6 évnél régebbi cikk

A világ legtehetségesebb játékosai között a fehérvári futballista
Fehérvár Médiacentrum fotójaA világ legtehetségesebb játékosai között a fehérvári futballista

A The Guardian brit napilap immár negyedik éve állítja össze a világ legtehetségesebbnek tartott 17 esztendős labdarúgóinak hatvanas listáját, melyre idén egy magyar játékos is felkerült. A székesfehérvári születésű Szoboszlai Dominik az osztrák Red Bull Salzburg igazolt játékosa, jelenleg kölcsönben a sógorok másodosztályában szereplő tartalékcsapat, a Liefering meghatározó tagja.

A 2000. október 25-én született Szoboszlai az RB Salzburgban pallérozódik, jelenleg az osztrák másodosztályú tartalékcsapatban, a Lieferingben játszik a felnőttek között, illetve a Salzburg színeiben az Ifjúsági Bajnokok Ligájában. Tavasszal oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar U17-es válogatott kijutott a horvátországi Európa-bajnokságra, ráadásul Bernd Storck szövetségi kapitány júniusban meghívót küldött neki az Oroszország és az Andorra elleni mérkőzésekre készülő felnőttkeretbe.

A The Guardian szakírója nem fukarkodik a dicséretekkel Szoboszlai kapcsán: Magas játékos, klasszis tehetség, aki a csatár mögött, vagy mélységi irányítóként a legjobb. A magyar szurkolók sok jól induló, de aztán semmibe vett tehetség miatt pesszimisták, de nehéz nem legalább egy kicsit izgalomba jönni Szoboszlai tudása láttán. Nagyon hasonlít Toni Kroosra abban, hogy mindkét lábbal tökéletesen kezeli a labdát, messzire is pontosan, erősen passzol, nagyon jó az egyensúlya, és magas futball IQ-val rendelkezik.

Szoboszlai Dominik 17 évesen már meghívót kapott a felnőtt válogatottba is. (Fotó: 24.hu)

Szoboszlai illusztris társaság tagja, a listán ott van a brazil Vinicius Júnior, akiért a Real Madrid 45 millió eurót fizet. A Flamengo támadója – akit néhányan Neymarhoz hasonlítanak – márciusban aranyérmes lett az U17-es dél-amerikai bajnokságon, és hét góljával őt választották meg a torna legjobb játékosának. A Flamengóban 25 fellépése van a felnőttek között.

Az olasz-elefántcsontparti Moise Kean is szerepel a névsorban. A támadó 2016 novemberében mutatkozott be a Juventus felnőttcsapatában, ezzel ő lett az első 2000-ben született játékos, aki pályára lépett a négy európai topliga valamelyikében (angol, spanyol, olasz, német). Sőt, néhány nappal ezután a Bajnokok Ligájában is debütált, ő a sorozat első 2000-es évjáratú labdarúgója. Kean jelenleg a Hellas Veronában szerepel kölcsönben az olasz élvonalban.

A 2017-ben legtehetségesebbnek tartott labdarúgók listáját ide kattintva tekintheted meg.

A fehérvári születésű labdarúgó nevéhez fiatal kora ellenére már most gyönyörű gólok fűződnek.

A Guardian korábbi gyűjtéseiben is szép számmal akadnak napjainkban egyre ismertebb tehetségek. A 2014-es listán (amelyen az 1997-es korosztályt vették górcső alá) ott volt a belga Youri Tielemans (AS Monaco), Ante Coric (Dinamo Zagreb), Dominic Solanke (Liverpool), Ousmane Dembélé (FC Barcelona), Rúben Neves (Wovlerhampton Wanderers).

Az 1998-asok közül Timothy Fosu-Mensah (Manchester United, kölcsönben Crystal Palace), Martin Ödegaard (Real Madrid, kölcsönben Heerenveen), Christian Pulisic (Borussia Dortmund) és Manuel Locatelli (AC Milan) neve lehet ismerős, míg a tavalyi gyűjtésből (1999-esek) Reiss Nelsoné (Arsenal), Gianluigi Donnarummáé (AC Milan), Matthijs de Ligté (Ajax) és Alexander Isaké (Borussia Dortmund).

(Forrás: nemzetisport.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek