2018. július 22. vasárnap Magdolna
Menü

Kell nekünk a D-vitamin?

Kell nekünk a D-vitamin?
(Fotó: yoo.rs)

Nyáron még boldogan sütkéreztünk a vízparton, s testünket bőszen csókolgatta a nap. Ősszel viszont már nem örülhetünk a forró sugarak intenzív simogatásának, inkább csak néha-néha érint meg a „nyári szerető”, mint kihunyó kapcsolatban az érdektelenné váló társ. Pedig – ha másra nem is - a napfényből nyert D-vitaminra nagyon nagy szükségünk van!

Tudományos felmérések bizonyítják, hogy áprilisra a magyar népesség mindössze hat százalékának megfelelő a D-vitamin ellátottsága, azaz kilencvennégy százaléknál kisebb-nagyobb hiányállapot áll fenn! Ennek oka, hogy táplálékainkban nincs elegendő D-vitamin, s ősztől tavaszig nem éri annyi fény bőrünket, hogy az ott termelődő mennyiség kielégítse a szervezet szükségletét.

Kell nekünk a D-vitamin?
Ősszel már nem juthatunk elég D-vitaminhoz a természetes fényből (Fotó: datnature.com)

Mivel a D-vitamin hiányállapot népegészségügyi jelentősége nem alábecsülendő, tizennégy magyar orvosi társaság – a legkülönfélébb szakterületek vezető tudósai – állásfoglalást tett közzé. Ebben az áll, hogy D-vitamin hiány nem egyedüli, de fontos oka a magas szív- és érrendszeri, daganatos halálozásnak, csontritkulásnak, cukorbetegségnek, gyulladásos bélbetegségeknek, stroke-nak, magas vérnyomásnak, szorongásnak, Alzheimer-kórnak.

S mivel itt az ősz, a nap pedig már nem tud elegendő D-vitaminnal ellátni minket, Dr. Csizmazia Péter csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvostól kértem útmutatást arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk e probléma megoldása érdekében?

Kell nekünk a D-vitamin?
 Dr. Csizmazia Péter csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos (Fotó: Dr. Csizmazia Péter)

Arra ugyanis még emlékeztem gyermekem kisbaba korából, hogy egy barna kis fiolából minden nap D-vitamint csepegtettem egy kiskanálra, hogy ne szenvedjen hiányt D-vitaminból, de, hogy mit tegyünk a nagyobb gyermekek, s a magunk esetében, az már kérdőjelként villogott előttem…

– Minden ember vágya az egészség megtartása, visszaszerzése – mondta dr. Csizmazia Péter. – „Az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.” – így határozta meg 1948-ban a WHO a fogalmat. Ha megpróbáljuk a mondatot mélységeiben értelmezni, rendkívül összetett és bonyolult kép rajzolódik ki előttünk. Páciens és orvosa közös célja, hogy minél közelebb juthasson az egyén ehhez az ideális állapothoz. Ha a testi jólétre szűkítjük a kört, eljutunk oda, hogy kizárólag a helyes életmód az egyetlen olyan járható ösvény, amely a cél közelébe visz. Itt is roppant szerteágazó és bonyolult világ képe tárul fel előttünk, részleteiről ezrével jelennek meg ismeretterjesztő- és szakkönyvek. Ahhoz, hogy az emberi szervezet megfelelően működjék, és ne alakuljanak ki kórállapotok, számtalan dologra van szüksége. Például tiszta levegőre és ivóvízre, megfelelő minőségű és összetételű táplálékra – ezernyi egyéb mellett.

Kell nekünk a D-vitamin?Az egészségnek és a jó közérzetnek megszámlálhatatlanul sok feltétele van (Fotó: slowaging.org)

Ha kellően körültekintőek vagyunk, s feltételezzük, hogy „ideális” alapanyagokból állítottuk össze étkezésünket, akkor újabb kérdés merül fel: Mennyit és mit együnk? Vajon elegendő mennyiségű fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, szénhidrátot, zsírt tudunk a szervezetünkbe juttatni, s alapot teremteni ezzel (is) az egészséghez? Létezik-e ideális táplálék?

– Igen, létezik – adta meg a választ Dr. Csizmazia Péter, majd kifejtette, hogy az ideális táplálék az anyatej, azonban az emberi szervezet szükségleteit önmagában csak hat hónapos korig elégíti ki. (Mivel az anyatejben nincs D-vitamin, és a csecsemő bőre sem tud kellő mennyiséget előállítani abban az életkorban, amikor a megfelelő csontfejlődéshez ez a vitamin nélkülözhetetlen, külső forrásból, gyógyszerrel muszáj pótolnunk.)

És itt eljutottunk a vitaminokhoz, amelyeket a táplálékkal, vagy külső forrásból kell bevinnünk szervezetünkbe. Mint ahogy valószínűleg mindenki jól tudja: a D-vitamin napfény hatására, a bőrben termelődik, s nagyon kevés olyan táplálék van, amellyel külső forrásból is kielégíthetjük szükségletünket. Ilyen például a lazac vagy a tőkehalmáj.

Kell nekünk a D-vitamin?A D-vitamin napfény hatására a bőrben termelődik (Fotó:femkedegrijs.com)

2012 áprilisában végeztek egy széleskörű tudományos vizsgálatot a magyar lakosság körében, amelyből kiderült, hogy az emberek 94%-ának ellátottsága alacsony, vagyis mindössze 6%-é megfelelő!!! (Ki kell hangsúlyozni, hogy ez áprilisban, vagyis a fényszegény hónapok után mért adat!)

– A D-vitamin súlyos hiánybetegsége az angolkór (rachitis). Ezért adunk hároméves korig minden gyermeknek napi 1 csepp D vitamint, így elértük, hogy nincsenek angolkór okozta csontdeformitásban szenvedő emberek. Vajon ezzel mindent megtettünk? Aligha – fejtette ki az orvos, rámutatva arra, hogy a D-vitamin hiánya milyen betegségek kialakulását segíti elő.

Kell nekünk a D-vitamin?

Ennyi problémát okozhat a D-vitamin hiány (Fotó: matud.iif.hu)

Mit tegyünk tehát, hogy a szükséges mennyiségű D-vitamin ne hiányozzon szervezetünkből? Merthogy az már valószínűleg mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy elegendő D-vitaminra egész életünkben szükségünk van, függetlenül életkorunktól!

 • Napozzunk (tavasztól őszig, ésszel, nem leégésig, nem délidőben, hanem kora délelőtt vagy késő délután), hogy a bőrünk természetes D-vitamint termeljen! Figyelem! A szoláriumok UV-A sugárzást állítanak elő, ami nem alkalmas D-vitaminnak a bőrben történő szintézisére!
 • A várandós édesanyák konzultáljanak orvosukkal, mennyi D-vitamin szedését javasolják, mert a magzatvédő vitaminok D-vitamin tartalma nem minden esetben elegendő!
 • Csecsemők (0-1 év) számára a napi 400 NE általában elegendő, azonban gyermekorvosunk figyeli csontfejlődésüket, s ha szükséges, emel az adagon.
 • Ugyancsak orvosi feladat a nagyobb gyermekek, felnőttek, idősek D-vitamin adagjának beállítása, akkor is, ha megelőzés a cél, vagy a már kialakult krónikus betegségek gyógyítása, gondozása. 

 

Kell nekünk a D-vitamin?
Az anyatejben nincs D-vitamin, ezért a babáknak is fontos a kiegészítő D-vitamin bevitel (Fotó: oshiprint.in)

Dr. Csizmazia Péter felhívta a figyelmet arra, hogy D-vitamint kizárólag gyógyszertárban kapható, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált és engedélyezett készítményekből válasszunk!  Ezek a gyógyszerek vénykötelesek, mindenképpen meg kell beszélnünk orvosunkkal az adagolást! Amennyiben gyermekünk krónikus betegségben szenved (pl. diabéteszes, asztmás, epilepsziás stb.), kérjük ki a szakgondozást végző orvos tanácsát is!

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Személyvonat gázolt halálra egy embert Budapesten
  Személyvonat gázolt halálra egy embert Budapesten
 • Szakértő: a magyar utazók fele köt bizotsítást
  Szakértő: a magyar utazók fele köt bizotsítást
 • A női döntővel folytatódik az Öttusa Európa -bajnokság
  A női döntővel folytatódik az Öttusa Európa -bajnokság
 • Irán kibertámadásokra készül az Egyesült Államok és Európa ellen
  Irán kibertámadásokra készül az Egyesült Államok és Európa ellen
 • Folyamatos a készültség a déli határnál
  Folyamatos a készültség a déli határnál
 • Már tart a Dunamenti Halfesztivál Mohácson
  Már tart a Dunamenti Halfesztivál Mohácson
 • Itthon újra a piknikzőké és a pihenőké a Szabadság-híd
  Itthon újra a piknikzőké és a pihenőké a Szabadság-híd
 • Egymást érik a tornádók Amerikában
  Egymást érik a tornádók Amerikában

Eseménynaptár

 • Tovább szedi áldozatait a hőhullám Japánban
  Tovább szedi áldozatait a hőhullám Japánban
 • Vádemelést javasolnak egy vendéglátóját forró vízzel leöntő férfi ellen
  Vádemelést javasolnak egy vendéglátóját forró vízzel leöntő férfi ellen
 • Nincs magyar érintettje a pénteki lübecki késelésnek
  Nincs magyar érintettje a pénteki lübecki késelésnek
 • MSZP: a kormány ne emelje vissza az új lakások áfáját!
  MSZP: a kormány ne emelje vissza az új lakások áfáját!
 • Felértékelődött a diákmunka
  Felértékelődött a diákmunka
 • Dalosok találkoznak Fehérváron
  Dalosok találkoznak Fehérváron
 • Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollárt utal át katonai támogatásra Ukrajnának
  Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollárt utal át katonai támogatásra Ukrajnának
 • Klórt adományoz a kormány a kárpátaljai víz tisztításához
  Klórt adományoz a kormány a kárpátaljai víz tisztításához
 • Több filmet is terveznek a kimentett thai gyerekekről
  Több filmet is terveznek a kimentett thai gyerekekről
 • Délután erősen felhős idő várható borult időszakokkal
  Délután erősen felhős idő várható borult időszakokkal
 • Forma-1, strandröplada, atlétika? Jöhet bármi! - A fehérvári sportfotós bejárja a világot
  Forma-1, strandröplada, atlétika? Jöhet bármi! - A fehérvári sportfotós bejárja a világot
 • Vasúti átjáróban ütközött vonattal egy autó Nyárlőrincnél
  Vasúti átjáróban ütközött vonattal egy autó Nyárlőrincnél
 • Akár két év börtönt is kaphat, aki engedély nélkül átalakított buszt vezet
  Akár két év börtönt is kaphat, aki engedély nélkül átalakított buszt vezet