6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: macskakiállítás, Johnny Cash és Hóember
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: macskakiállítás, Johnny Cash és Hóember

Ez a hétvége a macskáké Fehérváron. A tóparti hotelben nemzetközi macskakiállítás lesz, a Barátság moziban pedig a Kedi - Isztambul macskái című filmet kétszer is műsorra tűzik a hétvégén. Aki inkább a malacokat bírja, annak Budapestig kell mennie egy jó kis kolbászfesztiválért, és ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki a kürtőskalács fesztivált sem.

Állatok: Nemzetközi Macskakiállítás
Mikor?: Október 13-15., péntek-vasárnap
Hol?: Best Western Plus Lakeside Hotel

Akkor hétvégére beveszik a várost a cicák. Merthogy péntektől vasárnapig nemzetközi macskakiállítás lesz a Best Western Plus Lakeside Hotelben, ahova az előzetes regisztráció szerint 150 macska és 200 kiállító érkezik. A hagyományos cicák mellett jópár különleges is látható lesz a ketrecekben, ilyen például a vérfarkas-macska, vagyis a Lykoi. Ha tehát macskás vagy, péntektől vasárnapig a tóparton a helyed. Miau.

Nyerő macskák - képünk illusztráció (Fotó: Silversnow Kennel - Webnode)

Koncert: A Nyughatatlan Fehérváron
Mikor?: Október 13., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Ha meghallod Johnny Cash hangját, soha nem felejted el. Az egykori nagy piás nőcsábászt sokan a huszadik század legjelentősebb zenészei közé sorolják - és nekik van igazuk. Ami Elvis Presley volt a rock'n rollnak, az volt Johnny Cash a countrynak és a folknak. A Nyughatatlan már 14 éve nincs köztünk, de ez mit sem számít: a zenéi valószínűleg soha nem kopnak majd el. Pénteken este a Petőfi Kultúrtanszéken lehet kipróbálni, hogy mennyire szól még jól ma is például a Ring of Fire vagy éppen a Walk The Line.

Fehérváron túl: Disznótoros Kolbászfesztivál
Mikor?: Október 13-15., péntek-vasárnap
Hol?: Magyar Vasúttörténeti Park, Budapest

10 hektáron minden, ami a disznótorral kapcsolatos - ezt ígéri a Disznótoros Kolbászfesztivál honlapja. És a programot böngészve ez tényleg így is van. Túl azon, hogy lesz disznótor és kóstolók is, rengeteg retrózenés programmal készülnek a szervezők. Nem maradhatnak el az ilyen rendezvényekről a házi sajtok készítői, a mézet, lekvárokat kínálók sem, de lesz kürtőskalács, pálinka, sör és bor is minden mennyiségben. Persze ezek csak kiegészítik azt a nagyjából 200 kolbászkészítőt, aki már biztosan ott lesz a fesztiválon. Fájdalom, mindez Budapesten, de a várható kellemes őszi időben nem távolság az a 60 kilométer és meg is éri pár jó falatért.

Fehérváron túl: Kürtőskalács Fesztivál
Mikor?: Október 13-15., péntek-vasárnap
Hol?: Gesztenyéskert, Budapest

Miért pont a kürtőskalácsnak ne lenne fesztiválja? Ugyan (még) nem Fehérváron, hanem 60 kilométerrel odébb. Egy olyan pompásnak ígérkező őszi hétvégén, mint ami előttünk áll, remek családi/baráti kirándulás lehet ez Budapestre, a Gesztenyéskertbe, ahol mindenféle ízesítésben ki lehet próbálni ezt a magyar street food-ot. Az egész hétvégét belengő édes illattól már önmagában jól lehet lakni, de ezen felül lesznek zenés programok és az immár ötödik ilyen gasztrofesztivál lassan elmaradhatatlan kelléke: a Nagy Közös Sütés, amit idén Kürtős Kaland névre kereszteltek a szervezők.

Mozi: Kedi - Isztambul macskái
Mikor?: Október 13., péntek 18:00, október 14., szombat 18:00
Hol?: Barátság mozi

Ez a hétvége úgy néz ki, hogy a macskáké Székesfehérváron. A Barátság mozi kétszer is műsorára tűzi az isztambuli cicákról szóló dokumentumfilmet, aminek főszereplője hét a több ezer ottani kóbormacska közül: a Simlis, a Szerető, a Pszichopata, a Bulikirálynő, a Játékos, a Vadász és az Úriember. Bár főszerepben a macskák vannak, de rajtuk keresztül ismerhetjük meg igazán a majd 15 milliós metropolisz pezsgő életét.

Mozi: Hóember
Mikor?: Október 12-től
Hol?: Cinema City Alba

Elég régóta készült, kezdetben még Martin Scorsese rendezte volna, végül aztán maradt skandináv kezekben. Csütörtök óta vetítik a mozik a Jo Nesbø hetedik könyvéből készült Hóembert. Az utóbbi idők egyik legjobbjának tartott skandináv krimiből Michael Fassbender főszereplésével készült kétórás film főszereplője a kicsit lepattant oslói nyomozó, Harry Hole. Az alkoholista detektív egy évek óta aktív sorozatgyilkos nyomába ered, aki az éves havazás kezdetekor mészárol le néhány nőt és a tetthelyen mindig egy hóembert hagy maga után.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek