6 évnél régebbi cikk

Ne szidd a netet: gyorsabb a letöltésünk, mint az amerikaiaknak vagy a németeknek!
Fehérvár Médiacentrum fotójaNe szidd a netet: gyorsabb a letöltésünk, mint az amerikaiaknak vagy a németeknek!

Egy éven át, 2016 novembere és 2017 november között vizsgálta a világ országaiban a net minőségét, főleg annak gyorsaságát a népszerű Speedtest szolgáltatást magáénak tudó Ooakla nevű cég. A felmérés nem jogosít fel minket, hogy a hazai vezetékes vagy mobilszolgáltatást bántsuk, a magyar letöltési sebesség a világ élvonalába tartozik!

A Ooakla nem viccelt, 190 ország több mint 6000 szerverét vonta be a nagy felmérésbe, melynek feladata a szélessávú és mobilinternet sebességének mérése, majd ezen adatok felhasználásával az országok összehasonlítása volt.

Nos, napjainkban, vagyis 2017 végén a világon az átlagos letöltési sebesség vezetékes hálózaton 40.11 Mbps, míg a feltöltési sebesség 1996 Mbps. A leggyorsabb netet Szingapúrban találjuk, ahol egy átlagos otthonban a vezetékes letöltési sebesség 153.85 Mbps. A lista második helyén számomra nagy meglepetésként (hiába, már nem csak focija világszínvonalú) Izland áll, a szigetországban 147.51Mbps-mal hasít az oldalbetöltés. Valljuk be őszintén, a világ azon felén, ahol a többségben lévő téli napokon szinte fel sem kel a nap, kell is a minőségi a net a sötét órákra.

A világ harmadik leggyorsabb letöltési sebességével Hongkong büszkélkedhet (133.94 Mbps), negyedik Dél-Korea (127.45 Mbps), míg az ötödik Románia (104.46 Mbps). És itt jövünk mi, Magyarország a világ hatodik legjobb vezetékes internetkapcsolatával büszkélkedhet, a hazai átlag 92.47 Mbps, ami valljuk be, nem rossz, úgyhogy jobb ha csendben maradunk...

Az első tízbe még befért Makaó, Svédország, Hollandia és Svájc, míg az Egyesült Államok mindössze a 12. (76.94 Mbps), Japán a 14. (73.51 Mbps), az Egyesült Királyság a 26. (50.90 Mbps), Németország pedig a 27. (48.59 Mbps). Voltak országok, ahol százalékos arányban komoly javulás tapasztalható a korábbi állapotokhoz képest, ezek a nagyfokú fejlesztéseknek köszönhetőek. Indiában például 77 százalékkal javult a szélessávú sebesség, bár még így is csak 18.82 Mbps-mal lehet letölteni. De még ez a 77 százalék is eltörpül a laoszi 249.5 százalék mellett, ott ennyivel nőtt a mobil letöltési sebesség, amelyik most 13.77 Mbps-os.

És ezzel rá is térhetünk a mobilnetre, melyben Norvégia a világelső, egy átlagos előfizető 62.66 Mbps-kel hívhatja le a weboldalakat telefonján. A lista második helyezettje Hollandia (53.01 Mbps), a harmadik pedig Izland (52.78 Mbps). A negyedik Szingapúr, majd jön Málta és Ausztrália, aztán a hetedik helyen Magyarország, hazánkban egy átlagos mobilnet 49.02 Mbps-kel hasít. Az első tízbe még befért Dél Korea, az Egyesült Arab Emírségek és Dánia.

A korábban említett fejlesztések mellett vannak olyan országok, ahol jelentősen romlott a szolgáltatás, erről azonban nem a helyi szolgáltatók tehetnek, Puero Rico mobil struktúrája például alaposan megsínylette a hurrikánok pusztítását, majd 40 %-kal csökkent a letöltési sebesség.

Ha kíváncsi vagy a teljes listára a részletes számokkal, ide kattintva végigböngészheted az Ooakla ranglistáját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek