Cloudy-1 °C
2018. december 19. szerda Viola
Menü

Akár így is festhet a jövő Európája?

Akár így is festhet a jövő Európája?
(Fotó: imgur.com)

Katalónia önállósodási törekvései akár újrarajzolhatják Európa térképét, átalakítva az eddigi országhatárokat? Még az év elején készült egy térkép az öreg kontinensről, amely előre jelezte mindezt, sőt, a Reddit egyik csatornájára posztolt új Európa-térkép minden elszakadni vágyó tartományt, területet megmutat önálló állammá válása esetén.

Sok helyen lehetne vitatkozni, ki miért vagy épp miért nem került fel a térképre, illetve bizonyos területek miért önállóan, nem pedig törekvéseik szerint egy más államhoz csatlakozva kerültek fel a térképre. De ne tegyük, ez egyfajta vízió, mely érdekes tanulságokkal szolgál. Az egyik legfontosabb, hogy ha így alakulnának a jövő határai, Írország mellett Magyarország lenne az egyetlen, mely nem veszítene területéből, sőt, növelné azt.

Egy Nagy-Londonnál nem sokkal nagyobb Anglia elszakadt Yorkshire-rel és Devonnal, a független skótoktól különvált három északi-tengeri apró szigetországgal; az egységes francia nemzetállam doktrínájára fittyet hányó Normandia és Okszitánia, 12 részre esett kontinentális Spanyolország; bedőlt német és olasz egység, a fríz szabad állam diadala, tovább balkanizálódó Balkán független Szandzsákkal, nagy kiterjedésű északi ország a lappoknak; megannyi önálló entitás Oroszország belsejében és az Észak-Kaukázusban – a térképet nagyobb méretben ide kattintva tudjátok megnézni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

 • Nem kell sokat várni az emeletes vonatokra
  Nem kell sokat várni az emeletes vonatokra
 • Megújul az 500 forintos
  Megújul az 500 forintos
 • Kiállítás nyílik Michael Schumacherről
  Kiállítás nyílik Michael Schumacherről
 • Januárban szavaznak a Brexitről
  Januárban szavaznak a Brexitről