2018. október 17. szerda Hedvig
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: A Tűz csiholói, Zselenszky-est és sör-virsli verseny

Fehérvári programok a hétvégére: A Tűz csiholói, Zselenszky-est és sör-virsli verseny
Vasárnap este ezekből kellene minél többet elfogyasztani (Fotó: Berlin Reified)

Furcsa egy hétvége lesz ez: nem elég, hogy a megszokott péntek-szombat-vasárnap trióhoz még egy hétfőt is hozzácsaphatunk, de a legjobb programok várhatóan pénteken lesznek, ráadásul nagyjából egyidőben. Úgyhogy ha valaki látni szeretné Varró Dani könyvbemutatóját, a Zorall koncertjét, a Zselenszky-estet vagy a Margaret Island buliját, annak szinte biztos, hogy választania kell.

Gasztro: Sör-virsli verseny
Mikor?: Október 22., vasárnap 19:00
Hol?: Ikon Club

Akármilyen nívós programok is várhatóak a hétvégén, ez lesz az, ami a neve alapján kihagyhatatlannak tűnik. Egy jófajta sör-virsli versenyre nagyjából 1977 óta várunk, ekkor mutatták be Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével a Különben dühbe jövünk című filmet. Aki azóta nem akarja számolni egy kocsmapulton a kis színes kardokat, az valószínűleg vegetáriánus. Vagy még nem látta a filmet. Az Ikon Club saját háziversenyén a szabályok egyszerűek lesznek: a versenyzőknek hat perc alatt kell magukba tömni minél több virslit és hozzá legurítani a sört. Nevezni sajnos már nem lehet, csütörtökön éjfélkor megszűnt ez a lehetőség. De ezért a hat percért szerintünk nézőnek is megéri elzarándokolni az egykori malom épületébe.

Utcaszínház: A Tűz csiholói
Mikor?: Október 23., hétfő 16:00, 17:00, 18:00
Hol?: Belváros 16:00

Lassan kimondhatjuk: ha március 15. vagy október 23., akkor hagyományosan utcaszínház a város diákjaival. Tavaszi és őszi nemzeti ünnepünkön nemcsak az ünneplő, pihenő fehérváriak lepik el a Fő utcát, hanem a város középiskolásai is, akik többnyire valami elképesztővel készülnek. Így lesz ez idén is: hétfő délután 4-kor láthatjuk A Tűz csiholói címre keresztelt előadást. És hogy mit keresnek flexek a darabban? Arra ebben a cikkben vagy a hétfői előadáson kaphatsz választ. 

Koncert: Zselenszky-est
Mikor?: Október 20., 18:00
Hol?: Petz söröző

Ha van ikonikus arca a '90-es, 2000-es évek fehérvári underground életének, akkor az Zöld mellett talán Török-Zselenszky Tamás, vagy ha úgy tetszik Nap lehet. Az egykori Eleven Hold énekese manapság egygitáros szólóestjével járja az országot, és ezen a pénteken a Petz sörözőben lehet majd elcsípni az egykori művésznevét már leginkább elhagyó, és többnyire "A Zselenszky" néven emlegetett zeneszerzőt, költőt, filozófust, előadóművészt. Aki péntek este ezt a programot választja, feltétlenül vigye magával az agyát is a Petzbe, mert nagy valószínűséggel elgondolkodtató és mélyen szántó mondanivalóból ezúttal is sok lesz a korsók között, alatt.

Irodalom: Varró Dániel: Mi lett hova? (könyvbemutató)
Mikor?: Október 20., péntek 18:00
Hol?: Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára

Fordított már Goethét, Shakespeare-t és Lewis Carrollt is, de leginkább mégicsak a saját versei miatt kedveljük. A kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen alakja péntek este Fehérvárra látogat és könyvbemutatót tart a Levéltárban. Varró Dani bemutatja Mi lett hova? című verseskötetét, társa lesz ebben a moderátor, Czinki Ferenc, na és persze a várhatóan szép számú közönség. Masszív kultúra, jó hangulat és egy igazán aktív szórakozással eltöltött estére készüljünk egy olyan ember közvetlen közelében, aki napjainkban azok közé tartozik, akik a legjobban bánnak azzal a dologgal, amit magyar nyelvnek nevezünk.

Koncert: Zorall
Mikor?: Október 20., péntek 19:00
Hol?: Nyolcas Műhely

Ahol a Zorall felbukkan, ott garantált a jó hangulat. A klasszikus magyar slágereket rockosító együttes frontembere az a Szasza, akit legtöbben a Sex Actionből és az Actionből ismerhetnek, vagy ha onnan nem, akkor a Fradi-meccsekről. A fiúk mindig zúzós koncertjein általában akad egy kis villázás, gitárterpesz és ordenáré veretés, na meg jó csajok. Utóbbiak a színpadon is rendre előfordulnak, amikor éppen tűzshow-val együtt érkezik a csapat. Péntek este hétkor a Nyolcas Műhelyben kiderül. Addig is: a léggitár legyen veletek. 

Mozi: anyám!
Mikor?: Október 19-től
Hol?: Cinema City Alba

Cím alapján látszólag semmilyen jó film nem került mozikba ezen a héten. Sehol egy folytatás, egy remake vagy egy képregényfilm, hát mégis hogy képzelik ezt? Ez azonban senkit ne tévesszen meg: az anyám! nagy valószínűséggel az a film, amire a rendező miatt éri meg seggel és popcornnal bizalmat szavazni. Darren Aronofsky ugyanis az a fickó, aki ha kamerát és forgatókönyvet lát, a legritkább esetben szokott tévedni. A Fekete hattyút néhány éve Oscarra jelölték, de remek film volt A pankrátor vagy a Rekviem egy álomért is. Jó, a Noét most engedjük el és ne feszegessük... Viszont az idei filmje valószínűleg ugyanazt a jeges borzongást hozza vissza, ami a tipikus Aronofsky-filmekben mindig ott van. Csak talán még durvábban. Az előzetes alapján legalábbis érdemes komoly karfa-markolászára készülni.

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Sóstói stadion - a környéken lakók láthatták először belülről is
  Sóstói stadion - a környéken lakók láthatták először belülről is
 • Jól halad a munka a földeken
  Jól halad a munka a földeken
 • Kevesebben tartoznak a NAV-nak
  Kevesebben tartoznak a NAV-nak
 • Támogatják a külhoni családsegítőket
  Támogatják a külhoni családsegítőket

A hét embere

 • Egyszerűsített támogatás a civileknek
  Egyszerűsített támogatás a civileknek
 • Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek
  Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek
 • Az uniós élelmiszerek mellett kampányolnak
  Az uniós élelmiszerek mellett kampányolnak
 • Sikeres a roncsautóprogram Romániában
  Sikeres a roncsautóprogram Romániában
 • Brexit - konkrét javaslatokat várnak a brit kormányfőtől
  Brexit - konkrét javaslatokat várnak a brit kormányfőtől
 • 7-es cikk - kész tisztázni a vádakat a kormány
  7-es cikk - kész tisztázni a vádakat a kormány
 • Felvételi - már lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre
  Felvételi - már lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre
 • Junior Prima Díj - a legjobb színészeket díjazták
  Junior Prima Díj - a legjobb színészeket díjazták

Eseménynaptár

 • Élet Mentő Pont - kampányolnak a mentők
  Élet Mentő Pont - kampányolnak a mentők
 • Újabb uniós csúcs Brüsszelben
  Újabb uniós csúcs Brüsszelben
 • Új varroda nyitotta meg kapuit Móron
  Új varroda nyitotta meg kapuit Móron
 • Orbán - a turizmus a legsikeresebb ágazat
  Orbán - a turizmus a legsikeresebb ágazat