6 évnél régebbi cikk

Az irodalom megmozgatja a várost
Az irodalom megmozgatja a várost

Hat nap irodalom gramofonnal, gasztrodélutánnal és társművészetekkel fűszerezve. Idén is lesz FIN – azaz Fehérvári Irodalmi Napok – szeptember 26. és október 1. között. Az elmúlt évek számos sikeres irodalmi sorozata, könyvbemutatója, felolvasóestje, irodalmi vetélkedője nyomán 2016-ban indult el egy kezdeményezés, hogy az eseményeket összefogják és közösségi fesztivál keretében tárják az irodalom iránt érdeklődők elé. Nem titkolt cél volt a hagyományteremtő szándék. A hatnapos fesztiválon tizenegy helyszínen tizennégy program várja a látogatókat.


Az irodalom lehet divatos és népszerű. Ezzel a gondolattal zártuk tavalyi beszámolónkat, ami a Fehérvári Irodalmi Napokról készült. A sorozat alkalmat nyújtott arra is, hogy a különböző közösségek bemutatkozzanak, kapcsolatot teremtsenek egymással és a kortárs irodalommal. Az ötletgazda, Czinki Ferenc akkor úgy fogalmazott, céljuk volt, hogy a FIN egy közösségi fesztivál legyen. S bár voltak kétségei, hogy elbír-e a város egy többnapos irodalmi fesztivált – ami ugyan kacérkodik a társművészetekkel, de mégiscsak egy irodalmi fesztivál – viszont erre rácáfoltak a helyszínek és a közönség: mindenhol szép számmal voltak.

via GIPHY

 Így nem maradt el a folytatás. A változatos irodalmi programok mellett számos színházi és zenei programmal is várja az érdeklődőket a FIN. Az események kapcsolatot teremtenek a kortárs képzőművészet, a huszadik századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.

Szeptember 26-án, a fesztivál első napján egy különleges színházi performansz részesei lehetünk az Öreghegyi Közösségi Házban, ahol a Tünet együttes három díjjal is kitüntetett előadása, a Sóvirág lesz látható. Fahidi Éva Auschwitz–Birkenau-túlélő és a nála mintegy hatvan évvel fiatalabb táncosnő, Cuhorka Emese megrendítő előadása ez az örömről, bánatról, útkeresésről. A FIN megnyitója a megyei levéltár udvarán lesz szeptember 27-én, délután fél ötkor. Ezután irodalmi biciklitúra indul, amin újraavatják Garami Richárd biciklitárolóit Ádám Gergő, Munding Márton és Halász Rita felolvasásával, Németh Gábor szervezésében. A FIN országos irodalmi szervezetek, helyi közművelődési intézetek és vendéglátóhelyek, könyvesboltok, kulturális színterek, helyi szervezetek és a közönség összefogásával jön létre. A részletes programról a szekesfehervar.hu városi portálon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezen a tizenegy helyszínen zajlanak majd az események: Öreghegyi Közösségi Ház, Fejér Megyei Levéltár, Ikon Club, Fehérvári Pagony, A Szabadművelődés Háza, Study Könyvesbolt, Tinta Kultúrbisztró, Paraba, Petz Söröző, Vörösmarty Mihály Könyvtár, Új Magyar Képtár.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek