6 évnél régebbi cikk

Nikolics az új király, már nem Dzsudzsák a legdrágább magyar focista
Fehérvár Médiacentrum fotójaNikolics az új király, már nem Dzsudzsák a legdrágább magyar focista

Nem nagy meglepetésre az Amerikában légióskodó gólkirály, korábbi Vidi-kiválóság, Nikolics Nemanja lett a legértékesebb magyar focista. Nikolics hosszú idő után a Magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát, Dzsudzsák Balázst taszította le a trónról.

Megmondom őszintén, szerintem már nagyon érett ez a trónfosztás, ugyanis Nikolics Nemanja a Chicago Fire 29 éves magyar légiósa évről-évre nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesít, nem beszélve arról a tényről, hogy az utóbbi négy teljes szezonjában - a videotonos utolsó két évét is beleértve - bárhová lépett, gól, illetve gólok teremtek nyomában, és gólkirályi címet ünnepelhetett. A legutóbbi szezonját, ha csapatszinten nem is, de egyénileg igencsak sikeresen húzta be, ugyanis amellett, hogy 24 góljával a Major League Soccer gólkirálya lett, a Chicago Fire szurkolói megválasztották az év játékosának és még a liga álomcsapatába is bekerült. Királyság!

Ennek tükrében senkit sem lephetett meg az előzés. A transfermarkt.com mérvadó, játékospiaci portál szerint Nikolics Nemanja piaci értéke 4,5 millió euróra (1,4 milliárd forint) rúg, míg a trónfosztott Dzsudzsák Balázs 2016 óta változatlanul 4,25 millió eurón (1,3 milliárd forint) áll. A harmadik legjobb magyar játékos pedig nem más, mint a RB Leipzig kiválósága, Gulácsi Péter a maga 4 millió eurójával (1,1 milliárd forint).

Az adatokat böngészve megnéztük, hogy néhány korábbi vidis, majd innen magasabb szintre lépő játékosnak hogyan változott az értéke eligazolását követően. Bár Zé Luís csak kölcsönben volt Fehérváron, a Vidiből egészen a Szpartak Moszkváig cselezte magát. Kölcsönszerződésének lejártakor, vagyis 2014 júniusában 1,1 millió euró (345 millió forint) volt az értéke, jelenleg pedig 5 millió euróra (1,5 milliárd forint) taksálja őt a transfermarkt.com.

Gyurcsó Ádám Vidi-játékosként 800 eurót (250 millió forintot) ért, a Pogon Szczecin színeiben pedig eddigi karriercsúcsot ért el a maga 1 millió eurójával (313 millió forint).

Meg kell említenünk Kleinheisler Lászlót is, aki 2016-ban a Werder Bremen játékosaként ugyancsak elérte az 1 millió eurót, bár azóta már jelentősen csökkent az értéke, most a kazahsztáni Astana focistájaként 750 ezer eurót (235 millió forintot) ér. Vidisként, eligazolásakor pedig 300 ezer euró (94 millió forint) volt a piaci értéke.

Lang Ádámnak új csapatával, a Dijonnal a piaci értéke szépen ívelt felfelé, ugyanis értéke a Vidiből való eligazolásakor 800 ezer euró volt, jelenleg pedig 1,25 millió eurónál (392 millió forint) áll.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek