2018. október 24. szerda Salamon
Menü

Kezdődhet a szezon! - FIFA 18 teszt

Kezdődhet a szezon! - FIFA 18 teszt
(Fotó: easports.com)

Végre valahára kijött mindenki kedvenc foci szimulátora, a FIFA 18 és azon nyomban le is teszteltem. Annyira friss és ropogós a történet, hogy éppenhogy csak pár napja kaparintottam meg, és azóta sem nagyon álltam fel a képernyő elől. Azt még hozzá kell tennem, hogy nekem ez az első legújabb generációs teljes fifás élményem, így én a grafikától kezdve a játékosok mozgásán át, a The Journey módig, mindenen csak ámultam és bámultam, a háttérből kiszűrődő hangok alapján konkrétan úgy viselkedtem, mint egy kisgyerek. Most mi van? Mindenkinek meg van a maga gyengéje. Nekem ez bizony a foci.

Külcsín

Amióta tudom az eszem, azóta jelenik meg évente az EA Sports foci rajongóknak szánt videójáték-sorozata, így egy kicsit utána kellett lesnem, hogy valójában mióta is szippantja be a játékosokat ez az őrület. A kezdetekig egészen 1993-ig kell visszamennünk, amikor is az EA bedobta magát és egy a football világában játszódó szimulátort hozott a tető alá. Ez még a FIFA International Soccer néven futott, majd egy évre rá kijött a FIFA 94, onnantól pedig nem volt megállás. 

Éves szinten kaptuk a nyakunkba a magunk kis focis játékát több-kevesebb sikerrel, majd jött a FIFA Street széria, nem beszélve a football világesemények kapcsán piacra dobott részekről. Félre értés ne essék, minden darabért oda voltam, viszont az újdonságok terén eléggé visszafogták magukat a fejlesztők. Éppen ezért nézzük, hogy milyen lett az idei felhozatal.

A Fifa története, 1994-2017:

 

Sztori

Azt hitted kifoghatsz rajtam? Hát nem, ugyanis a tavalyi rész óta, bizony a Fifában is találkozhatsz sztori-móddal. A FIFA 17-el behozott új mód (The Journey) eléggé meglepte a veterán játékosokat, ugyanis első blikkre senki nem tudta elképzelni, hogy hogyan is illeszkedhet egy konkrét történet egy sport-szimulátorba. Aztán robbant az a bizonyos bomba, és Alex Hunter, a The Journey főhőse, mélyen bevésődött az emberek emlékezetébe.

Éppenhogy csak beindult Angliában Alex alsóbb osztályos karriere, amikor is egy sztárcsapat menedzsere felfigyel rá, és rögtön a Manchester United mezében találja magát. (Egy kicsit Marcus Rashfordra emlékeztet a dolog.) Innentől eldönthetjük, hogy a csapattal vagy, hogy csak magával Alex Hunterrel akarunk-e focizni. Ezekhez hozzácsaptak egy adag gyors válaszadós kombinációt, amelyek természetesen befolyásolják a csapattársainkkal, rajongóinkkal és magával a klubbal való kapcsolatunkat. A FIFA 18-ban Alex Hunter már karrierje következő lépcsőfokára készül, azaz egy külföldi ligába való igazolás az álma. Onnantól pedig határ a csillagos ég.


Játékmechanika

Az előző körben, azaz a FIFA 17-tel még Xbox 360-on nyomtam, de ott is átjöttek a játékmechanikai újdonságok. Ugye a fejlesztők főként a Frostbite játékmotorra való áttérésre koncentráltak, amely jelentősen lefoglalta az erőforrásokat, így az új motornak köszönhetően szinte egy tökéletes látványvilágú és kiforrott játékmenetű focis szimulátort kaptunk. Igen ám, de ennek köszönhetően nem igazán maradt idő az apróbb finomításokra, így az irányítás újratanulása sem ment éppen zökkenőmentesen. Nem beszélve a megújított 11-es, szabad- és szögletrúgásokról. 

Ehhez képest az új részben finomítottak a labdafizikán, tovább csiszolták a labdakezelést és az ütközésrendszer, illetve a labdafedezés is valósabbnak hat. A cselezés még egy kicsit nehézkesen megy, de mint minden új Fifában, talán ezt volt a legnehezebb megtanulni. Kapásból szembe tűnt a középkezdés megújítása, ugyanis most már egy emberrel hátrafele is elkezdhetjük a  meccseket, illetve van még ott egy olyan finomság, ami rendkívül bejövős, hogy a játék magától felajánl úgynevezett gyorscseréket, amelyeket egy gomba lenyomásával lazán végre is hajthatunk.

Kezdődhet a szezon! - FIFA 18 teszt

Ronaldo és a haverok (Fotó: wallpapershome.com) 

A játékosok lemodellezése szinte tökéletesre sikeredett, bár azért néhol még mindig találkozhatunk üveges tekintetű sablonbábukkal, amik azért rontanak az összképen. Külön tetszik, amikor egy-egy híresebb játékos mozgáskultúrája visszaköszön a képernyőről. Amikor például felismertem Eric Cantona névjegyéül szolgáló higanymozgását, majd eldobtam az agyam!

Összegzés

A FIFA 18 egy korrekt darab lett, sok újdonságot nem hozott be, viszont ezért cserébe, ami az elődöknél működött, azt bizony mind meghagyták. Mondjuk ezt az új 11-es rugó rendszert valahogy még mindig nem tudom megszokni. Az új motornak hála a grafika még mindig gyönyörű, a játék dinamikusabb, mint valaha és már-már tényleg az az ember érzése, hogy élő, lélegző játékosokkal szórja a gólokat. A Fifa új részében is minden foci őrült megtalálja a számításait, talán még annál egy kicsit többet is. Hidd el nekem, biztos, hogy egész évben ezt fogod nyüstölni. 

10/9 - Függővé tesz

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
  Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
 • Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
  Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!

Eseménynaptár

 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház