6 évnél régebbi cikk

Kibírod egy hónapig hús és tejtermék nélkül?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKibírod egy hónapig hús és tejtermék nélkül?

Kíváncsi vagy rá, milyen lehet nyers vegánként élni? Vajon csökken az erőnk, és pusztulásnak indul a kemény munkával megszerzett izom – ahogyan azt sokan gondolják -, vagy tele leszünk energiával, s közben még a súlyunk is optimalizálódik? Próbáld ki! Csatlakozz az egy hónapig tartó Nyers Vegán Kihíváshoz!

Akit a múltkor kellőképpen felizgatott a (nyers) vegán életmódról szóló cikkem, és duplán sokkolta a folytatás, amiből kiderült, hogy állati eredetű fehérjeforrás nélkül is növelhető az izomzat, amire sok vegán sportoló (is) a bizonyíték, az valószínűleg már remeg a vágytól, hogy még többet megtudjon e témáról, s esetleg ki is próbálja ezt az életmódot.

Nekik íme a jó hír: pár nappal ezelőtt elindult a Nyers Kihívás, amelyet egyik kedves ismerősöm, Varga István hirdetett meg. Aki kétkedve fogadja e hírt, s úgy véli, hogy nem lehet kibírni tojás, hús, tej, túró… nélkül egy hónapig ép testtel és ép lélekkel, annak elárulom, hogy egy ideig én is voltam szinte teljesen nyers vegán, és tele voltam energiával, életkedvvel, amikor edzéseket tartottam, s erőm nem szállt el egy picit sem! A kettlebell  lóbálása után bőszen rágcsáltam a kertből frissen letépett spenótot, sóskát, és a chia mag is a mindennapi étkezéseim részévé vált.

Nagyon sok olyan barátom és tanítványom is van, aki ezt az életmódot folytatja. Sőt, több ismerősömnek a gyermeke is így él születése óta, vagyis még soha sem fogyasztott állati eredetű élelmiszert! És egyikük se szenved hiánybetegségben, ahogyan az én vérképem is tökéletes volt az említett időszakban (is).

Ők is teljesen egészségesek - és nyers vegánok (Fotó: Gürtler Gábor)

No, de kanyarodjunk vissza Istvánhoz, akit a legtöbben „Nyers Séf”-ként ismernek: nem először hívta most meg e kihívásra a nyers vegán életmód iránt érdeklődő embereket! Az első akciót már csaknem négy évvel ezelőtt hirdette meg a facebookon, amelyen több tucatnyian vettek részt, a csatlakozók száma pedig egyre csak nő és nő. Célja az volt, hogy minél több emberhez eljuttassa a nyers étkezés csodáját.

 Varga István, a Nyers Séf (Fotó: Gürtler Gábor)

Mint mondta: „Változtatni tudunk a világon az étkezésünk által, de ezt a változást először magunkkal kell elkezdenünk.” A Nyers Kihívás üzenete ehhez illőn: „Dolgozz magadon és edd magad boldogra!”

A kihívás immár mozgalommá vált: minden évszakban egy holdhónapon át tart. Azért ennyi ideig, mert általában ennyi kell ahhoz, hogy megváltoztassuk szokásainkat.

 Ez a finomság bátran fogyasztható a kihívás alatt! (Fotó: Gürtler Gábor)

„A hold nagyon sok téren gyakorol hatást az életünkre, melyek közül talán az egyik legfontosabb az érzelmekre gyakorolt hatása.” – mondta István – „Ennek fényében a Nyers Kihívás első két hete megszokásaink elengedéséről szól, majd az újhold, az új dolgok befogadásában segíthet minket. Továbbá mivel testünk nagymértékben víz, így az anyagcserénket is segíti ez a változás. Ennek kapcsán nagyon fontosnak tartom, hogy van mibe kapaszkodni ez idő alatt és a hold, mint segítő barát van jelen a Nyers Kihívás alatt. Ha az óceánokat ily mértékben képes megmozgatni, akkor jól jöhet nekünk is az ereje.”

A Nyers Séf szerint a hold nagyon sok téren gyakorol hatást az életünkre (Fotó: Gürtler Gábor)

Ez idő alatt csak nyers ételeket fogyasztanak azok, akik csatlakoznak a programhoz, s közben a belső „munkálkodás” sem maradhat el, hiszen a Test, és a Szellem szorosan összekapcsolódik egymással. A gondolkodásunkat is meg kell változtatnunk ahhoz, hogy mi magunk is fejlődni tudjunk.

Nyers vegán finomság (Fotó: Gürtler Gábor)

A kihívás résztvevői természetesen egy percig sincsenek magukra hagyva: hasznos tanácsokat, tippeket és recepteket is kapnak, így a „kezdők” se érzik magukat elveszve. A Nyers Séf Youtube csatornán minden érdeklődő hasznos információkat talál. A csatorna egyik legnépszerűbb videója itt található:

A Nyers Kihíváshoz pedig itt lehet csatlakozni: www.nyerskihivas.hu

Aki még erőt gyűjt ahhoz, hogy lemondjon (egy időre legalábbis) az állati eredetű ételekről, s ezt a programot most kihagyja (vagy kihagyni kénytelen) az se búslakodjon: minden évszakban van egy hónapos Nyers Kihívás! Így akár a karácsonyi és újévi dőzsölés után, a tavaszba érkezve egyfajta tisztítókúraként is elkezdhető!

Ez a nyers vegán étel bizonyára mindenkit elcsábít (Fotó: Gürtler Gábor)

Természetesen nem szabad felelőtlenül fejest ugrani ebbe a „diétába” sem! Mindig figyelembe kell venni a vállalkozó nemét, korát, egészségügyi állapotát, fizikai aktivitását, anyagi helyzetét, motivációját és ezek függvényében kialakítani az egy hónapos étrendet. – Amiben a „Nyers Séf” szintén segítséget nyújt.

A legfontosabb persze az, hogy átgondoljuk: miért is akarunk belevágni a Nyers Kihívásba? Mi a motivációnk? Ha ez megvan, akkor már egyenes út vezet a megvalósítás felé. Az Interneten számtalan oldalon találhatunk nyers vegán recepteket, sőt, több olyan étterem is van, amely kifejezetten erre specializálódott.

Hm.... - nyers vegán módra! (Fotó: Gürtler Gábor)

Az egyik kedvenc helyemen – Győrben - pizza, hamburger, rakott ételek, torták, s megannyi finomság kapható nyers vegán módra! Sőt, nemrég voltam egy esküvőn, ahol a torta is nyers vegán volt, s eszméletlenül finom! Úgyhogy e témát tovább fogom boncolgatni s – közkívánatra - receptek is jönnek hamarosan!

Pintér-Tóth Ramóna és Pintér Gábor esküvői nyers vegán tortája (nagyon finom volt!) (Fotó: Pintér-Tóth Ramóna)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek