2018. április 20. péntek Konrád, Tivadar
Menü

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat
(Fotó: Pápai Barna)

Az egyértelműen Balaton-központú Magyarországon a kisebbséget képviselő Velencei-tó pártiként könnyű tollal (bocsánat, modern időket élünk, billentyűvel) írom le: aki hibátlan hangulatú vitorlásversenyekre kíváncsi, annak meleg szívvel ajánlom a Velencei-tavat. A Finn-dingi Országos bajnokságon kóstoltunk bele a hamisítatlan vízi élménybe.

Sipos Péter, a házigazda Alba Regia SC vitorlás szakosztályának vezetője széles mosollyal fogadott minket, bár ez nem akkora szenzáció, hiszen Pétert mindig is egy vidám emberként ismertem. Most azonban ezen felül is volt oka az örömre, ugyanis igen szép számmal érkeztek versenyzők Agárdra, a Finn-dingi OB-ra.

- 58 nevezőnk van, ez nagyjából egy normál magyar bajnoki mezőny nálunk. A finn-dingi egyértelműen a legnépesebb hajóosztály, amikor rossza az idő vagy bármi más közbeszól, akkor is gond nélkül vagyunk minimum negyvenen. Külön büszkeségem, hogy a mi klubunk adja a hajóosztályba a legtöbb versenyzőt, ennek is köszönhető, hogy a hazai szakszövetség döntése alapján bizonyos időközönként Agárd adhat otthont az országos bajnokságnak. A finn-dingi már 1952-ben olimpiai szám volt, ez egy férfias sport, a mi meglátásunk szerint egy felnőtt embernek ilyen hajóval kell járnia.

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat

Sipos Péter elégedetten nyilatkozhatott, szép mezőny jött össze Agárdon (Fotó: Pápai Barna)

A mezőny ezúttal nem csupán népes, de kimondottan rangos is volt. A korábbi olimpikonok közül rajthoz állt az 1988-ban, Szöulban versenyző Székely Antal is, de ne feledkezzünk meg Sipos Péterről sem, a házigazda Alba Regia SC szakosztályvezetője 1992-ben képviselte hazánkat az ötkarikás versenyen. Akadt a mezőnyben dél-afrikai és osztrák vitorlázó is, utóbbi a maga 72 esztendejével a verseny korelnökének számított. A legnagyobb név azonban természetesen Berecz Zsomboré, a kiváló vitorlázó tavaly 12. lett a riói olimpián, idén pedig a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is az ötödik helyen zárt.

- Bármit ad a Velencei-tó, én azt szeretem, mert itt kezdtem a pályám. 12 éves voltam, amikor egy kezdők részére indított táborban vettem részt a VVSI-nél, egy évvel később pedig már igazolt versenyzője voltam a klubnak. Az egyik legnagyobb élményem azokból az időkből az első nagyszeles versenyem, egymás után borultak fel a vitorlások, rengeteg vizet kellett kimernünk a hajókból, nagyon komoly és emlékezetes élmény volt. Azóta az élet elsodort a Velencei-tóról a Balatonra, ott van a klubom, de ott sem töltök sok időt, mert alapvetően külföldön edzek és versenyzek - mesélt a tóhoz fűződő viszonyáról Berecz Zsombor, akit arról is megkérdeztünk, miért is döntött e hajóosztály mellett.

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat

Világ- és Európa-bajnokságok ide vagy oda, a Velencei-tóra mindig szívesen tér vissza Berecz Zsombor (Fotó: Pápai Barna)

- Nagyon szeretem a társaságot. Ez a különlegessége és szépsége ennek a hajóosztálynak, kiváló a hangulat itt. A finn-dingi egyébként is különleges, 80 kilótól 130 kilóig bárki versenyezhet, nagyon nyitott kategória. Egyébként a Velencei-tóra visszatérve, itt nem könnyű versenyezni, nagyon változékony a szél, óriási szélfordulók vannak, ami nem könnyíti meg a dolgunkat.

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat

A tó, a hajós és hajósa. A tökéletes hármas (Fotó: Pápai Barna)

Bizony, a Velencei-tó ezúttal sem adta könnyen magát. Az első nap futamait le is kellett fújni, szerencsére később már nem volt akadálya a hullámok meghódításának. Esténként pedig előkerült a bogrács, rotyogtak a finom falatok, a tűz körül pedig indulhatott az adott nap történéseinek kielemzése, a friss élmények megtárgyalása. És valóban ez a finn-dingi ereje: a társaság, a barátságok és a közös sportélmény. Egy kicsiny, nyugalmas szigete az öldöklővé fajult versenysportnak.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Jól teljesít a használtautó-piac
  Jól teljesít a használtautó-piac
 • Színes a hazai turizmus kínálata
  Színes a hazai turizmus kínálata
 • Megkezdődött a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
  Megkezdődött a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
 • Nemzetközi nyomozóbizottság jön létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére
  Nemzetközi nyomozóbizottság jön létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére
 • Holnapig döntenek Gyárfás Tamás előzetes letartóztatásáról
  Holnapig döntenek Gyárfás Tamás előzetes letartóztatásáról
 • Baráti látogatásra érkezett Székesfehérvárra Marcin Ociepa lengyel miniszterhelyettes
  Baráti látogatásra érkezett Székesfehérvárra Marcin Ociepa lengyel miniszterhelyettes
 • Pápa város Nyugdíjas Egyesületének tagjai látogattak a Városházára csütörtökön
  Pápa város Nyugdíjas Egyesületének tagjai látogattak a Városházára csütörtökön
 • Pápai nyugdíjasok látogatása a Városházán
  Pápai nyugdíjasok látogatása a Városházán
 • Melyik a legmenőbb fehérvári tabló 2018-ban?
  Melyik a legmenőbb fehérvári tabló 2018-ban?