2017. december 12. kedd Gabriella
Menü

Az ópium háborúja

Az ópium háborúja
Kínai ópiumbarlang 1909-ben (Fotó: Rainbowbuilders)

Napjainkban, amikor a kábítószer-ellenes küzdelem minden magára valamit is adó kultúrállam prioritásai között szerepel, furcsának tűnhet visszatekinteni 175 évre a történelemben. A 19. század derekán a modern európai demokráciák egyik bölcsője, sokak példaképe, a dicsőséges Britannia ugyanis fegyverrel kényszerítette Kínát arra, hogy – piacait és kikötőit feltétel nélkül megnyitva – korlátlanul és ellenőrizetlenül fogadja be a brit (később a francia és az amerikai) árukat. Az ópiumháborúnak nevezett fegyveres konfliktus Britannia egyik legszégyenteljesebb külföldi kalandjának tekinthető.

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy az 1601-ben megalakult Brit Kelet-indiai Társaság (a továbbiakban: BKT) állam volt az államban. Több, mint háromszáz éven keresztül olyan kereskedelmi monopóliumokkal rendelkezett a Brit Birodalomban és csatolt, illetve függő részein (vagyis fénykorában a földkerekség egyötödén), hogy napjainkban ezek töredékéért bármelyik kőolajkitermelő óriás teljes igazgatótanácsa odaadná lelki üdvösségét (már ha lenne nekik olyan).

A 18. század közepére a BKT (melynek fő tevékenységi területe – micsoda meglepetés! – India és vonzáskörzete volt) rájött, hogy a hatalmas félsziget egyes részei kiválóan alkalmasak a több, mint háromezer éves múltra visszatekintő, és egyes vidékeken roppant népszerű narkotikum, az ópium anyanövényének, a máknak a termesztésére. A BKT menedzserei (noha tudomásunk szerint egyetlen marketing-szakkönyvet sem olvastak) jó kereskedőkhöz méltó módon tudták, hogy a kínálat megteremtését követően a következő lépés a kereslet kialakítása. Nem kellett messzire menniük: ázsiai léptékkel számolva egy kőhajításra ott terpeszkedett Kína, a már akkor is elképesztő számú, megfizethető élvezetek után áhítozó, több százmilliónyi lakosságával.

Sáh Álam, a Mogul Birodalom uralkodója egy tekercset ad Robert Clive, bengáli kormányzónak (Fotó: Cultural India)
Sáh Álam, a Mogul Birodalom uralkodója egy tekercset ad Robert Clive, bengáli kormányzónak (Fotó: Cultural India)
img

A nagyüzemi máktermesztés, valamint az ópium exportja villámgyorsan elkezdődött. A BKT olyan módszerekkel és haszonkulccsal dolgozott, amelyek hallatán a Gazdasági Versenyhivatal valamennyi munkatársa a mai napig sírva fakad, ha csendes munkahelyi kávézások során szóba kerül. A kínaiak – akik mindig és minden újdonságra nagyon aktívan reagálnak, a nikotinnal kezdve az atombombán és az űrkutatáson keresztül egészen a csúcskategóriás mobiltelefonok gyártásáig – roppant fogékonynak és befogadónak bizonyultak a náluk újnak számító tudatmódosító szerrel szemben is. Elképesztő gyorsasággal és sűrűségben alakultak és nyitottak azok a műintézmények, amelyek nemes egyszerűséggel az ópiumbarlang elnevezést kapták, s amelyek utóbb modellként szolgáltak a hasonló európai és amerikai utódok számára. 1835-ben eltörölték a BKT monopoljogát, s az ópiumexportőrök száma megtízszereződött.

A több milliónyi (!), ópiumfüggővé vált és nettó zombisorsra jutott munkavállaló miatt a Mennyei Birodalom 1839-re a népegészségügyi katasztrófa állapotába került, ráadásul (mivel az ópiumért a brit kereskedők csak nemesfémet, vagyis aranyat és ezüstöt fogadtak el fizetségként), a kínai államkincstár csődközeli monetáris helyzetben találta magát, aminek kezelése meghaladta Peking lehetőségeit. 

Kínai ópiumfogyasztók (Fotó: Wikipedia)
Kínai ópiumfogyasztók (Fotó: Wikipedia)
img

A nagy számok törvénye még Ázsiában is hatályos, akadt tehát egy valóban megvesztegethetetlen kínai főhivatalnok, Kanton tartomány császári főbiztosa, bizonyos Lin Ce-hszü, akinél egyszercsak betelt a pohár. Megnyerte magának az uralkodó, Tao-kuang támogatását, majd – valódi távol-keleti Vasprefektusként – lecsapott a kábítószerre: minden felkutatható raktárat felgyújtatott, pár ezer kínai dílert, passzert, kajfert és pushert kivégeztetett, a külföldieket kiutasíttatta az országból. Ezt követően egy igen udvarias, de határozott hangú levelet írt Viktória királynőnek, amelyben arra kérte: ha Angliában be tudták tiltani az ópiumot annak roppant káros hatásai miatt, lenne szíves megakadályozni a kábítószer Kínába történő exportálását és ottani forgalmazásának elősegítését

A brit uralkodó sajnos nem tudott időt szakítani egy válaszlevélre, viszont az angol haditengerészet furcsamód pont ráért, úgyhogy 1840 júniusában a birodalmi flotta felvonult a kínai partok előtt, pár csatában ronggyá lőtte a mintegy tízszeres túlerőben lévő, de kezdetleges fegyverekkel ellátott, gyengén kiképzett császári csapatokat és lerombolta az erődítményeket. Ahogy elsőéves bölcsészhallgatók mondanák a harmadik nagyfröccs után: a minőség diadalmaskodott a mennyiségen. 1842 augusztusában ünnepélyesen aláírták az első ópiumháborút lezáró Nankingi Szerződést, melynek értelmében Kína – nagyon komoly összegű jóvátétel kifizetését követően – minden kereskedelmi előjogot megad az angoloknak és nem támaszt akadályt az ópium importja elé. Nem utolsósorban Hongkong ekkor kerül – akkor még úgy hitték: örökös – brit fennhatóság alá.

Brit csapatok Amoy ostrománál 1841-ben (Fotó: Wikipedia)
Brit csapatok Amoy ostrománál 1841-ben (Fotó: Wikipedia)
img

1856-ban a történelem megismétlődik: a második ópiumháború jóformán csak két dologban különbözött az elsőtől: a briteken kívül (eltérő mértékben) részt vettek benne a franciák, amerikaiak, németek és oroszok is, valamint abban, hogy a végén, 1860-ban Kína még nagyobb katonai és politikai pofont kapott, mint az első után.

Történészek szerint a 260 évig uralkodó Csing-dinasztia totális leépülése és az 1912-es bukásának előkészítése a két ópiumháború során elszenvedett erkölcsi (és persze fizikai) vereségnek is tulajdonítható.

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Még tart a károk felszámolása Győr-Moson-Sopron megyében
  Még tart a károk felszámolása Győr-Moson-Sopron megyében
 • Eltört egy vízcső Debrecenben
  Eltört egy vízcső Debrecenben
 • Robbanás történt a legjelentősebb ausztriai gázterminálon, sok sérült
  Robbanás történt a legjelentősebb ausztriai gázterminálon, sok sérült
 • Újra megtartják Ópusztaszeren a Magyarok karácsonyát
  Újra megtartják Ópusztaszeren a Magyarok karácsonyát
 • Ma estig marad a téli tavasz
  Ma estig marad a téli tavasz
 • Advent a Rác utcában - maratoni kézműves program szombaton és vasárnap
  Advent a Rác utcában - maratoni kézműves program szombaton és vasárnap
 • A Család- és Gyermekjóléti Központnak gyűjt a Nyolcas Műhely
  A Család- és Gyermekjóléti Központnak gyűjt a Nyolcas Műhely
 • Karácsonyi ünnepi műsor lesz pénteken a Kisfaludi Közösségi Házban
  Karácsonyi ünnepi műsor lesz pénteken a Kisfaludi Közösségi Házban
 • Dömötör: erős jelzés lehet a nemzeti konzultáció eredménye és a parlamenti határozat
  Dömötör: erős jelzés lehet a nemzeti konzultáció eredménye és a parlamenti határozat
 • Novák: hatmilliárd forintos támogatás menzafejlesztésre
  Novák: hatmilliárd forintos támogatás menzafejlesztésre
 • Hatvan kilogramm marihuánát találtak egy szerb autóbuszban Röszkén
  Hatvan kilogramm marihuánát találtak egy szerb autóbuszban Röszkén
 • Ismét embert küldene a Holdra Amerika
  Ismét embert küldene a Holdra Amerika
 • Jó nyár vár a rockzenét szeretőkre
  Jó nyár vár a rockzenét szeretőkre