6 évnél régebbi cikk

Hat mágikusan szép karácsonyi vásár, avagy hol adventeljünk
Fehérvár Médiacentrum fotójaHat mágikusan szép karácsonyi vásár, avagy hol adventeljünk

Ha elkezdjük beütni a Google keresőjébe, hogy advent, akkor az automatikus folytatás először Bécs, aztán Prága, Pozsony, Zakopane és Krakkó nevével folytatódik, ezekre keresnek rá leginkább a magyar internetezők. Ezek közül az fmc.hu szakírójának egyik kedvence a zakopanei, de mondunk másik öt titkos tippet is adventre.

Kassa és Pozsony 

Az egyik első titkos tipp, hogy menjünk Kassára, valamiért ez nekem mindig nagybetűs város és nagybetűs karácsonyi vásár; a Felvidék egykori kulturális központja amúgy is gazdag magyar történelmi emlékekben, nagy, de mégis élhető város, szóval mindenképp érdemes ide elkirándulni. Az adventi fényekben pompázó Kassán az orsó alakú főtéren és környékén zajlik a vásár, forralt mézbort és puncsot is ihatunk itt, de betérhetünk akár a Szent Erzsébet-dómba. A másik, már kevésbé titkos tipp szintén Szlovákiába visz minket, a pozsonyi karácsonyi vásár Fehérvárhoz is viszonylag közel van. Természetesen itt is a belváros különböző szépséges terein (Óvárosháza előtti tér, Ferencesek tere, a Prímás palota előtti tér) andaloghatunk. 

Kassa téli hangulatban még gyönyörűbb (fotó: Barna Béla)

Zakopane

 A bevezetőben említett keresésekben felbukkanó Zakopane az utóbbi egy évben futott fel, 2015-ben még alig jött magyarországi utas ide, 2016-ra viszont megsokszorozódott az ide tartó adventezők létszáma. De itt nem csak a vásár hangulatos, hanem azért érdemes még ideutazni, hogy a környező hegyekben töltsük valamelyik adventi hétvégét. S hogy miért jó Zakopane, azt Kiss Balázs túravezető kollégám fogalmazta meg legjobban: „Adventi hétvégére tudunk egy helyet, ahol a tömeg a frissen esett hó súlyát jelenti, ahol azért állsz sorban, mert a kitaposott ösvény hirtelen egynyomosra vált, ahol a csengettyű nem a pláza hangszórójából, hanem a lovasszán irányából hallatszik, és ahol a feszültség csak a fenyőágakban keletkezik a havazás után. Engedj a kísértésnek! Töltsd az ezüstvasárnapot friss, hegyi levegőt és forró mézes sört kortyolgatva a Lengyel-Tátra havas fenyőerdőiben kirándulva. Kóstolj bele a rönkházas Zakopane ízébe, mely leginkább grillezett füstölt gomolyára emlékeztet áfonyalekvárral”. 

Zakopanéban a sajt mellé forralt sört is kortyolhatunk! (fotó: Barna Béla)

Nürnberg 

Ahogy a szaloncukor, így a legszebb karácsonyi vásárok is Németországhoz köthetők, bár ez ugye valamiért nincs a köztudatban. Tucatnyi szakíró tucatnyi cikkben tucatnyi nagy és kisvárost ajánl, hogy Némethonban melyik is a legszebb. Igazságot tenni itt nagyon nehéz, emeljük ki talán a nürnbergit (Nürnberg Christkindlmarkt), ezt elég sokan tartják egész Európában a legnagyobb és legfényesebb karácsonyi vásárnak. Statisztikusok szerint évente több mint kétmillióan látogatnak el ide! 

Adventi kínálat Stockholmban (fotó: Barna Béla)

Stockholm 

Ha nem csak autóban gondolkodunk, hanem akár fapados repülőben is, akkor két órán belül skandináv adventi vásárokba is eljuthatunk. Az elmúlt években sportot űztem ebből, hogy hol Finnországban, hol Svédországban néztem meg a mágikus fényekkel kivilágított vásárokat. Az egyik legnagyobb élmény a svéd főváros, Stockholm karácsonyi vására volt, ez sincs amúgy köztudatban, hogy bizony a svédeknél is nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak: és ami fura, hogy csak ilyenkor ihatunk északon az utcán, mandulás-mazsolás forralt bort! Ami viszont mindent visz: ha kimegyünk a világ skanzenjeinek névadójához, a Skanzenbe, ott bizony tüzet is körbetáncolhatunk az igen hosszú svéd éjszakában. 

Stockholm is kiváló adventi célpont (fotó: Barna Béla)

Eger 

Ha besokalltunk a külföldtől, viszont a szomszéddal sem akarunk találkozni a fehérvári vásárban, akkor egy random magyar város adventi vásárát is kiválaszthatjuk. Egyik ilyen talán a legnépszerűbb úti célok közé tartozó Eger, ahol az amúgy nyáridőben is szép Dobó tér az egri várral advent idején talán még hangulatosabbá válik. 

 Az adventi fények  az egri vár előtt (fotó: Barna Béla)

Karácsonyi vásár igazi tűzzel (fotó: Barna Béla)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek