6 évnél régebbi cikk

Kezdődhet a szezon! - FIFA 18 teszt
·Techkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaKezdődhet a szezon! - FIFA 18 teszt
·Techkritika·Utolsó frissítés: undefined

Végre valahára kijött mindenki kedvenc foci szimulátora, a FIFA 18 és azon nyomban le is teszteltem. Annyira friss és ropogós a történet, hogy éppenhogy csak pár napja kaparintottam meg, és azóta sem nagyon álltam fel a képernyő elől. Azt még hozzá kell tennem, hogy nekem ez az első legújabb generációs teljes fifás élményem, így én a grafikától kezdve a játékosok mozgásán át, a The Journey módig, mindenen csak ámultam és bámultam, a háttérből kiszűrődő hangok alapján konkrétan úgy viselkedtem, mint egy kisgyerek. Most mi van? Mindenkinek meg van a maga gyengéje. Nekem ez bizony a foci.

Külcsín

Amióta tudom az eszem, azóta jelenik meg évente az EA Sports foci rajongóknak szánt videójáték-sorozata, így egy kicsit utána kellett lesnem, hogy valójában mióta is szippantja be a játékosokat ez az őrület. A kezdetekig egészen 1993-ig kell visszamennünk, amikor is az EA bedobta magát és egy a football világában játszódó szimulátort hozott a tető alá. Ez még a FIFA International Soccer néven futott, majd egy évre rá kijött a FIFA 94, onnantól pedig nem volt megállás. 

Éves szinten kaptuk a nyakunkba a magunk kis focis játékát több-kevesebb sikerrel, majd jött a FIFA Street széria, nem beszélve a football világesemények kapcsán piacra dobott részekről. Félre értés ne essék, minden darabért oda voltam, viszont az újdonságok terén eléggé visszafogták magukat a fejlesztők. Éppen ezért nézzük, hogy milyen lett az idei felhozatal.

A Fifa története, 1994-2017:

 

Sztori

Azt hitted kifoghatsz rajtam? Hát nem, ugyanis a tavalyi rész óta, bizony a Fifában is találkozhatsz sztori-móddal. A FIFA 17-el behozott új mód (The Journey) eléggé meglepte a veterán játékosokat, ugyanis első blikkre senki nem tudta elképzelni, hogy hogyan is illeszkedhet egy konkrét történet egy sport-szimulátorba. Aztán robbant az a bizonyos bomba, és Alex Hunter, a The Journey főhőse, mélyen bevésődött az emberek emlékezetébe.

Éppenhogy csak beindult Angliában Alex alsóbb osztályos karriere, amikor is egy sztárcsapat menedzsere felfigyel rá, és rögtön a Manchester United mezében találja magát. (Egy kicsit Marcus Rashfordra emlékeztet a dolog.) Innentől eldönthetjük, hogy a csapattal vagy, hogy csak magával Alex Hunterrel akarunk-e focizni. Ezekhez hozzácsaptak egy adag gyors válaszadós kombinációt, amelyek természetesen befolyásolják a csapattársainkkal, rajongóinkkal és magával a klubbal való kapcsolatunkat. A FIFA 18-ban Alex Hunter már karrierje következő lépcsőfokára készül, azaz egy külföldi ligába való igazolás az álma. Onnantól pedig határ a csillagos ég.


Játékmechanika

Az előző körben, azaz a FIFA 17-tel még Xbox 360-on nyomtam, de ott is átjöttek a játékmechanikai újdonságok. Ugye a fejlesztők főként a Frostbite játékmotorra való áttérésre koncentráltak, amely jelentősen lefoglalta az erőforrásokat, így az új motornak köszönhetően szinte egy tökéletes látványvilágú és kiforrott játékmenetű focis szimulátort kaptunk. Igen ám, de ennek köszönhetően nem igazán maradt idő az apróbb finomításokra, így az irányítás újratanulása sem ment éppen zökkenőmentesen. Nem beszélve a megújított 11-es, szabad- és szögletrúgásokról. 

Ehhez képest az új részben finomítottak a labdafizikán, tovább csiszolták a labdakezelést és az ütközésrendszer, illetve a labdafedezés is valósabbnak hat. A cselezés még egy kicsit nehézkesen megy, de mint minden új Fifában, talán ezt volt a legnehezebb megtanulni. Kapásból szembe tűnt a középkezdés megújítása, ugyanis most már egy emberrel hátrafele is elkezdhetjük a  meccseket, illetve van még ott egy olyan finomság, ami rendkívül bejövős, hogy a játék magától felajánl úgynevezett gyorscseréket, amelyeket egy gomba lenyomásával lazán végre is hajthatunk.

Ronaldo és a haverok (Fotó: wallpapershome.com) 

A játékosok lemodellezése szinte tökéletesre sikeredett, bár azért néhol még mindig találkozhatunk üveges tekintetű sablonbábukkal, amik azért rontanak az összképen. Külön tetszik, amikor egy-egy híresebb játékos mozgáskultúrája visszaköszön a képernyőről. Amikor például felismertem Eric Cantona névjegyéül szolgáló higanymozgását, majd eldobtam az agyam!

Összegzés

A FIFA 18 egy korrekt darab lett, sok újdonságot nem hozott be, viszont ezért cserébe, ami az elődöknél működött, azt bizony mind meghagyták. Mondjuk ezt az új 11-es rugó rendszert valahogy még mindig nem tudom megszokni. Az új motornak hála a grafika még mindig gyönyörű, a játék dinamikusabb, mint valaha és már-már tényleg az az ember érzése, hogy élő, lélegző játékosokkal szórja a gólokat. A Fifa új részében is minden foci őrült megtalálja a számításait, talán még annál egy kicsit többet is. Hidd el nekem, biztos, hogy egész évben ezt fogod nyüstölni. 

10/9 - Függővé tesz

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek