Partly cloudy11 °C
2019. február 18. hétfő Bernadett
Menü

A tavalyi karácsony utolsó emléke, avagy a Vízivárosi Karácsonyfa Legendája

A tavalyi karácsony utolsó emléke, avagy a Vízivárosi Karácsonyfa Legendája
A kis karácsonyfán egy év után is vannak tűlevelek (Fotó: Fiers Gábor)

Van egy fa a Vízivárosban, ami egyszerre állít emléket a tavalyi karácsonynak, a januárban a panelek sokadik emeletéről szakmányban kidobált karácsonyfáknak, és lassan egy éve mégis az egyik legtüneményesebb bioszobra a városnak.

A hagyomány szerint január 6-án, azaz vízkereszt idején kell leszedni a karácsonyfákat. Ezzel a nappal zárul ugyanis a karácsonyi ünnepkör és egyúttal kezdődik el a farsangi időszak. Nagyjából tehát ekkortájt, jellemzően azonban az ehhez legközelebb eső hétvégén döntenek úgy a lakótelepek lakói, hogy megszabadulnak az addigra már kopaszodó fenyőfáktól. Erre alapvetően két módszer kínálkozik, és nagyban befolyásolja a helyes módszer kiválasztását az, hogy hányadik emeleten élünk:

 • Földszint-1. emelet: levisszük a lépcsőn a fát, miközben magunkban azért rimánkodunk, hogy ne hullasson útközben túl sok tűlevelet, amit utólag fel kell majd söpörni;
 • 2. emelettől felfelé: kidobjuk az ablakon és bár a lakást ellepi a tűlevél, de legalább a lépcsőházban nem kell takarítani. Utóbbi esetre célszerű a család valamely tagját előre leküldeni az ablak alá, hogy hermetikusan zárja le a környéket A Dobásig, nehogy balesetet okozzunk. Ha pedig megvolt a művelet, akkor rögvest legyen helyben valaki, aki elvonszolja a jobb sorsra érdemes lucot, normannt vagy akármit a többi kókadt sorstársa közé. 

A második módszert választotta idén januárban az a névtelenség homályába burkolózó illető is, akinek karácsonyfája a házzal szemközti Vízivárosi Általános Iskola udvarán álló egyik fa lombkoronájában landolt. Feltehetően a nagy buzgóság volt az oka, hogy ilyen méretesre sikerült a dobás: minél magasabban lakunk ugyanis, annál inkább célszerű az ablakból ejteni a fát, és minél kevesebb lendületet vinni a mozdulatba. Ha mégis nagyot lendítünk a lakás egykori díszén, az a svungnak köszönhetően könnyen eltávolodhat az épülettől, és akár egy előre nem tervezett helyen is landolhat.

Szinte minden tűlevél rajta van még (Fotó: Fiers Gábor)
Szinte minden tűlevél rajta van még (Fotó: Fiers Gábor)

A Vízivárosban ez a formás kis fenyő fennakadt az iskola egyik fájának lombkoronájában. Ott van tavaly január óta. Jól látszik felülről, alulról és minden szögből. Tavasszal és nyáron ugyan kicsit eltűnt a szemek elől, amíg a dús zöld levelek eltakarták, de most, hogy ismét kopasz a gazda, megint jól látszik. Sőt, nemcsak hogy jól látszik, hanem az is világos, hogy ezen az egykori kis karácsonyfán még bőven vannak levelek, mégha kicsit meg is barnultak. 

A kedves kis jövevény lassan a második karácsonyára készül a környéken és úgy fest, hogy kitűnően érzi magát ott, ahol van. Barátságosan pillant le az alatta elhaladókra, az udvaron fogócskázó napközisekre és a fentről bámulók orra is megtelik a karácsony illatának emlékével. 

Félreértés ne essék: a cikk célja még véletlenül sem az, hogy valaki(k) eltávolítsák a fenyőt jól megérdemelt helyéről. Sokkal inkább az, hogy a fura helyi látványosságra felhívja az arrajárók figyelmét. Sőt, kifejezetten menő lenne, ha a kis betolakodót idén is feldíszítenék ott, ahol van. És ki tudja, egy nagy rössel megküldött másik karácsonyfa akár még a testvérkéje is lehetne az elkövetkezendő évekre.

Addig meg néha nézzünk felfelé is, mert csuda dolgok vannak ebben a világban.

Jól érzi magát ott, ahol van (Fotó: Fiers Gábor)
Jól érzi magát ott, ahol van (Fotó: Fiers Gábor)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
 • Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
  Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
 • Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
  Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
 • Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
  Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
 • Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
  Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
 • Elfogták a zuglói gyilkost
  Elfogták a zuglói gyilkost
 • Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
  Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
 • Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról
  Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról

Eseménynaptár

 • Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt
  Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt
 • Egyre több bliccelő fizeti be a bírságot
  Egyre több bliccelő fizeti be a bírságot
 • Magyar ápolók napja - Siák Gabriella lett az év asszisztense Fehérváron
  Magyar ápolók napja - Siák Gabriella lett az év asszisztense Fehérváron
 • Patikaleidoszkóp - gondolatok az intelligens növényekről
  Patikaleidoszkóp - gondolatok az intelligens növényekről