6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Márton-nap, Fehérvár Hangja és kezdődnek az adventi vásárok
Fehérvár Médiacentrum fotója
somorja.sk
Fehérvári programok a hétvégére: Márton-nap, Fehérvár Hangja és kezdődnek az adventi vásárok

Ha van olyan, aki még nem értesült volna róla: hétvégén Márton-nap lesz, tehát fókuszban a gasztronómia. Aki azonban ki akarna maradni az össznépi libázásból, annak sem kell aggódnia. Két jónak tűnő filmet is bemutattak a mozikban (Gyilkosság az Orient Expresszen; Rossz anyák karácsonya), Budapesten pedig már nyitnak az adventi vásárok. Ráadásul szombaton az Alba Plazában folytatódik az idei Fehérvár Hangja.

Gasztro: Márton nap
Mikor?: November 11., szombat 
Hol?: Mindenhol

Évről évre egyre nagyobb felhajtás övezi a Márton-napot. November 11-én ipari mennyiségben rotyognak leginkább a libák, egyre többször pedig a kacsák a sütőkben, és ezzel párhuzamosan különböző programok, fesztiválok tengeréből lehet válogatni, ízlés szerint. Az pedig külön szerencse, hogy idén ez a nap éppen szombatra esik. Ha valakinek liba és Márton túltengése lenne a nap végére, az is tökéletesen megérthető. De az is rendben van, ha igazán ki akarjuk élvezni az ősz egyik leghangulatosabb napját. Ebben az esetben Fehérváron sem fogunk unatkozni, erről többet Márton-napi programkavalkád Fehérváron címmel írtunk. A tökéletes liba elkészítéséhez pedig itt van egy recept Mautner Zsófiától:

Zene: Fehérvár Hangja - elődöntő
Mikor?: November 11., szombat 10:00
Hol?: Alba Plaza

A páratlan években a páratlan tehetségek mutatják meg, hogy mi van a torkukban. A Fehérvár Hangja tehetségkutató már olyan fiatal énekeseket indított el a pályájukon, mint például Zsigmond Lala. Az idei előválogató néhány hete lezajlott, ahogy azt mi is megírtuk Lement a 2017-es Fehérvár Hangja első fordulója címmel. Most jön az elődöntő, és ez már a nagyközönség előtt zajlik: szombat délelőtt 10-től az Alba Plazában lehet találkozni azokkal, akik versenyben maradtak. 

Koncert: Halász Judit
Mikor?: November 11., szombat 11:00
Hol?: Művészetek Háza

Nem is egy, hanem már több generáció felnőtt Halász Judit zenéjén. A mai harmincasok, negyvenesek bőven óvodások és kisiskolások voltak, amikor térdig rántott fehér zokniban könyörögtek édesanyjuknak, hogy vegye meg nekik a Helikoffert vagy az éppen aktuális nagylemezt vagy kazettát. Úgyhogy nyugodtan mondhatjuk: a szombat délelőtti Halász Judit-koncert tényleg egyszerre szól a kicsiknek és nagyoknak, egyszerre lesz új és nosztalgikus, hiszen együtt lehet énekelni az olyan örökzöldeket, mint a Boldog Születésnapot, a Csiribiri vagy éppen a Micimackó.

Fehérváron túl: Adventi vásárok Budapesten
Mikor?: November 10-december 31.
Hol?: Vörösmarty tér és Bazilika, Budapest

Csupán 60 kilométert kell valahogyan megtenni ahhoz, hogy Európa egyik legszebbnek tartott adventi vásárában gyönyörködhessen az ember. A budapesti Vörösmarty téren pénteken nyit a hivatalosan Budapesti Karácsonyi Vásár 2017 névre keresztelt rendezvény, és szintén november 10-től fogadja a karácsonyozni vágyó tömeget az Adventi Ünnep a Bazilikánál 2017 is. Az a jó, hogy gyalog is alig 10-15 perc választja el egymástól a két helyszínt, tehát akár egy délután alatt is tesztelhető, hogy hol finomabb a forralt bor, a forró csoki, a hurka és a kolbász vagy éppen a sült libacomb. És semmiképpen se felejtsük el: karácsonyi vásárokba nem azért járunk, hogy sopánkodjunk az árakon, mert azok biztosan az egekben lesznek, és ezt mindannyian pontosan tudjuk még azelőtt, hogy akár egy kilométert is megtettünk volna a főváros felé. Ha pedig még messzebbre is hajlandó vagy elutazni a karácsonyi hangulatért, ezek közül érdemes válogatni: Melyik adventi vásárra utazzunk Fehérvárról?

 

Mozi: Gyilkosság az Orient Expresszen
Mikor?: November 9-től
Hol?: Cinema City Alba

Kenneth Branagh megvalósította Hofi Géza ősrégi poénját, és gyakorlatilag magára vállalt minden fontos szerepet az Agatha Christie regényéből készült legújabb filmjében. A brit színész rendezőként, producerként és még az egyik betétdal (Never forget) szövegírójaként is segítette a híres krimi megfilmesítését, és biztos, ami biztos, magára osztotta a főszereplő legendás belga detektív, Hercule Poirot szerepét is. Az már egy cseppet sem zavarta a többször is Oscarra jelölt színészt, hogy Poirot a regény szerint alacsony, köpcös, fekete hajú és bajszú, kicsit kopaszodó piperkőc, és még véletlenül sem szőke, sportos, őszes bajszú, amilyennek a filmben Branagh ábrázolja. A történet amúgy briliáns: az Európát és Ázsiát összekötő Orient Expressz a hó fogságába kerül, és ráadásul egy gyilkosság is történik a vonaton. A főszereplőn kívül is rengeteg világsztár (pl. Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Judi Dench, Willem Dafoe stb.) szerepel a filmben, csakúgy, mint a néhány évtizeddel korábbi, díjakkal elhalmozott verzióban.

Mozi: Rossz anyák karácsonya
Mikor?: November 9-től
Hol?: Cinema City Alba

Novemberben nincs kímélet: beindul a mozikban is a nagyüzemi karácsonyozás. Elsőként a tavaly augusztusban bemutatott Rossz anyák című vígjáték karácsonyosított második része tekinthető meg némi készpénzért cserébe. A három főszereplő anyának ezúttal is tele lesz a hócipője az anyaság éppen aktuális (vagyis inkább szezonális) problémájával, az adventi készülődéssel. Azon vannak, hogy minél könnyebben megússzák az ünnepet, csak egy dologgal nem számolnak: felbukkannak a nagyik, vagyis a saját mamáik. Innentől nyilván bonyolódik a helyzet, és az IMDb-n egyelőre 6,2-es erősségűre értékelt poénokkal próbálnak átevickélni az év legmézeskalácsszagúbb ünnepén.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek