre gondolt a zseniális Zuckerberg is, és odatolta a képünk elé az egyszerű kereskedés apraja-nagyját, ráadásul ingyen. (Psszt!) Így, ha el akarunk adni valamit, simán csak feltöltjük a Marketplace-re, és innentől mindenki számára kereshető és elérhető lesz.

Rögtön a házikó fül szétkattintása után, megjelenik egy igencsak egyszerűnek és átláthatónak tűnő oldal. A fenti sorban láthatóak a különböző termék kategóriák (bútor, szerszámok, ruházat stb.), illetve a sor végén a kereső, alatta eladóként mi üthetjük be, hogy mit szeretnénk közszemlére tenni, majd az egész sztori alján ott röpködnek a körzetünk által kínált cuccok. Hűha, ez tényleg kezd érdekes lenni. Eladóként nem kell a különböző csoportokkal bíbelődnünk, a Marketplace-nek köszönhetően nagyobb elérést, és találati esélyt kapunk úgy, hogy közben továbbra is pontosan meg tudjuk adni az eladni kívánt ketyerénk típusát, jellegét és helyét.

A Marketplace munka közben (Fotó: Pál Loránd)

Vevőként ugyancsak előny, hogy nem kell mindenféle csoportba belépegetnünk, hiszen az új funkciónak hála, egy központi helyen keresgélhetünk. A Marketplace első körben a hozzánk legközelebbi találatokat dobja fel, de a keresési opciókat (kategória, ár) szabadon állítgathatjuk és még azt is, hogy milyen távolság számítson még hozzánk közelinek. Egyelőre a távolsági limit az országhatár, jogi okokból csak a hazai felhasználókat dobja fel ez a csodás rendszer.

Így a cikk végére engem kilóra megvettek. Tényleg, nem nagyon használtam még ilyen adok-veszek funkciót, de ezek után lehet, hogy teszek vele egy próbát. A Facebook Marketplace szolgáltatása egyszerű, de nagyszerű. Nyilván a közönségnek még szoknia, építgetnie kell a bizalmat felé, de tuti, hogy egyre nagyobb népszerűségnek fog örvendeni. Persze van, akiknek nagyon nem lesz pálya az új szolgáltatás: naná, hogy az apróhirdetési oldalaknak. Na, nem is a nemzetközi óriásoknak van félnivalójuk, hanem a Vaterának és társainak. Hát, fel lehet kötni azt a bizonyos gatyát!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek