6 évnél régebbi cikk

Mi okozza a gyermekkori elhízást?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Mi okozza a gyermekkori elhízást?

A gyermekkori elhízás komoly probléma Magyarországon, ami minden életkorban odafigyelést, kezelést igényel. Utánajártunk, hogy a plusz kilók hátterében vajon genetikai tényezők állnak, vagy egész egyszerűen az életmód határozza meg testsúlyunkat.

Minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott hazánkban – ez az adat derül ki a WHO tavalyi jelentéséből. A szomorú mutatók azt is jelzik, hogy a felnőtt lakosság hatvanöt százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Az az összefüggés is megfigyelhető, hogy a túlsúlyos gyermeknek gyakran egyik- vagy mindkét szülője, nagyszülei is túlsúllyal küzdenek.

"Az anya táplálkozása alapvetően meghatározza a születendő gyermek táplálékokkal szembeni reakciókészségét. Két tényezőnek van kiemelkedő jelentősége: a fogantatás időpontjában az anyai testtömegnek, BMI-nek, azaz a testtömegindexnek, illetve a terhesség alatti súlygyarapodásnak" – mondta el Tokodi István gasztroenterológus, gyermekgyógyász.

Az öröklött hajlam mellett azonban nagy szerepe van a táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak is. A Földművelésügyi Minisztérium még év elején kezdeményezte a hal- és vadhús áfájának öt százalékra csökkentését. Így az egészséges, jórészt bioélelmiszerek szélesebb fogyasztói réteghez juthatnak el. A Tuti menza programnak köszönhetően pedig a fehérvári ovisokhoz és iskolásokhoz is. A program hat évvel ezelőtt indult el Fehérváron.

"Az elhízás egy összetett kórkép. A pszichiátriai rendelésünkön kívül – ahol a lelki okait próbáljuk az elhízásnak feltárni – az organikus betegségeket kutató rendeléseinket, például a gasztroenterológiai és endokrinológiai rendelést is gyakran felkeresik a túlsúlyos betegek, akiknek jelentős részét teszik ki az elhízás illetve a túlsúly miatt idekerülő gyermekek. Az is elmondható, hogy a gyermekkorban rögzült étkezési szokások kihatnak a felnőttkorra, és az elhízott kisgyermekből nagyobb eséllyel válik súlyproblémával küzdő felnőtt" – tudtuk meg Tokodi Istvántól.

A nagy súly terhe alatt az ízületek is károsodhatnak, súlyos esetben a máj működése is romlik elzsírosodása miatt. Így a szakemberek felhívják a figyelmet az egészséges életmód kialakítására. Az elhízott kisgyermeket plusz kilói miatt negatív környezeti hatások, lelki sérülések is érhetik. Akár visszahúzódóvá vagy éppenséggel agresszívvá, nehezen kezelhetővé is válhat.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek