2018. február 23. péntek Alfréd
Menü

Zenére flexelnek október 23-án

Zenére flexelnek október 23-án
(Fotó: Simon Erika)

A Tűz csiholói lesz a címe az idei október 23-i utcaszínházi előadásnak. Ezt pedig igen látványosan jelenítik meg az alkotók: Vácis diákok zenére flexelnek majd az előadás egy pontján.

Idén is végigvonul a Csepel teherautó Székesfehérvár főutcáján, és nem kevésbé drámai eseményeknek lehet szemtanúja a város lakossága, mint egy évvel ezelőtt október huszonharmadikán. Közel százötven fős szereplőgárda próbál hónapok óta, hogy A tűz csiholói című utcaszínházi előadás minden eddigit felülmúlóan drámai és méltó megemlékezés lehessen.

Három és fél hónappal ezelőtt, július elején kezdődtek meg az október 23-i utcaszínházi előadás próbái. Már ez az egyetlen adat is alátámasztja, hogy minden eddiginél nagyszabásúbb élő produkcióval készül a már hagyományosnak mondható március 15-i és tavaly óta október 23-án is megvalósuló produkciók alkotógárdája. A közel százötven szereplőt felvonultató előadás rendezője idén is Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, koreográfusa Rovó Tamás, zenei vezetője pedig Cserta Balázs. A múltidéző történet, mely A tűz csiholói címet kapta, ismét hús-vér közelségbe hozza két fehérvári fiatal sorsát. Ferenczy-Nagy Boglárka alakításában találkozhatunk Bokor Rózsa újságíróval, Detre Soma, a Széchenyi Szakközépiskola végzős diákja pedig Verseghy Jenő Béla lakatost személyesíti meg, aki a Pirosalma utcai sortűzben lelte halálát.

Zenére flexelnek október 23-ánFerenczy-Nagy Boglárka alakítja Bokor Rózsa újságírót (Fotó: Simon Erika)

Október 23-án 16 órakor, alkonyat előtt kezdőnek majd az események Székesfehérvár belvárosában, ami azért is fontos, mert így még látványosabb lesz, ahogy valóban csiholják a tüzet: a Váci Mihály Szakközépiskola diákjai zenére flexelnek majd az előadás egy bizonyos pontján.

Élőzenei kísérettel követhetjük nyomon a jeleneteket, Bach D-moll toccata és fugájának tételeit Szarka Andrea orgonán adja elő, Cserta Balázs pedig szaxofonon nyújt egyedi kíséretet.

Zenére flexelnek október 23-ánA Váci Mihály Szakközépiskola diákjainak fontos szerepe lesz, hónapok óta gyakorolnak (Fotó: Simon Erika)

„A fináléban szeretnénk azt a fajta eufóriát és ünnepet megidézni Fehérvár főterén, ami feltehetőleg minden akkori diákot és fiatalt elragadott az októberi események kivirágzó periódusában.” – hangoztatta Matuz János, aki még néhány részletet elárult, mennyire nagyszabásúnak is ígérkezik a hétfői megemlékezés. – „A régit és a mait összekötve sikerült megnyernünk Dienes Ottó tudós polihisztort, hogy az ő sorai adják az előadás nyitó és záró szövegét, ezeket a saját hangján hallhatjuk majd. Dienes Ottó a tavalyi előadás kulcsfigurája, a fehérvári Keszei István barátja és szobatársa volt. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy közöttünk élő tudós ember hajlandó volt nekünk élő szöveget adni útravalónak.”

Hogy mégis miért és hogyan kerülnek elő a sarokcsiszolók a utcaszínházi előadásban, arra bővebb magyarázatot is adott Matuz János a Fehérvár Televízió kamerái előtt:

 

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

 • Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj - fehérvári orvosokra is szavazhatunk
  Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj - fehérvári orvosokra is szavazhatunk
 • Városi Idősügyi Tanács - az idei költségvetésről volt szó
  Városi Idősügyi Tanács - az idei költségvetésről volt szó
 • EU-csúcs - intézményi reform, hétéves költségvetés
  EU-csúcs - intézményi reform, hétéves költségvetés
 • Emelkedett a gázolaj ára
  Emelkedett a gázolaj ára
 • V4 - védelmi együttműködést kötöttek
  V4 - védelmi együttműködést kötöttek
 • Fejlesztés Győrben - újabb munkahelyek jönnek létre
  Fejlesztés Győrben - újabb munkahelyek jönnek létre
 • Fehér port tartalmazó levelet küldtek Harry hercegnek és menyasszonyának
  Fehér port tartalmazó levelet küldtek Harry hercegnek és menyasszonyának
 • Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület - Papp Dénes is tagja lett
  Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület - Papp Dénes is tagja lett
 • Havazás - Közép-Európa-szerte nehezíti a közlekedést
  Havazás - Közép-Európa-szerte nehezíti a közlekedést
 • Gyászol a magyar színházvilág
  Gyászol a magyar színházvilág
 • Fehérvár tele élettel, Saint-Gilles tele...
  Fehérvár tele élettel, Saint-Gilles tele...
 • Robbanás volt az amerikai követségénél Montenegróban
  Robbanás volt az amerikai követségénél Montenegróban
 • HÍRADÓ 2018. február 22.
  HÍRADÓ 2018. február 22.