2018. március 23. péntek Beáta
Menü

Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál!

A múltkor említettem, hogy a tusfürdők nem tisztítanak eléggé, mert nem távolítják el az elhalt hámsejteket – s közben túl sok zsiradékot oldanak le a bőrfelszínről. Míg a szappan lúgos kémhatása miatt elpusztítja a bőr felületén élő kártevőket, így fertőtlenít és hatékonyan tisztít. Eltávolítja az elhalt hámsejteket és a tévhittel ellentétben nem szárít, hanem hidratál. Ezért is érdemes szappant használnunk tusfürdő helyett.

Előző cikkemben bemutattam Fábiánné Nagy Mariann csodás szappanjait, s megígértem, hogy legközelebb azt is elárulom, hogyan készíthetünk otthon vegyszermentes, illatanyagokban gazdag, szemet gyönyörködtető szappant.

 Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál!
Szemet gyönyörködtető szappan (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

Először is nézzük meg, hogy mennyi idő szükséges egy szappan elkészítéséhez és az „éréshez”?

Egy adag (kb. 2 kg) szappan elkészítése kb 45-60 percet vesz igénybe. Az előkészületek és az utómunka az, ami igazán időigényes.

Az érés, amíg a lúg kiszárad belőle, minimum 4, de inkább 6 hétig tart. Van egy ún. „csókteszt”, amivel meg lehet állapítani, hogy megérett-e a szappan: Gyakorlatilag hozzá kell érinteni a nyelvünket a szappanhoz, és ha csípi, akkor még száradni kell hagyni egy kicsit.

Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál! Hmmmm.... Nem nehéz rávenni magunkat a csóktesztre! (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

Tehát, ha most nekiállunk, akkor még időben vagyunk ahhoz, hogy Mikulásra vagy Karácsonyra tökéletes, kézzel készített ajándékot adjunk szeretteinknek. – Ha szappanban gondolkozunk. (És bizonyára fogunk, mert aki ezeket a gyönyörű képeket megnézi, rögtön kedvet kap a szappangyártáshoz!

Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál! Ha most nekiállunk, az ünnepekre csodás szappanokat adhatunk ajándékba (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

Lehet természetesen a boltban is vásárolni szép darabokat, de azok közel sem olyanok, mint az itt látottak. Hogy miért? Mert a saját készítésű szappannál pontosan tudjuk, hogy mit tartalmaznak. A bolti szappanok más eljárással készülnek, illetve mesterséges illat- és színanyagokkal dúsítják őket. A növényi vagy állati zsírokról leválasztják a glicerint, és így zsírsavakat kapnak, amit reagáltatnak lúggal (nátrium-hidroxiddal). Az így elkészült szappant porrá őrlik, mesterséges színező- és illatanyagot adnak hozzá (sokszor egyéb adalékokat is), majd sajtológéppel formára alakítják.

Míg a kézműves szappanok elkészítése hideg eljárással történik, ami folyamán a növényi zsírokat, olajokat nátrium-hidroxiddal ellúgosítjuk, természetes összetevőkkel színezzük, adunk nekik illatot, majd formába öntjük őket.

Fábiánné Nagy Mariann leginkább süteményes szilikon formákat használ e művelethez. Főleg karácsonyra szeret hópehely, csillag vagy fenyőfa alakú szappanokat gyártani.

Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál! Karácsonyra kiváló ajándék a hópehely alakú szappan (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

„Könnyű ezekkel dolgozni, és csak ki kell szedni a formából őket, míg a szappantömböt még fel kell szeletelni, ami nem mindig sikerül tökéletesen szépre.” – mesélte – „Van ugyan fa öntőformám is, ezzel lehet klasszikus téglatest alakú szappanformát készíteni. Ritkábban alkalmazom, de ezzel is szeretek dolgozni. Ötletesen lehet a színekkel játszani, és mindig meglepetés, hogy pontosan milyen mintát kapok a felszeletelésnél.”

Sokszor halljuk, hogy a házilag készített szappanok gyakran szétfolynak. Mit tegyünk ez ellen?

Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál! Ez a szappan nem folyik szét (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

„Amikor a felolvasztott zsírokba beleöntöm a lúgot, botturmixszal keverem össze. Minél tovább keverem, annál sűrűbb lesz. Puding állagúra érdemes turmixolni, úgy könnyű a formába önteni. Amennyiben többféle színű és illatú lesz, akkor kicsit hígabbra hagyom, hogy nehogy túldermedjen mielőtt a formába kerül.” – árulja el a fortélyt Mariann.

És most jöjjön a szappan-alaprecept:

Eszköz-igény: laborhőmérő, fazék az olajok melegítéséhez, 2 db fakanál, 1-2 spatula, 1-2 merőkanál, egy vastag műanyag edény a lúg keveréséhez (amit érdemes vízzel teli engedett mosogató tálcába rakni, hogy gyorsabban hűljön), 1 műanyag edény a lúg kiméréséhez, 3-4 keverőtál, pontos konyhai mérleg, szilikon formák/szappanöntő forma, botturmix (amit csak szappanozáshoz használunk)

Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál! Az illat és a látvány is csodás! (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

Szappan-hozzávalók:

 • 225 g sheavaj
 • 375 g kókuszolaj
 • 300 g olivaolaj
 • 450 g napraforgó olaj
 • 513 g folyadék (desztillált víz, kecsketej)
 • 188 g nátrium-hidroxid

 Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál! Számtalan típusú szappant tudunk készíteni az alapreceptből kiindulva (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

Elkészítés:

A zsírokat egy fazékban melegítsük fel 41-43 fokosra (jobban nem!), hogy elolvadjon minden. A folyadékba borítsuk bele a lúgot, majd keverjük el. A szappanfőzés során célszerű védőfelszerelést célszerű (védőszemüveg, arcmaszk, gumikesztyű, hosszú ujjú felső, kötény), mert a lúg nem játék, szembe fröccsenve vakságot is okozhat, illetve a bőrt is marja. Citromlé nem árt, ha van kéznél, az semlegesíti a lúgot. Amikor a lúg is a zsírral azonos hőmérsékletűre hűlt, borítsuk bele a zsírokat tartalmazó fazékba. Ezt keverjük össze botturmixszal, míg pudingos állagot kapunk. Amennyiben szeretnénk, színezzük és illatosítsuk, majd öntsük formákba.

Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál! A formákból kiborított, kész szappan (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

„A szappan könnyen meg tud fázni, így celofánba csavarom, konyharuhákba tekerem, és 1-2 napig hagyom dermedni a formában.” – árulta el a végső műveletet Mariann – „Utána kiöntöm a formából, és rácson vagy sütőpapíron, időnként forgatva 4-6 hétig száradni, érni hagyom.”

Sikeres szappankészítést kívánunk mindenkinek!

Készíts szappant házilag! – Vegyszermenteset, finom illatút, amire mindig vágytál! Tökéletes karácsonyi ajándék (Fotó: Fábiánné Nagy Mariann)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Bicikliút épül Magyarország és Szlovénia között
  Bicikliút épül Magyarország és Szlovénia között
 • Nem lesz teljes dohányzási tilalom az osztrák éttermekben
  Nem lesz teljes dohányzási tilalom az osztrák éttermekben
 • Koncert, tojásfestés, zsonglőrbemutató – Fehérváron is megemlékeznek a magyar-lengyel barátság napj
  Koncert, tojásfestés, zsonglőrbemutató – Fehérváron is megemlékeznek a magyar-lengyel barátság napj
 • Tojásfestő műhely
  Tojásfestő műhely
 • Virágvasárnap - koncert és zenés áhítat a Budai úti református templomban
  Virágvasárnap - koncert és zenés áhítat a Budai úti református templomban
 • A Távhőszolgáltatás Napja - programok Székesfehérváron
  A Távhőszolgáltatás Napja - programok Székesfehérváron
 • Kancsendzönga, Sisapangma – nyolcezesre indulnak magyar hegymászók
  Kancsendzönga, Sisapangma – nyolcezesre indulnak magyar hegymászók
 • Emelkedett a benzin ára
  Emelkedett a benzin ára

Eseménynaptár

 • Bezár a Nyugati pályaudvar
  Bezár a Nyugati pályaudvar
 • HÍRADÓ 2018. március 22.
  HÍRADÓ 2018. március 22.
 • Hatszázan lesznek, de a lista még titkos
  Hatszázan lesznek, de a lista még titkos
 • Többmilliárdos beruházás - ipari park épül Martonvásáron
  Többmilliárdos beruházás - ipari park épül Martonvásáron
 • A víz világnapja - A gyerekeket veszélyezteti legjobban a vízhiány
  A víz világnapja - A gyerekeket veszélyezteti legjobban a vízhiány
 • EU-csúcs - Tajani: nincs vesztegetni való idő a migráció kezelésének kérdésében
  EU-csúcs - Tajani: nincs vesztegetni való idő a migráció kezelésének kérdésében
 • Ingyenes sportparkok - három épül Fehérváron
  Ingyenes sportparkok - három épül Fehérváron
 • Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát
  Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát
 • Ismét a budapesti lett Kelet-Európa legjobb reptere
  Ismét a budapesti lett Kelet-Európa legjobb reptere
 • Összeütközött három személyautó Székesfehérváron
  Összeütközött három személyautó Székesfehérváron
 • Öt érdekesség, amit nem tudtál a Mohai Ágnesről, Székeshérvár környékének legnagyobb ásványvízkútjáról
  Öt érdekesség, amit nem tudtál a Mohai Ágnesről, Székeshérvár környékének legnagyobb ásványvízkútjáról
 • Összeütközött két személyautó és egy kisbusz Székesfehérváron
  Összeütközött két személyautó és egy kisbusz Székesfehérváron
 • Segítség a gyakorlatközpontú mérnökképzésért – az E.ON támogatja az Alba Regia Műszaki Kart
  Segítség a gyakorlatközpontú mérnökképzésért – az E.ON támogatja az Alba Regia Műszaki Kart