6 évnél régebbi cikk

Mi a helyzet Fehérvár? - Füstöljünk vagy füstölögjünk?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMi a helyzet Fehérvár? - Füstöljünk vagy füstölögjünk?

Gondolom sokatoknak feltűnt, hogy a hétvége óta egy masszív füstfelhő lengi be a várost. Az elmúlt napokban tapasztalható kellemetlen levegő oka nem más, mint az, hogy sokan a kertekben összegyűlt avart és növényi hulladékot az elégés sorsára juttatták. Aki tüzet rak, az a tűzgyújtási szabályok szerint ugyan joggal teszi, de a napok óta terjengő füst sokaknak okoz bosszúságot Székesfehérváron.

A zöld hulladék elégetése nem elég, hogy büdös, de még a környezetre is káros. A Depónia Kft. ugyanakkor több lehetőséget is kínál a családi házas övezetekben a zöld hulladék megsemmisítésére. Az egyik az, hogy elszállítja. Erre márciustól egészen december 14-ig van lehetőség. - mondta Polonyi Dóra a Depónia Nonprofit Kft. PR vezetője. A képlet úgy néz ki, hogy minden székesfehérvári lakos 30 db díjmentes zöld hulladék matricát kapott, amelyet a zöld hulladék gyűjtési időszakban használhat fel. Ezeket a matricákat egy száztíz literes áttetsző zsákra kell ragasztani, amibe ugye elhelyezheti a zöld hulladékát, illetve hogyha ágak, gallyak vannak azokat pedig 70-szer 50 cm-es kötegekre szükséges ragasztani és úgy kitenni a megadott időszakban.

Emellett létezik egy úgynevezett házi komposztálás is, ami szintén egy környezetkímélő megoldás lehet. Akik mégis az égetést választják, azoknak azt tanácsolják, hogy csak a száraz gallyakat és leveleket vessék a tűzre, ugyanis a nedves zöld hulladékkal csak a várost borítjuk füstbe. Az égetésre, a törvény értelmében egészen szombatig lesz lehetőségük a kertes házban élőknek.

 
Ezt gondolják Fehérvár lakói a zöld hulladék elégetéséről:

Szepesvári Henrik: „Szükséges rossznak ítéljük meg, de nincs más megoldás, mit lehet csinálni vele? Elviszik a hulladékot, a lombot és ha kerti hulladék van, azt is minden további nélkül elszállítják, de a fás növényzettel mit csinál az ember?”

Szabó Miklós: „ Érzem én is sajnos, hogy olyan füst van, hogy alig lehet levegőt kapni, ez mondjuk idegesít, de nem tudunk mit csinálni, ezt muszáj megtenni.”

Vida István: „Az égetés konkrétan egy rossz tulajdonság mert káros anyag jut a levegőbe. Semmiképpen nem tartom célszerűnek, hogy elégessék a zöld hulladékot, inkább szállíttassák el. Erre vannak megfelelő szervek, akik díj ellenében ezt megoldják.”

Bognár Éva: „Én több szempontból helyeslem. Jó, hát ez függvénye az időjárásnak is, hogy mennyire szeles, stb., meg hát az egymáshoz való alkalmazkodásnak is nyilván. Engem nem érint ez, de én helyeslem ezt a döntést.”

Nagy Gábor: „A száraz fa meg hulladékok azért jó ha el vannak égetve a tél beállta előtt, mert abban az úgynevezett faférgek, az atkák meg egyebek elbújnának, és elszaporodnának a zöld hulladékban, tavasszal pedig újra szárnyat bontanak és élősködnek a fákon. Igazándiból ideális megoldásnak tartom."

A Vörösmarty Rádió online felületére is érkezett néhány hozzászólás a témával kapcsolatban:

Vadász László: "Sajnos, ez a legtöbb helyen így van, hogy az elvetemültebbje, akkor égeti a szemetet, amikor kedve tartja. És a szomszédok nem sok mindent tehetnek, mert senkit nem érdekel. A jegyző nem foglalkozik vele, a zöldhatóság szintén nem. Tanácsolják, hogy hívj rendőrt, ha szemetet éget valaki, na a rendőrt meg pont nem érdekli."

Ser Gábor: "Ha két hétig lehet égetni, a törvénytisztelő többség akkor fog égetni. Az pedig avval jár, hogy sokan égetnek egyszerre. Tényleg lazítani kellene egy kicsit a szabályokon."

Stumpf Róbert: "4 db raklapból kiváló komposztálót lehet építeni, asztalos és építész segítsége nélkül. Csak valamiért az ősz és a tavasz beköszöntével az embereknek égetési szükségletük, ingerenciájuk támad, ezáltal bármekkora települést füstfelhőbe burkolnak. Számomra ez az 1 millió dolláros kérdés....MIÉRT???!!!"

Bővebben a zöld hulladék elégetéséről a Fehérvár TV készített anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek