6 évnél régebbi cikk

Itt az ideje az influenza oltásnak!
Fehérvár Médiacentrum fotója
nypost.com
Itt az ideje az influenza oltásnak!

Néhányan már panaszkodnak influenzaszerű tünetekre, de Fejér megyében egyelőre nincs járvány. A védőoltások beadatásának azonban már bőven itt az ideje! Országszerte a háziorvosokhoz egymillió-háromszázezer adag ingyenes oltóanyagot szállítottak ki.

Még nem érkezett meg a levertséggel, magas lázzal, fejfájással, izomfájdalommal járó influenza vírusa megyénkbe. Ilyenkor még érdemes a védőoltásokat beadatni!

„Akkor van értelme beadni az oltást, ha legalább huszonöt-harminc százaléka a lakosságnak átoltott. Akkor csökkenhet a száma a fertőzéseknek, illetve akkor lehet uralni a járványt. A cél minden évben az, hogy ezt a számot elérjük. Köztük minden évben vannak kiemelten veszélyeztetett csoportok.” – mondta Kovács Krisztián háziorvos. A gyerekek, idősek, szív- és érrendszeri, légúti betegségben szenvedők illetve az egészségügyben, oktatásban dolgozók a legveszélyeztetettebbek.

Az ingyenes oltások elérhetők a háziorvosi rendelőkben. A kedvezményezett körbe tartoznak a hatvan évnél idősebbek valamint például az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők és a várandós nők is. De a vakcinát pár ezer forintért meg is lehet vásárolni vény ellenében a patikákban.

A teljes védettséghez két hétre van szükség. A szakemberek szerint karácsonyig mindenki, aki szeretné, oltassa be magát. A tapasztalat alapján elmondható, hogy minden évben január körül éri el Magyarországot az influenzajárvány.

Fejér megyei adatok

A Fejér Megyei Kormányhivatal legfrissebb tájékoztatója szerint az influenzafigyelő szolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az elmúlt héten a megye területén 569 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez 23,9 százalékkal magasabb, mint az egy héttel korábbi adat. A területi megbetegedési adatok eltérő képet mutatnak. A százezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány alapján alacsony az influenzaaktivitás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek