6 évnél régebbi cikk

Ma van a Kézmosás Világnapja - Ennek örömére megmutatjuk, hogyan is kell kezet mosni
Fehérvár Médiacentrum fotójaMa van a Kézmosás Világnapja - Ennek örömére megmutatjuk, hogyan is kell kezet mosni

Bizony, hivatalosan ma, azaz október 15-én tartják a Kézmosás Világnapját. Hihetetlen mi? Pedig manapság már úgyis mindennek van világnapja, így miért maradna ki a szórásból mindennapjaink egyik legfontosabb cselekedete, a kézmosás? Kezünk minden apró négyzetméternyi területén több millió baktérium nyüzsög. Ezt a számot csökkenthetjük a rendszeres kézhigiéniával. Úgyhogy, ne spóroljunk vele!

A Kézmosás Világnapját először 2008-ban tartották meg, amikor is az UNICEF egy kezdeményezést indított azzal a céllal, hogy ösztönözze az embereket a higiéniai szabályok betartására, illetve a szappannal történő kézmosásra. Igen, bizony, nem elég, ha csak odatartjuk a kezünket, aztán éppenhogy csak leöblítjük, mert a szappan használata teszi lehetővé a látható és láthatatlan szennyeződések és baktériumok eltávolítását. Tehát, mindig használj szappant!

A Kézmosás Világnapjának jelképén egymás kezét fogó vízcsepp, szappan és kéz látható (Fotó: m.cdn.blog.hu)

A gyerekek már egészen pici korukban megtanulják, ám sokszor nagy ívben tesznek rá, hogy a kézmosás mennyire fontos. Az óvodában és iskolában is állandó témaként foglalkoznak vele, ennek ellenére, jelentőségét nyilván csak később értjük meg. Ugyanez elmondható a körömrágásról is, amely elhagyása hasonló funkciót tölt be, mint a kezünk tisztán tartása. Sokáig tartott, amire én is felfogtam, hogy, ha nem mosok kezet, akkor egész egyszerűen nagyobb valószínűséggel betegszem meg. Ráadásul, ha nem sikálom a kezeim és még a körmömet is rágom... na, az a vég. De, hogyan és mikor mossunk kezet?

Néhány tevékenység, amelyek alkalmával ajánlott a kézmosás:

  • Mosdó használata előtt és után
  • Evés előtt
  • Hazaérkezés után
  • Beteglátogatás előtt és után
  • Tüsszentés után
  • Állatsimogatás után

Itt egy videó is a helyes kézmosásról:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek