6 évnél régebbi cikk

Airbnbzés Fehérváron: akár 180 ezer forintot is kereshetsz havonta
Fehérvár Médiacentrum fotójaAirbnbzés Fehérváron: akár 180 ezer forintot is kereshetsz havonta

Heti 27-45 ezer forintot is megkereshet az, aki aktívan airbnbzik Székesfehérváron. Ehhez nem kell más, mint egy kiadható ház, lakás vagy szoba, egy Airbnb-fiók, egy bejelentés az önkormányzat jegyzőjénél és tisztában lenni az adózási szabályokkal. Ja, és persze az sem árt, ha dőlnek a vendégek.

Az Airbnb a néhány évvel ezelőtti startup-bumm egyik nagy felfedezettje volt. A cég 2008-ban indult San Franciscóból és mára az utazási iparág megkerülhetetlen tényezője lett. Aki manapság olcsón szeretne jó szállást találni, az a booking.com és a TripAdvisor mellett az Airbnb-n néz körül. Vagyis talán utóbbi lesz az első a sorban. És airbnbzni egyáltalán nem ördögtől való. Tulajdonképpen semmi nem kell hozzá, csak egy olyan ház, lakás vagy szoba, amiben a világ különböző pontjairól jött idegeneket hajlandóak vagyunk elviselni néhány napig, némi pénzért cserébe. Vagyis mondhatjuk azt, hogy a saját ingatlanunkból csinálunk hotelt.

Az Airbnb-ről általában

Maga a koncepció nagyon hasonlít a még 2003-ban indult CouchSurfing-re, annyi különbséggel, hogy utóbbi nonprofit alapon működik. Azaz felajánlod kanapédat, szobádat, akármidet a megfáradt vándoroknak, akik mindenféle anyagi ellenszolgáltaás nélkül becuccolnak néhány éjszakára, cserébe pedig - mivel a hálózat tagja lettél - ugyanezt várhatod el te is, ha utazol. Aztán vagy így lesz, vagy nem.

Ezzel szemben az Airbnb-nél van pénzmozgás. Az egész rendszer alapja a meglévő adottságok eddig kihasználatlan (vagy kevésbé kihasznált) elemeinek pénzzé tétele. Gyakorlatilag ha lecsupaszítjuk az alapötletet, akkor éppen azon a logikán működik az Airbnb, mint az Uber:

Van egy lakásod/autód? Nem zavar, ha más is lakik/utazik benne? És mindezzel még pénzt is akarsz keresni magadnak/nekünk? Légy a hálózatunk tagja!

Úgy tűnik, hogy míg a '90-es évek végén, a 2000-es évek elején a jó és jövedelmező ötlet az ingyenes dolgok terjesztésében és azok felületeinek értékesítésében rejlett, addig napjainkban a bárki számára karnyújtásnyi távolságban már meglévő, de kihasználatlan hálózatok felkutatása és újrahasznosítása (vagyis pénzzé tétele) jelenti a nagy ötletet. Az Airbnb-ben pedig olyannyira van pénz, hogy a szolgáltatást az elszabadult magyar albérletpiaci árak egyik legfontosabb felelősének tartják a jelentősen megnövekedett hitel törlesztőrészletek mellett. Gondoljunk csak bele: miért is adnánk ki havonta 50 ezer forintért a lakásunkat, amikor akár hetente is megkereshetünk vele ennyit?

Igen ám, de egyáltalán nem biztos, hogy a lakás 100%-os kihasználtsággal pörög majd, és mivel - jó esetben - akár hetente 2-3 turnus is jöhet, lényegesen több időt vesz el a bérbeadó életéből is, hogy újra és újra lakható állapotba hozza a kecót. Szóval ilyen és ehhez hasonló megfontolások miatt is érdemes elgondolkozni az airbnbzés vs. albérleteztetés ellentétpáron. Na de ez a cikk nem erről szól, hanem arról, hogy lehet-e pénzt keresni Fehérváron az Airbnb-vel. Igen, lehet.

Egy londoni Airbnb-házigazda ilyen csomaggal várja a vendégeit (Fotó: The Airbnb Blog)

Airbnbzés Fehérváron: havi 110-180 ezer forint lehet a teteje

Méghozzá nem is rosszul, ha ügyesen csináljuk. Ha regisztráltunk az Airbnb-n, akkor jövendőbeli utazóként és bérbeadóként is körülnézhetünk. Utóbbi esetben a lakóhelyünket alapul véve a szoftver azonnal átlagot számol és már mondja is, hogy mennyit kereshetünk, ha azon a környéken adunk ki lakást vagy szobát, ami a tartózkodási helyünk. 

Ezek szerint ma Székesfehérváron teljes lakás kiadásával 27 109 forintot, privát szobával 28 150 forintot, míg közös szobával akár 45 334 forintot is kereshetsz heti átlagban.

Ez egy hónapra felszorozva átlagosan 108 ezer, 112 ezer, illetve 180 ezer forintot jelenthet. Persze ahogy az Airbnb, így mi is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tényleges összegek a bérbeadó egyéni árszabásától, a szálláshely elhelyezkedésétől, a szezontól, a kereslettől és egyéb tényezőktől függően eltérőek lehetnek. Továbbá elég fontos az itt megszállók véleménye is, akik a szálláshely adatlapján írhatják meg kommentekben véleményüket a szobáról, szállásadóról és arról, hogy a képekhez és a hirdetésben állítottakhoz képest mi a valóság. (Korábban már kitértünk arra a Mit gondolnak Székesfehérvárról az ide utazók? című cikkünkben, hogy milyen ereje is van napjainkban az internetes értékeléseknek és véleményeknek.)

Airbnbzni egyre kevésbé éri meg illegálisan. Egyrészt, mert a teljes tevékenység online történik, azaz visszakereshető és mindennek nyoma van az első hirdetésfeladástól a befolyó összegekig bezárólag. Másrészt pedig hatványozttan ki van hegyezve a tevékenységre minden hatóság és előszeretettel hajtanak végre meglepetésszerű ellenőrzéseket, akár külföldi bérlőnek kiadva magukat. Szóval a legokosabb, amit tehetünk, hogy legálisan folytatjuk a privát hotelünk üzemeltetését. 

Ehhez első lépésként egy bejelentést kell tennünk annak a településnek a jegyzőjénél, ahol a tevékenységet folytatni szeretnénk. Ezzel persze még nincs vége a dolognak, hiszen adót is kell fizetni a bevételeink után. Magánszemélyeknek az egyik legegyszerűbb az szja tv. 57/A. §-a szerinti tételes átalányadózás. Itt az alábbi kritériumoknak kell megfelelnünk: nem egyéni vállalkozóként a jogszabály szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújtunk szálláshelyet az adóévben ugyanannak a személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra. A 90 napos kitétel azt jelenti, hogy nem folyamatos bérlésről van szó, hanem egymást váltó vendégeknek adjuk ki a lakást vagy szobát. A tételes átalányadó választása esetén az adó éves összege szobánként 32 ezer forint, amelyet egyenlő részletekben kell a negyedévet követő hó 12. napjáig megfizetni, ezen felül egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség is keletkezik (EHO), amelynek mértéke a tételes átalányadó összegének 20 százaléka.

A személyességnek is van határa (Fotó: Digital Trends)

Hogyan legyél jó Airbnb-házigazda?

Ha megvagy a kötelező körökkel, akkor már csak egy dolog kell, de abból jó sok: vendég. Ami az Airbnb-t megkülönbözteti egy sima hotelszolgáltatástól, az a közvetlensége. Az az érzés, hogy egy helyi család házában élhetek egy darabig, kicsit beleláthatok a mindennapjaikba és tőlük kaphatok tippeket arra, hogy mit és hol érdemes csinálni a városban, környéken. Amennyiben tehát jó házigazda szeretnél lenni, jól kell kezelned az embereket. Rutinos airbnbzők véleményei alapján, ha ezeket a szabáyokat betartod, remek vendéglátó lesz belőled:

  • Kötelezd el a vendégeidet! Fogadd őket érkezéskor kávéval és pár kedves szóval. Amikor találkoztok, mindig beszélgess velük, kérdezd meg, hogy vannak, tudsz-e valamiben segíteni.
  • Mindig tartsd tisztán a házat, lakást, szobát!
  • Legyen személyes a lakóhelyük, de ne legyen túl személyes! Dobd fel a kiadandó helyiséget például egy régi lemezjátszóval, de lehetőleg ne legyen tele kedvesed, gyereked fényképeivel.
  • Érkezés előtt mindig kérdezd meg, mire van szükségük, és lehetőleg szerezd is be azokat!
  • Legyél őszinte!  A hirdetésben ne akarj rózsaszínűre fújni mindent, felesleges. Ha valami nem oké (pl. távol vagy a közlekedési csomópontoktól), arra hívd fel a figyelmet és próbálj rá megoldást kínálni.
  • Legyen alapfelszerelés a konyhában és a fürdőben! Kis tusfürdő, kis fogkrém, kis sampon mindenképpen legyen ott, ahogyan a frissen mosott, nem agyonkoptatott törölköző is. Konyhában a mikró, a tányérok, az evőeszközök legyenek könnyen megtalálható helyen.
  • Mindig legyenek jó ötleteid! Ha megkérdezik, melyik kocsmába, étterembe, szórakozóhelyre, múzeumba érdemes elnézni, legyenek kész válaszaid. 
  • Folyamatosan figyeld az oldalon a véleményeket rólad és a házról! Lehetőleg mindenre reagálj, a negatívumokon mielőbb próbálj változtatni. Senki nem várja el, hogy 0-24-ben legyél gépközelben, de heti 2-3 alkalommal célszerű megnézni az adalapodat és válaszolni a felmerülő kérdésekre, gondokra.

Ha ezeket betartod, akkor nagy gond nem lehet és ha első körben nem is főállásként, de egy kellemes kiegészítő jövedelemmel számolhatsz az addig kihasználatlanul áló szobából, lakásból. Aztán ki tudja: ha egy biznisz beindul...

(A cikkben szereplő összegek és adatok a 2017. szeptember 20-i állapotot tükrözik.)
(Forrás: airbnb.hu; Wikipedia, origo.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek