2018. augusztus 21. kedd Sámuel
Menü

A manók bűvös világában

A manók bűvös világában
(Fotó: Pápai Barna)

Egyedi, személyre szabott ruhák, csodaszép lakástextilek és életteli manófigurák egyaránt kikerülnek Varga Adrienn kezei alól. Különleges tudását pedig tanfolyamok és táborok segítségével igyekszik másoknak is átadni.

Amikor hétről hétre bemutatom nektek egy-egy szakma jeles képviselőjét, újabb és újabb különleges emberi sors tárul fel előttem. Így volt ez Varga Adrienn esetében is, akit teljesen véletlenül, a legutóbbi Nemzetközi Babahordozó Héten ismertem meg. Adrienn női szabóként rendkívül igényes arra, hogy segítsen megtalálni megrendelőinek azt a fazont, ami valóban jól áll és illik a stílusukhoz. "A legtöbb ruhadarab itt szűk, ott bő, hiszen a legtöbb ember nem modell alkat. Nehezen találnak magukra illő darabokat. Ráadásul egyre többen szeretnének egyedi holmit, saját ötleteiket megvalósítva. Nekem pedig örömet okoz, ha ebben segíthetek nekik."  - mesélte Adrienn, amikor felkerestem barátságos Palotai úti varróműhelyében.

Nekem már igazából ez is elég, hogy megemeljem előtte a nem létező kalapomat. Adrienn tevékenysége azonban ennél jóval sokrétűbb. Szerkesztő-modellező képzésen is részt vett, ennek segítségével egyedi szabásmintákat tervez, elsajátította a lakástextil készítést is, ezért  - ahogy ő fogalmaz - már nem csak embereket, otthonokat is fel tud öltöztetni.

Kézzel készült, egyedi manók és babák Varga Adrienn műhelyéből (Fotó: Pápai Barna)
Kézzel készült, egyedi manók és babák Varga Adrienn műhelyéből (Fotó: Pápai Barna)

 S ha már az öltöztetésnél tartunk, Adrienn lassan egy évtizede saját készítésű babákat és manókat is felruház. Ezeknek a figuráknak az elkészítése egyfajta terápiaként került az életébe, miután második gyermeke megszületett. "Sokan mondják, hogy a manóim arca hasonlít a fiaméra. Ha ez így is van, ez nem tudatos. Bence súlyos testi és szellemi fogyatékossággal született. Nem szokványos közöttünk a kötelék, hiszen ő másként fejezi ki magát, az érzéseit. Sokáig éreztem egy szakadékot közöttünk, hiányzott a puszi, az ölelés. Talán a baba és manókészítés aprólékosságában éltem ki azt a gyöngédséget, amit neki nem adhattam át." - vallotta be Adrienn. - "Mostanában már ha ott fekszik mellettem fél órát, meg sem merek mozdulni, úgy élvezem a közelségét. Szerencsésnek tartom magam, mert azzal, hogy ő megérkezett az életünkbe, megtanultam sokkal tudatosabban figyelni a gyermekeimre, háromszoros figyelmet adok nekik."

Az életvitelüket természetesen Bence nevelése szigorú keretek közé szorítja. "Az Ezredéves Iskolában, családias hangulatban, szeretetteljes környezetben tölti a délelőttjeit. Addig én a májusban nyitott műhelyemben tevékenykedem. Délben érte megyek, és csak az esti órákban folytatom a műhelyben a munkát, amikor a férjem hazaér. Ő tartja kézben a fürdést, vacsorát, lefekvést. Bence nagyon kötődik az édesapjához. Ha ő elutazik, pár napig még az ételt sem akarja elfogadni tőlem."

Adrienn tizennégy éves nagylánya, Vivien örökölte az édesanyja tehetségét. "Én is a nagymamámtól tanultam kötni, horgolni. Próbáltam őt is tanítgatni, ügyesen tud is kötni, varrni, horgolni. A legjobb fogásokat végül az internetről leste el. Egy nap egyszer csak kisétált a szobájából egy gyönyörű unikornissal. Tátva maradt a szám, hogy azt tényleg ő készítette! Utána már abba sem tudta hagyni. Már el is végzett egy OKJ-s játéktextil készítő tanfolyamot. Viszont a vizsgát nem tehette le, mivel még nincs 16 éves. Hosszú távon ő nem ezzel szeretne foglalkozni, az üzleti életben akar majd elhelyezkedni. Kicsi kora óta határozott elképzelésekkel irányítja az életét."

 (Fotó: Pápai Barna)
(Fotó: Pápai Barna)

A baba- és a manókészítés olyan népszerű tevékenységgé nőtte ki magát Adrienn életében, hogy tanfolyamokat is tart. Nyáron pedig gyerekeknek szervezett tábort, ahol minden nap más feladattal ismerkedtek. "A babák szabásmintáit az internetről is le lehet tölteni, de attól kezdve már mindenkinek a fantáziáján, kreativitásán múlik, hogy mivé alakítja. Tíz varrónő ugyanabból a szabásmintából tízféle végeredményt készít. A manókat pedig teljesen saját magam találtam ki. Jó két-három hónap munkája volt, mire kialakult ez a fazon, milyen füle, szeme, szája legyen."

A kész figurák igazi gyerekbarát játékok, antiallergén, könnyen mosható tömőanyaggal, és drót sincsen bennük. Színekben és formákban pedig végtelen változatosságot kínálnak, mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót.

 (Fotó: Pápai Barna)
(Fotó: Pápai Barna)

  

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Ugrásszerűen nőtt a ferihegyi reptér forgalma
  Ugrásszerűen nőtt a ferihegyi reptér forgalma
 • Tovább nőtt a háztartások vagyona
  Tovább nőtt a háztartások vagyona
 • Augusztus 20. - Washingtonban is volt megemlékezés
  Augusztus 20. - Washingtonban is volt megemlékezés
 • Kevés a mezőgazdasági munkás is
  Kevés a mezőgazdasági munkás is
 • Virágkarnevál - ráadás felvonulás Debrecenben
  Virágkarnevál - ráadás felvonulás Debrecenben
 • A hőségre figyelmeztetnek az időjósok
  A hőségre figyelmeztetnek az időjósok
 • Lesz elég víz Budapesten
  Lesz elég víz Budapesten
 • Bepanaszolják szomszédai Venezuelát Hágában
  Bepanaszolják szomszédai Venezuelát Hágában

Eseménynaptár

 • Nem szabad a vécébe dobni a kontaktlencséket
  Nem szabad a vécébe dobni a kontaktlencséket
 • Orosz importtilalom a szerb őszibarackra
  Orosz importtilalom a szerb őszibarackra
 • Tűzijátékkal zárult a Királyi Napok
  Tűzijátékkal zárult a Királyi Napok
 • WHO - általánossá kell tenni a kanyaró elleni védőoltást
  WHO - általánossá kell tenni a kanyaró elleni védőoltást
 • Pénzreform Venezuelában
  Pénzreform Venezuelában
 • Eltűnnek a katonák Belgium utcáiról
  Eltűnnek a katonák Belgium utcáiról
 • Többszázezer autót hív vissza a Volkswagen
  Többszázezer autót hív vissza a Volkswagen
 • A nevelőszülőség melett kampányolnak
  A nevelőszülőség melett kampányolnak
 • Városi kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából
  Városi kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából
 • MIlliók menekülnének Venezuelából
  MIlliók menekülnének Venezuelából
 • Nyaralás - átlagosan 45 ezer forintot költük rá
  Nyaralás - átlagosan 45 ezer forintot költük rá
 • Sport nagyhét, Triatlon Európa-kupa - a sporté a főszerep Székesfehérváron
  Sport nagyhét, Triatlon Európa-kupa - a sporté a főszerep Székesfehérváron
 • Tovább tarthat a dinnyeszezon a következő évektől
  Tovább tarthat a dinnyeszezon a következő évektől