6 évnél régebbi cikk

Jöhet a hó, készenlétben a székesfehérvári géppark
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Jöhet a hó, készenlétben a székesfehérvári géppark

Téli útüzemeltetésre váltott a Városgondnokság. Hogy mit is jelent ez pontosan? A kistraktorokból hókotró lett, és az összesen 32 bevethető hótakarító, síkosságmentesítő gép műszaki ellenőrzése megtörtént, valamint száz ember áll készenlétben mostantól.

A Székesfehérváron a rendelkezésre álló gépparkkal a Városgondnokság körülbelül négy óra alatt képes letakarítani a fő és tömegközlekedési utakat és nyolc-tizenkét óra alatt ér végig a város úthálózatán – hangzott el a keddi, úgynevezett gépszemlén, ahol a rendőrséggel karöltve ellenőrizték a meglévő saját, illetve alvállalkozói gépek műszaki állapotát. A gépek pedig a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban, vagyis fél nyolc körül, illetve délután négy és öt között nem tudnak dolgozni.

Ha lehull a hó, első ütemben a fő és tömegközlekedési útvonalak, gyűjtőutak síkosságmentesítése történik meg, valamint a különösen fagyveszélyes, forgalmas útszakaszokat takarítják. A második ütemben a lakótelepi utak és a kertvárosok nagyobb forgalmú utcái következnek, a harmadik ütemben a kis forgalmú, családi házas övezetek, majd negyedik ütemben, igény esetén a külterületi, de lakott részeket takarítják a hókotrók.

Bár utoljára 2013-ban volt komolyabb havazás, azért minden évben bőven akad feladat a téli időszakban, tavaly ötven alkalommal indultak meg a hókotrók, sószórók, járdatakarítók a városban.

Apropó, járdák: több mint háromszáz kilométernyit takarít le belőle a Városgondnokság, azonban a házak előtti szakaszok hó- és síkosságmentesítése, mint mindenhol az országban, Fehérváron is a tulajdonosok feladata, ahogy a háztetőkről lezúduló hó eltakarítása és az esetleges balesetveszély jelzése is.

És mielőtt elkezdődne az általános morgás, hogy persze, persze, felkészültek, aztán leesik egy centi és megáll az élet Fehérváron, csak egy halk kérdést tennék fel: te lecserélted már a nyári gumit az autón, hogy ne útakadály legyél az első egycenti hó lehullásakor?

A Városi Hóügyeletet a 22/513-483-as telefonszámon érhető el.
(forrás: varosgondnokság.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek