2018. június 25. hétfő Vilmos
Menü

Időzített bomba az ereinkben – egy betegség, ami fájdalom nélkül megölhet, pedig egyszerűen kezelhető

Időzített bomba az ereinkben – egy betegség, ami fájdalom nélkül megölhet, pedig egyszerűen kezelhető
(Fotó: pexels.com)

Jobb ma egy vérvétel, mint holnap egy újraélesztés – drámaian hangzik, miközben tökéletesen összefoglalja az örökletes magas koleszterinszint kiderítését és kezeletlen állapotát. Én sem tudtam mi ez a betegség, és hogyan zajlik a kivizsgálása, úgyhogy elmentem egy vizsgálatra a Fejér Megyei Szent György Kórházba. Íme, a familiáris hiperkoleszterinémia és minden, ami a szép latin elnevezés mögött áll.

Szegény koleszterinre az elmúlt évtizedekben már sokszor ráhúzták a vizes lepedőt, és fő közellenségnek kiáltották ki, a tojást, a disznózsírt pedig cinkosának, sőt volt, hogy egyenesen ördögtől valónak. Mostanra a hullámok már valamelyest elcsitultak, és talán a túlzások kora is lejárt, legalábbis ami a koleszterin elleni hadviselést illeti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magas össz-koleszterinszint rendjén való volna, és továbbra sem javallott disznózsírt reggelizni szalonnára kenve. De ha mi vagyunk a megtestesült egészséges életmódhuszárok, akkor sem garantált, hogy biztosan kivédtük a magas koleszterinszint okozta támadásokat.

Hogy miért? Mert sajnos a familiáris hiperkoleszterinémia, vagy szép magyar nevén örökletes magas koleszterinszint megléte a szervezetünkben tökéletesen független az életmódunktól.

„A tankönyvekben mindig szerepelt betegségként – az orvos számára is egy kicsit egzotikusan hangzó – famililiáris hiperkoleszterinémia, vagyis családi magas koleszterin, amelynek a hátterében egy génelváltozás áll – meséli dr. Reiber István PhD, orvosigazgató, aki lipid szakrendelésen maga is foglalkozik szűréssel és a betegekkel – „Korábban ezt ritka betegségnek állították be, amelyben egymillió emberből legfeljebb egy szenved. Mára azonban kiderült, hogy korántsem ilyen jó a helyzet. Nemzetközi kutatások bebizonyították, hogy 2-300 emberenként egy érintett lehet, akinek az egyik génjük sérült.”

A mindkét érintett génelváltozással élők száma valóban ritka, egy az egymillióból, ugyanakkor nagyon súlyos állapotot jelent. Már gyermekkorban megjelenhet az infarktus, és a beteg folyamatos kezelésre szorul, 2-4 hetente teljesen lecserélik a vérét.

Ha csak Székesfehérvárról beszélgetünk, akkor 100 000 lakosra számolva legalább 4-500 olyan ember él ma – többnyire boldog tudatlanságban -, akit biztosan érint a familiáris hiperkoleszterinémia, és a csendes gyilkos napról-napra dolgozik az ereiben. Sokan csak az első infarktusuknál szembesülnek azzal, hogy mennyire magas össz-koleszterinszinttel rendelkeznek.

„Az a tapasztalás, hogy a kívánatosnál magasabb vér koleszterinszint hozzájárulhat a különböző érbetegségek kialakulásához, a szívinfarktushoz, az agyvérzéshez vagy akár a súlyos végtagi érelzáródásokhoz, utóbbi nem ritkán amputációval is végződhet. De összességében a betegség már fiatal korban halálhoz is vezethet.” vázolja dr. Reiber István a betegség nem túl fényes végkifejletét. Persze azt is hozzáteszi, hogy ez nem feltétlenül történik minden esetben így, hiszen tartozhatunk azok közé a szerencsések közé, akiknek a jó koleszterintszintje is kellően a magas.

A betegség kiderítéséhez először az össz-, a jó és a rossz koleszterin, a triglicerid, valamint a TSH (pajzsmirigy) szintjét érdemes tisztázni.

  Normál érték (mlmol/liter)
összkoleszterin <5,1
LDL (rossz) koleszterin <3,4
HDL (jó) koleszterin >1
Triglicerid (neutrális zsírok) <1,7
TSH (pajzsmirigy) <0,3-4,2>

És persze az életmódunkkal is sokat javíthatunk az esélyeinken vagy ellenkezőleg: rossz szokásainknak köszönhetően ezüst tálcán kínálhatjuk fel magunkat a betegségnek. „Most már azt is tudjuk, hogy mennyire fontos a megfelelő életmód, a gyerekkorban elkezdett egészséges táplálkozás és a mozgás. Ugyanakkor a dohányzás, a mozgáshiány, a túlsúly, a cukorbetegség és a magasvérnyomás még inkább rontanak a helyzeten. Ám sajnos az örökletes magas koleszterinszint elleni harcban az egészséges életmód nem minden. Akinél fennáll ez a betegség, annak a gyógyszeres kezelést javasoljuk, amellyel megelőzhetőek a későbbi bajok, tragédiák” összegzi dr. Reiber István.

Olyannyira friss Magyarországon ennek a betegségnek feltérképezése, hogy tavaly indult el a Magyar Familiáris Hiperkoleszterinémia regiszter, amelynek segítségével képet kaphatnak a szakemberek az érintettek számáról.

És ami a legfontosabb, ha elmegyünk egy ilyen vizsgálatra és kiderül, bizony magasabb az össz-koleszterinünk, nem csak magunkat menthetjük meg, hanem szeretteinket is.

Ugyanis ha egy családban egyvalaki is érintett, akkor érdemes a testvéreket és a gyermekeket is ellenőrizni, hiszen ahogy a betegség nevében benne van: örökletes. Ráadásul maga a vizsgálat ingyenes és hamar túleshetünk rajta. Első lépésben a szakemberrel a családi betegségek feltérképezése történik meg, majd egy vérvétel következik. Ennyi. Ez biztos, hiszen kipróbáltam, és már az eredményem is megérkezett: a szerencsések közé tartozom. Ettől azonban még nem felejthetem el, a testemért én felelek és az életmódom a legfőbb eszközöm.

Amennyiben te is szeretnéd kivizsgáltatni magad, nem kell mást tenned, mint bejelentkezned a Fejér Megyei Szent György Kórház Hiperlipid szakrendelésére, ami ingyenes.

Mit érdemes végiggondolnunk?

Csak néhány kérdés, amelyek közül, ha van igen válasz, szánjunk egy kis időt rá és kérjünk vizsgálatot!

 • Volt a családban olyan, aki agyvérzést kapott?
 • Volt a közeli rokonok között olyan, aki infarktust kapott?
 • Jellemző családi betegség a magas vérnyomás?
 • Volt olyan a közeli rokonok között, akit végtag érelzáródás miatt kezeltek, netalántán amputálni kellett valamelyik végtagját?

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Kedden kezdődik a 62-es út felújítása - 90 napig tart
  Kedden kezdődik a 62-es út felújítása - 90 napig tart
 • Tűz: leégett egy családi ház tetőszerkezete a Toldi utcában
  Tűz: leégett egy családi ház tetőszerkezete a Toldi utcában
 • A tudósok szerint nem jönnek az idegenek
  A tudósok szerint nem jönnek az idegenek
 • Hamis élelmiszerek - 11 millárd forintnyi adóelkerülést előzött meg a hatóság
  Hamis élelmiszerek - 11 millárd forintnyi adóelkerülést előzött meg a hatóság
 • Drágulhat a kenyér - a pékek kétszámjegyű emelést szeretnének
  Drágulhat a kenyér - a pékek kétszámjegyű emelést szeretnének
 • Fekete hétvége - öten haltak meg az ország útjain
  Fekete hétvége - öten haltak meg az ország útjain
 • A drukkerekre is jó hatással van a szurkolás
  A drukkerekre is jó hatással van a szurkolás
 • Nő a zöldenergia súlya az áramtermelésben
  Nő a zöldenergia súlya az áramtermelésben

Eseménynaptár

 • Nyolc határsértőt kaptak el a rendőrök
  Nyolc határsértőt kaptak el a rendőrök
 • Nincs elég halász Franciaországban
  Nincs elég halász Franciaországban
 • Sok pontyot termeltek a tógazdaságok
  Sok pontyot termeltek a tógazdaságok
 • Százmilliárdok maradhatnak a zsebünkben
  Százmilliárdok maradhatnak a zsebünkben
 • Rendőrökkel jönnek az élelmiszerellenőrök
  Rendőrökkel jönnek az élelmiszerellenőrök
 • A szabadban történik a legtöbb gyermekbaleset
  A szabadban történik a legtöbb gyermekbaleset
 • Érdemes korán kezdeni a takarékoskodást
  Érdemes korán kezdeni a takarékoskodást
 • Így is lehet spórolni
  Így is lehet spórolni
 • Török elnökválasztás - Erdogan és pártja nyert
  Török elnökválasztás - Erdogan és pártja nyert
 • Többszörösét költheti terrorellenes intézkedésekre a belügyi tárca
  Többszörösét költheti terrorellenes intézkedésekre a belügyi tárca
 • Jól jöhet a közjegyzői okirat a nyaraláskor
  Jól jöhet a közjegyzői okirat a nyaraláskor
 • Atlétika ob. - a Bp. Honvéd szerezte a legtöbb aranyérmet
  Atlétika ob. - a Bp. Honvéd szerezte a legtöbb aranyérmet
 • Élesítik a rendszert - hétvégén indul az online számlázás
  Élesítik a rendszert - hétvégén indul az online számlázás