6 évnél régebbi cikk

Sport a fotelból: egyre nagyobb divat e-sport szakosztályt indítani
Fehérvár Médiacentrum fotójaSport a fotelból: egyre nagyobb divat e-sport szakosztályt indítani

Egyre markánsabban követel magának helyet egy-egy klub életében az e-sport, vagyis a számítógépes játékok világa. Minden szülő rémálma, mely szerint a gyerek a fotelben ülve sportol, immáron nem jövőkép, hanem nagyon is valóság: a klubok már szakosztályokat indítanak az e-sportolók számára, az első hazai példa az MTK.

A futballban nagyon durván elszaladtak az árak, a francia PSG nyáron átigazolási világrekordot jelentő 222 millió eurót fizetett a spanyol Barcelonának a brazil klasszis, Neymar játékjogáért. Az európai fociba euró százmilliókkal berobbanó arab, kínai és orosz pénzemberek alaposan felsrófolták az árakat, de ne higgyük, hogy csak a labdarúgók esetében.

A Paris Saint-Germain nemcsak a valódi, hanem a virtuális futballban is csúcsra tör, ugyanis a klub bejelentette a világ egyik legjobb FIFA-játékosának, Johann „ManiiKa” Simonnak a szerződtetését. Az ifjú titán kiváló szezont zárt, megnyerte a francia Orange e-Ligue 1 névre keresztelt kupát, míg a világ legnagyobb FIFA versenysorozatában, a FUT Champions-ban az első háromban végzett.

Külföldön megadják a módját egy-egy e-sport rendezvénynek (Fotó: technokrata.hu)

Mielőtt legyintenénk, hogy persze, ez a külföldi, gazdag klubok privilégiuma, megjegyezném, hasonló szakosztály hamarosan már hazánkban is működhet az MTK-nak köszönhetően. A fővárosi klub még ebben az évben sínre (bocsánat, konzolra) tenné e-sport szakosztályát.

– Jó ideje látható, tapasztalható az e-sportok erősödése, és én azon sportvezetők közé tartozom, akik nem idegenkedéssel, távolságtartással figyelik ezt a folyamatot. Nyilvánvaló, hogy az e-sportok egyre több emberhez érnek el, egyre több ember érzi a sajátjának és egyre több ember válik a részesévé. Nem osztom azt a megközelítést, hogy az e-sportot és a hagyományos sportokat egymás riválisának kéne tekinteni – mondta az Esport1-nek adott interjújában Deutsch Tamás, az MTK elnöke, aki a Digitális Jólét Programért felelős miniszteri biztosként is dolgozik.

A legnagyobb sztároknak itt is népes rajongótábora van (Fotó: technokrata.hu)

– Ma Magyarországon nincs semmi, ami az e-sport fejlődésének útjában állna. Az interjú időzítése szempontjából véletlen egybeesés ugyan, de örömmel mondhatom el, hogy a magyarországi hagyományos, nagy sportegyesületek közül elsőként – követve az európai e-sport trendeket – az MTK-ban idén megalakítjuk az e-sport szakosztályt – tette hozzá az MTK elnöke, aki sokféle e-sport tevékenységet lefedő szakosztályban gondolkodik.

(forrás: nemzetisport.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek