2018. október 22. hétfő Előd
Menü

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika
(Fotó: majorspoilers.com)

Visszatért a Kingsman és bizony nem okozott csalódást. Talán csak egy kicsit. Az első rész nekem egy árnyalatnyival bejövősebb volt, de így is átjött a világmegmentős kémes agyeldobós őrület magasabb fordulatszáma. A rendező maradt, a színészbrigád szintén, majd az egész kapott egy leheletnyi amerikai adalékot és tadamm... el is készült Az aranykör, korunk egyik legjobb kémfilmparódiája. Mert, hogy főként paródia, bár igaz, ami igaz néhol ezt a jópofáskodást eléggé túltolták. Na, de nézzük is meg, hogyan teljesített nálunk a szegény emberek James Bondja. (Spoiler mentes kritikánk következik.)

Külcsín

2014-ben Matthew Vaughn feltámasztotta a brit titkosszolgálat James Bond mentes övezetét: segítségül lehívta a Dave Gibbons-Mark Millar képregényekből ismert Kingsman ügynököket, belecsempészett egy kis eleganciát és vagányságot, majd mindezt megfűszerezte a hollywoodi csillogással és egy olyan filmet tett le az asztalra, amely méltó a nagy elődökhöz. Nem véletlenül említettem korábban többször a 007-es nőcsábászt, ugyanis az egész Kingsman alapötlet a szebb időket is megélt Bond-széria paródiáján alapult és ezt nagyon nem is rejtették véka alá, főleg a második részben.

Sztori

A történet ott folytatódik, ahol az első rész véget ért. Töki (Taron Egerton) éli a teljes jogú Kingsman ügynökök istencsászárkirály életét, amikor is váratlanul kihúzzák alóla a jól megszokott és kényelmes talajt. Merlin (Mark Strong) haverjával menekülni kényszerülnek és hova máshova mehetnének, mint az Amerikai Egyesült Államokba. Ki gondolta volna. (Nyilván, hogy az amcsik is kapjanak valamit.)

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika

Töki, immáron teljes jogú Kingsman (Fotó: theverge.com)

Itt összespanolnak a helyi menő csávókkal, a Kingsman testvérszervezetével, a Statesmannel és együttes erővel gyűrik le a gonoszt (Julianne Moore), akinek a motivációi meglepően jóra sikeredtek. Eddig egy lájtos kémthrilleres sztoriként is simán megállná a helyét, igen ám, de jön Vaughn és a közönség nevében lazán képen röhögi a kliséktől hemzsegő korábbi titkosügynökös filmalkotásokat. Piros pont, bár ez az, ami néha egy kicsit too much.

Karakterek

Karakterek tekintetében már sokkal jobban állunk, mint a Kingsman első bevetésénél, ugyanis az alap trión (Egerton, Strong és dobpergés... Colin Firth) és a főmumuson kívül, a Statesmannel hozzánk csapnak még pár nagyágyút, akik a kötelező körökön túl, tökéletesen hozzák az amerikai sztereotípiákat. Jeff Bridges a rosszarcú góré, Channing Tatum az izomagy, Halle Berry a modern nő és itt van még a Trónok Harca Oberynje, Pedro Pascal is, akit élvezet nézni az ostorpárbaj közben.

James Bond mehet a levesbe - Kingsman: Az aranykör kritika

Az impozáns színészgárda: Channing Tatum, Pedro Pascal, Colin Firth, Taron Egerton, Halle Berry, Jeff Bridges (Fotó: idobi.com)

Tehát minden adott volt egy tökéletes kreténség levezényléséhez. De sajnos nem lett az. Mármint az ökörködés része az megvolt, de távolról sem lett tökéletes. Itt kell megjegyeznem, hogy a film Colin Firth feltámasztásával és egy jobban megírt antagonistával is simán megállta volna a helyét. Sőt! De mindig rá kell tenni egy lapáttal.

Összegzés

Sajnos a Kingsman: Az aranykörnél is beigazolódott a folytatások örökös rákfenéje, miszerint is egy sorozat második része nem hozza azt a szintet, amit az elődje produkált. Bár a Kingsman 2-nél nem beszélhetünk egy klasszikus értelemben vett buktáról, hiszen például, ha ezé a filmé lett volna a nyitótánc, akkor nem fanyalognék, mégis végig az volt az érzésem, hogy ha a készítők kevesebbet markoltak volna, több maradt volna nekünk, nézőknek. Még mindig stílusos, még mindig látványos, még mindig szerethető, szóval simán nézős, akár többször is, de nem tudott kilépni az első rész árnyékából. Kár érte. Na, majd talán a harmadik rész, azok úgyis mindig nagyobbat szólnak.

10/7 - Simán nézős

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
  Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
 • Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
  Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
 • Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
  Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
 • Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
  Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
 • Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
  Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
 • 1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
  1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
 • Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
  Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
 • Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron
  Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron

Eseménynaptár

 • Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
  Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
 • 56 hőseire emlékezik a magyarság
  56 hőseire emlékezik a magyarság
 • Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
  Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
 • Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
  Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
 • Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
  Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
 • Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
  Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
 • Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
  Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
 • Marad az enyhe idő
  Marad az enyhe idő
 • A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői
  A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői