6 évnél régebbi cikk

A senior nem öreg, pláne ha súlyemelő és Gyolcsosnak hívják!
Fehérvár Médiacentrum fotójaA senior nem öreg, pláne ha súlyemelő és Gyolcsosnak hívják!

Legyen szó bármilyen sportágról, ha valaki 59 esztendősen bejut annak országos döntőjébe, az megsüvegelendő teljesítmény. Pláne igaz, ha történetesen súlyemelésről van szó. És ha nem tudtam volna, hogy az illető nem más, mint a székesfehérvári Gyolcsos Ferenc, na akkor is rá tippeltem volna.

Nem titok, Gyolcsos Ferivel régi barátság köt össze. A fehérvári rögbi pálya mellett ismeretem meg, ő az FRC edzője-technikai vezetője-ügyintézője-hakelljátékosa, de mondjuk ki nyugodtan: lelke és motorja. Nem mondom, meglepett, mikor évekkel ezelőtt megtudtam, hogy a súlyemeléssel is közeli barátságot ápol, őt ismerve azonban azon már nem lepődtem meg, hogy ezt milyen magas fokon műveli. Pedig a csúcspont akkor még messze volt.

Nem kellett azonban sokat várni rá, hogy Feri megmutassa, miért is kell őt a legnagyobb fehérvári sportemberek között említeni. A 105 kilósok mezőnyében ugyanis kilencedik helyen kvalifikálta magát a súlyemelők országos bajnokságára. Tette mindezt 59 esztendősen, ha pedig már bejutott, nem tétlenkedett, 97 kilós szakítással és 121 kilós lökéssel, 218 kilogrammos összteljesítménnyel az ob 8. helyén végzett.

- Még a hetvenes években ismerkedtem meg a súlyemeléssel, és még úgyis örök szerelem maradt, hogy majd 30 évig nem űztem ezt a sportágat. Erre tessék, most nyugdíj előtt néhány évvel, 58-as születésűként sikerült bejutnom az országos bajnokságra a masters kategóriából. Még az utánam következő legidősebb versenyző is 1970-es születésű volt, úgyhogy mondhatjuk, életkorban mindenképpen rávertem a mezőnyre. De csak életkorban. Nem gondoltam volna, hogy ennyi idősen bejutok az ob döntőjébe, de ha már itt voltam, mindent beleadtam, amit csak lehetett. Azért is volt fontos nekem ez a verseny, mert sportvezető és edző is vagyok, és a sportról nem elég beszélni, meg is kell mutatni magad, én pedig most mindent megtettem, hogy megmutassam, mi van bennem még ennyi idősen.

Hogy a történet abszolút kerek legyen, jegyezzük meg: a 218 kiló nem csupán öt kilóval jobb, mint Feri eddigi egyéni rekordja, de egyben új magyar masters országos rekord is!

- Öt kilót tudtam javítani az egyéni csúcsomon, mondhatnánk, ez is mutatja, hogy soha nem késő elkezdeni ezt a sportágat. Én mindig csak a súllyal versenyzem, kimegyek és megpróbálom legyőzni. Nem volt könnyű, mert az ob előtt egy héttel jött egy kis gikszer egy megfázás formájában, de az edzőm, Bakos Károly, űzött-hajtott és ez meghozta a hatását. A legnagyobb hozadéka a döntős szereplésnek mégis az, hogy a szereplésem hatására jött egy kisgyerek emelni hozzánk, mert megtetszett neki.

Fehérvár örökifjú erős embere most szusszan egyet, de mint elárulta, nem sokat, januárban ugyanis indul a felkészülés, hiszen 2018-ban nem csupán hazai masters versenyek várnak rá, hanem korosztálya nemzetközi megmérettetésein is találkozhatunk vele.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek