2017. október 18. szerda Lukács
Menü

Mi marad az intimitásból szülés után?

(Fotó: letthekids.com)

Egy test, egy lélek voltatok a pároddal, mielőtt gyermeketek született. Még jó, hiszen éppen ebből lett a gyerek is... Aki aztán szó szerint egy testet alkotott anyával egy darabig, és még jó sokáig igényli utána is a szoros közelségét. Az intimitás fogalmai átértékelődnek. A Nemzetközi Babahordozó héten nem csak arra jöhetsz rá, hogy ennek a közelségnek a biztosítására jó megoldás lehet egy hordozókendő. Hanem arra is, hogyan adhatod meg magadnak és a párodnak is a nektek járó intimitást.

Oké, elsőre tényleg olyan benyomása lehet a belépőnek, hogy itt most a hordozókendő fehérvári híveinek klubtalálkozójába csöppent: már pénteken reggel több tucatnyi kerek babakobak kandikált ki az anyukák hátán lévő puttonyokból. Ja, és latin ritmusokra rögtön neki is ugrottak tornázni így kendőstől-babástól, megmutatva, hogy nem csak a kicsinek nyújtott testközelség és biztonságérzet miatt jó a hordozókendő, hanem azért is, mert anya szabadon tud mozogni. És bizony nem csak mosni, főzni, takarítani, de akár táncolni, edzeni is!

babahordozo_latinLatin fitness óra Dávid Tímeával (Fotó: Pápai Barna)

 A Nemzetközi Babahordozó Hét azonban egyáltalán nem csak ebből áll! A pszichológustól a szexológuson át a masszásterapeutáig, az alvásszakértőtől a babajóga oktatóig számos szakembert szerveztek egy helyre a rendezvény megálmodói. Akik pedig mind abban segítenek az ide érkezőknek, hogyan tervezzék újra az életüket, miután egy új kis élet érkezése mindent a feje tetejére állított benne. 

Mert igenis minden megváltozik. Konkrétan hirtelen egészen más lesz a legközelebbi hozzátartozód, mint aki eddig. Bár ebben az esetben szívesebben fogalmazok úgy, hogy a legközelebbi "hozzád-tartozó". Aki nem csak hogy, éjjel-nappal neked van kiszolgáltatva, de jobban ki tudja mutatni a szeretetét és ragaszkodását irántad, mint bárki. És jobban ki is harcolja a figyelmet, mint akárki más. Meghittebb kapcsolatot élhetsz át vele, mint bárkivel eddigi életedben. Kitölti az egész napodat.

babahordozo_kezdoA kicsi közelsége nagy boldogság (Fotó: Pápai Barna)

Aztán este rádöbbensz, hogy a párodat tulajdonképpen aznap még meg sem ölelted... Pedig szeretnéd... Sőt, még erősebb is a kötelék közöttetek, mint korábban. Csakhogy fáradtak vagytok... és valahogy a gyerek is mindig épp akkor ébred fel, amikor már végre kezdenétek egymásra hangolódni... De mint kiderült, ez sem véletlen. Ezt mondta legalábbis Séllei Györgyi szexológus, aki A párkapcsolat intimitásának visszacsempészése szülés után címmel tartott előadást pénteken a Babahordozó Héten. A szakember elmondta, egyáltalán nem mítosz, hogy a kicsik egyszerűen megérzik: az a két ember, akiből lettek, most pont ugyanolyan közel került épp egymáshoz, mint amikor ők fogantak. És ösztönösen részévé akarnak válni ennek a meghittségnek. Ezért indulnak el a kismackójukat vonszolva az éjszaka közepén a szülői háló felé...

babahordo_szulok

Csak titokban lopott percek jutnak... (Fotó: bibamagazine.fr)

Állítólag száz éve még nem volt akkora probléma, ha nem nyílt valami sok alkalom az együttlétre. Az akkori kultúrában még nem annyira örömszerzés, mint inkább gyereknemzés funkcióját töltötte be a szex. Szinte cikinek számított, ha a nő is élvezte. De ahogy a hétköznapi viseletben a szoknya rövidült, úgy lettek a nők szó szerint is egyre felszabadultabbak. "Az én nagymamám nagyjából harminc éven keresztül szült. Nyolc gyereket hozott a világra. Akkoriban az asszonyok gazdaságilag, és ezáltal testileg is a férjük alá voltak rendelve. A hatvanas évek szexuális forradalma aztán mindent megváltoztatott." - részletezte Séllei Györgyi.

Szóval ma már természetes igény, hogy a szülés után akár néhány héttel szeretnénk visszatérni testileg is a korábbi meghitt kapcsolatba a társunkkal. Csak közben a gyereket is tenni kéne valahova. Megesik, hogy kínálkozik jó pillanat, a gyerek alszik, mi sem esünk össze a fáradtságtól... csak épp a párunk épp dolgozik...  Mit lehet tenni? A szexológus szerint, ha tetszik, ha nem, tervezni kell. "Szép dolog a spontán szex. De ebben az időszakban a tervezett együttlétek legalább annyira fontosak. Lehet, hogy úgy érezzük, a lehetetlennel határos, de igenis időt kell teremteni önmagunk számára."

Jó hír, hogy a szexológus szerint a nők nagy része a szülés után képes igazán kiélvezni az együttlétet. A szülés során ugyanis sikeresen levetkőzte minden testiséggel kapcsolatos gátlását... Itt jegyezném meg, hogy ezen a bizonyos előadáson a jelenlévő egyetlen apuka a következőt fogalmazta meg: "Inkább részesítem a minőséget előnyben, mint a mennyiséget. Akkor is, ha koplalni kell."  Magyarán amellett, hogy a szervezést illetően ügyeskedünk, nem árt egy kicsit a gondolkodásunkat is átprogramozni. Mert hát a babák sem maradnak örökké babák. Ez egy időszak az életünkben, amit érdemes a maga teljességeben megélni.

Hogy miképpen tehetjük ezt meg a leghatékonyabban, arra számos témában választ kaphatunk a Nemzetközi Babahordozó Héten. Megismerhetünk mozgásformákat, melyekkel hatékonyan regenerálhatjuk a testünket szülés után. Megtudhatjuk, hogyan segíthetünk a kicsiknek ellazulni, mert ha ők nyugodtak, a szülők is azok lesznek. Elmélyedhetünk abba a kérdésben is, milyen hatással vannak a gyerekekre a szülői minták, és hogyan szoktathatjuk őket önállóságra... És igen, természetesen azt is megmutatják nekünk, hogyan kell szakszerűen és biztonságosan a hordozókendőbe helyezni a babát. Ez egyébként egy másfél órás tanfolyamon elsajátítható.

babahordoA kendő megkötését sem ördöngösség megtanulni (Fotó: Pápai Barna)

A Babahordozó Hét eseményei a Szabadművelődés Házában egész hétvégén tartanak. Szerintem érdemes benézni.

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Fehérváriak a BBQ-bajnokok
  Fehérváriak a BBQ-bajnokok
 • Fico: az új Duna híd jelképezi a szlovák-magyar kapcsolatok javulását
  Fico: az új Duna híd jelképezi a szlovák-magyar kapcsolatok javulását
 • Orbán: Európa külső határai legyenek lezárva, a belsők pedig nyitva
  Orbán: Európa külső határai legyenek lezárva, a belsők pedig nyitva
 • Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenes oltás
  Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenes oltás
 • Skóciát sem kímélte a rendkívüli időjárás
  Skóciát sem kímélte a rendkívüli időjárás
 • Több bevándorlót kiutasítanak Brüsszelből
  Több bevándorlót kiutasítanak Brüsszelből
 • Nem hiába haltatok meg!
  Nem hiába haltatok meg!
 • Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak
  Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak
 • A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák
  A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák