6 évnél régebbi cikk

40 felett vérzünk el Fehérváron - itt az ország koleszterintérképe
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Molnár Artúr
40 felett vérzünk el Fehérváron - itt az ország koleszterintérképe

A karácsonyi túlevés már orvosi kérdéssé fajult. Erre a hamarosan aktuális problémára is szeretné felhívni a figyelmet Magyarország koleszterintérképe, mely két és félmillió anonim vérvételi adatból készült el, és lakóhely, életkor, valamint nemek szerint lebontva mutatja, hogy jelenleg hogyan is állunk a koleszterinszinttel.

Az összes korcsoport tekintetében a székesfehérvári nők 4,9911 nmol/l és a férfiak 4.661 mmol/l összkoleszterinszintjükkel jobbak, mint az országos átlag, ami 5.073301 mmol/l. A novemberre elkészült Országos Koleszterintérkép nem csak a jelenlegi, sokszor nem túl fényes állapotokra, hanem a néhány hét múlva aktuális kérdéssé váló karácsonyi túlevés problémájára, az ésszerű és tudatos táplálkozásra szeretné felhívni a figyelmet.

„A magyar lakosság valamivel egészségesebb, mint 20 évvel ezelőtt, és az átlagos összkoleszterinszintje összességében a kívánatos egészségügyi határértéken (5,2 mmol/l) belül található. Ugyanakkor megyékre, településekre és korcsoportokra lebontva az adatok már korántsem annyira kedvezőek." – nyilatkozta a Koleszterininfo Blognak Dr. Reiber Isván főorvos, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Belgyógyászati Osztályának Anyagcsere Részlegének vezetője.

Miért baj a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint megduplázhatja, vagy akár meg is triplázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. 6,5 mmol/liter koleszterinszint esetén már kétszeres, 7,8 mmol/liter koleszterinszintnél pedig már háromszoros a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye.

De az, hogy összességében nem rossz a fehérváriak egészségügyi állapota – legalábbis a koleszterinszint tekintetében –, nem jelenti azt, hogy ne lennének egészen megdöbbentő és ijesztő adatok korcsoportra vagy nemre lebontva.

A férfiaknál a legfiatalabb korosztályban, vagyis húsz éves korig Székesfehérvár remek értékeket produkált (3.97 mmol/l), az azonban, hogy a térképen már több település itt is pirosra színeződött, elgondolkodtató, ahogy az is, hogy egyetlen korosztállyal feljebb, vagyis a 20-30 év közöttieknél triplázódik a rossz eredményekkel rendelkező települések száma.

A nők ebben a két korosztályban is rosszabb értékeket produkáltak, bár 30 éves kor alatt a székesfehérvári adatok összessége még egészségügyi határérték alatti (20 alatt 4.04; 20-30 között 4.91 mmol/l), ugyanakkor országos szinten a 20-30 közötti nők tekintetében ijesztően megugrott a rosszabb értékek produkáló települések száma.

Egy korosztállyal feljebb, vagyis a 30-40 év közöttieknél azonban megfordul a nők és férfiak értékeinek aránya. Székesfehérvár ugyan mindkét nem tekintetében tartja még magát az egészségügyi határérték alatt: a nők összkoleszterinszintje 4.09, a férfiaké pedig 4.993 mmol/l, de Magyarország térképe immár pirosba borul, főként a férfiak adatainál.

Negyven felett aztán Székesfehérvár is elvérzik, mind a nők (5.08 mmol/l), mind a férfiak (5.19 mmol/l) adatait tartalmazó térképen pirosba borulunk, országos szinten pedig alig marad csak néhány település, amelynek lakói határérték alatti összkoleszterinszintet produkáltak volna. Az 50-60 közötti nőknél pedig nagyítóval kell vadásznunk a zöld területeket.

A hatvan fölött aztán újra változik a kép, a férfiak tekintetében Székesfehérvár újra jó adatokat mutat (4.307 mmol/l), ahogy kis híján az ország egésze ismét zöldbe borul a +60-as férfiak térképénél. A nők itt is rosszabb állapotban vannak, Székesfehérváron is marad az egészségügyi határérték fölötti szint (5.096 mmol/l), de országosan azért sokkal több a zöld terület, mint az eggyel fiatalabb korosztály tekintetében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek