6 évnél régebbi cikk

Te tudod mire épült a Bory-vár?
·Kultértékeink·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaTe tudod mire épült a Bory-vár?
·Kultértékeink·Utolsó frissítés: undefined

Nem túlzás állítani: a Bory-vár Székesfehérvár egyik legtöbbet fotózott épülete, a közösségi média oldalak szelfi hátterének sztárja. De tudod-e, hogy mi állt a területen, amikor 105 éve Bory Jenő megvásárolta, és mire épült maga a vár?

A Bory-vár végül műalkotás lett, aminek megálmodója és megvalósítója, Bory Jenő szánta. Ami nem csak azért elképesztő teljesítmény, mert gyakorlatilag saját kezűleg építette negyven nyáron át, a tervek sem a rajzasztalon készültek, az épületet a pillanat és a művészi ihlet alakította, hanem azért is, mert amikor Bory Jenő először meglátta a területet, mindössze egy présház árválkodott rajta.

Erre a présházra született meg végül a székesfehérvári építészeti csoda, de a pince, vagyis az őstéglák, falak és boltozatok még ma is láthatóak. Ugyan a díszes téglákat már Bory Jenő építette az egykori présház köré, a mélyen fekvő, sima falak még az eredeti épülethez tartoznak, és amikor jegyet vásárolunk, láthatjuk is őket.

Ráadásul az eredeti pince is megmaradt, a mester pedig tovább bővített, amikor innen vájta ki a homokot és az agyagot a malterhez adaléknak, így ez utóbbi szakasz már nem téglával falazott. Bár a pince a látogatók előtt – érthető okokból – zárva van, most hoztunk néhány különleges képet a Bory-várnak erről a ritkán fotózott részéről is.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek