2018. augusztus 20. hétfő István
Menü

Zenére flexelnek október 23-án

Zenére flexelnek október 23-án
(Fotó: Simon Erika)

A Tűz csiholói lesz a címe az idei október 23-i utcaszínházi előadásnak. Ezt pedig igen látványosan jelenítik meg az alkotók: Vácis diákok zenére flexelnek majd az előadás egy pontján.

Idén is végigvonul a Csepel teherautó Székesfehérvár főutcáján, és nem kevésbé drámai eseményeknek lehet szemtanúja a város lakossága, mint egy évvel ezelőtt október huszonharmadikán. Közel százötven fős szereplőgárda próbál hónapok óta, hogy A tűz csiholói című utcaszínházi előadás minden eddigit felülmúlóan drámai és méltó megemlékezés lehessen.

Három és fél hónappal ezelőtt, július elején kezdődtek meg az október 23-i utcaszínházi előadás próbái. Már ez az egyetlen adat is alátámasztja, hogy minden eddiginél nagyszabásúbb élő produkcióval készül a már hagyományosnak mondható március 15-i és tavaly óta október 23-án is megvalósuló produkciók alkotógárdája. A közel százötven szereplőt felvonultató előadás rendezője idén is Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, koreográfusa Rovó Tamás, zenei vezetője pedig Cserta Balázs. A múltidéző történet, mely A tűz csiholói címet kapta, ismét hús-vér közelségbe hozza két fehérvári fiatal sorsát. Ferenczy-Nagy Boglárka alakításában találkozhatunk Bokor Rózsa újságíróval, Detre Soma, a Széchenyi Szakközépiskola végzős diákja pedig Verseghy Jenő Béla lakatost személyesíti meg, aki a Pirosalma utcai sortűzben lelte halálát.

Zenére flexelnek október 23-ánFerenczy-Nagy Boglárka alakítja Bokor Rózsa újságírót (Fotó: Simon Erika)

Október 23-án 16 órakor, alkonyat előtt kezdőnek majd az események Székesfehérvár belvárosában, ami azért is fontos, mert így még látványosabb lesz, ahogy valóban csiholják a tüzet: a Váci Mihály Szakközépiskola diákjai zenére flexelnek majd az előadás egy bizonyos pontján.

Élőzenei kísérettel követhetjük nyomon a jeleneteket, Bach D-moll toccata és fugájának tételeit Szarka Andrea orgonán adja elő, Cserta Balázs pedig szaxofonon nyújt egyedi kíséretet.

Zenére flexelnek október 23-ánA Váci Mihály Szakközépiskola diákjainak fontos szerepe lesz, hónapok óta gyakorolnak (Fotó: Simon Erika)

„A fináléban szeretnénk azt a fajta eufóriát és ünnepet megidézni Fehérvár főterén, ami feltehetőleg minden akkori diákot és fiatalt elragadott az októberi események kivirágzó periódusában.” – hangoztatta Matuz János, aki még néhány részletet elárult, mennyire nagyszabásúnak is ígérkezik a hétfői megemlékezés. – „A régit és a mait összekötve sikerült megnyernünk Dienes Ottó tudós polihisztort, hogy az ő sorai adják az előadás nyitó és záró szövegét, ezeket a saját hangján hallhatjuk majd. Dienes Ottó a tavalyi előadás kulcsfigurája, a fehérvári Keszei István barátja és szobatársa volt. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy közöttünk élő tudós ember hajlandó volt nekünk élő szöveget adni útravalónak.”

Hogy mégis miért és hogyan kerülnek elő a sarokcsiszolók a utcaszínházi előadásban, arra bővebb magyarázatot is adott Matuz János a Fehérvár Televízió kamerái előtt:

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Az államalapítást ünnepli a magyarság
  Az államalapítást ünnepli a magyarság
 • JótiFuti befutó
  JótiFuti befutó
 • Dunán innen, Dunán túl - a népi kultúra költözött a belvárosba augusztus 20-án
  Dunán innen, Dunán túl - a népi kultúra költözött a belvárosba augusztus 20-án
 • Új helyre kerül a Szent István-bazilikában a Szent Jobb.
  Új helyre kerül a Szent István-bazilikában a Szent Jobb.
 • Kanyaró - A WHO az oltások általánossá tételét sürgeti a kór európai terjedése ellen
  Kanyaró - A WHO az oltások általánossá tételét sürgeti a kór európai terjedése ellen
 • Meleg? Az idei nyár kismiska volt 1911-hez képest
  Meleg? Az idei nyár kismiska volt 1911-hez képest
 • Venezuelában öt nullát eltöröltek a helyi pénznemből
  Venezuelában öt nullát eltöröltek a helyi pénznemből
 • Elvesztette egyik hegyét a nagy-britanniai Wales.
  Elvesztette egyik hegyét a nagy-britanniai Wales.

Eseménynaptár

 • Először meghajlott, ezt követően omlott össze a genovai autópályahíd -
  Először meghajlott, ezt követően omlott össze a genovai autópályahíd -
 • Kampánnyal népszerűsítik ősztől a nevelőszülői hivatást.
  Kampánnyal népszerűsítik ősztől a nevelőszülői hivatást.
 • Székesfehérvári Királyi Napok - ezek lesznek a hétfői programok
  Székesfehérvári Királyi Napok - ezek lesznek a hétfői programok
 • Sport nagyhét és Triatlon Európa-kupa Székesfehérváron
  Sport nagyhét és Triatlon Európa-kupa Székesfehérváron