2018. január 19. péntek Sára
Menü

Egy jó svéd recept karácsonyra?

Akár karácsonyi vacsorára is feltálalhatjátok ezt a hagyományos svéd fogást. A recept egyenesen kollégánk, Pál Lóri konyhájából való. Lóri Svédországban született, és családja hagyományosan sok ottani finomságot készít az ünnepek alatt.

Pál Loránd idén tavasszal lett csapatunk tagja. Az elmúlt hónapokban többször mesélt arról, hogy Svédországban született, a családja jelentős része él a távoli északon, és szüleivel itthon is szívesen készítenek svéd ételeket. Már valamikor a nyáron rábeszéltem Lórit, hogy karácsony közeledtével osszon majd meg veletek egy jó kis receptet, amit akár Ti is feltálalhattok a karácsonyi asztalra!

De először is lássuk, mit is esznek hagyományosan a svédek a szeretet ünnepén: "Karácsonykor a svédek főleg a halakat favorizálják, így olyan ételek kerülnek terítékre, mint a pácolt hering, halsaláta, kaviáros tojás, füstölt és főtt lazac, illetve azért akad mindenki kedvenc svéd kajájából, a húsgolyóból is. Nem, nem az ikeás, hanem a házi." - árulta el Lóri.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
img

"A svéd húsgolyó természetesen nálam is favorit, viszont a halas menükért nem vagyok oda, így nem megszokott karácsonyi étellel készültem, hanem olyan svéd finomsággal, amelyet szezontól és ünnepektől függetlenül bárhol és bármikor elkészíthettek. Nézzük, hogyan is készül a svédek egyik kedvenc csemegéje, a Pyttipanna."

 

A Pyttipanna receptje


Hozzávalók:
1 nagyobb édesburgonya, 1 közepes cukkini, 1 közepes padlizsán, 1 közepes póréhagyma, 1 közepes zeller, 4-5 db sárgarépa, 4-5 db fehérrépa, fél kaliforniai paprika, 1 közepes karalábé, 150 g virsli, 100 g kockázott bacon, 500 g kockázott csirkemell, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
img

 Első körben egyforma kockára vágjuk fel a zöldségeket:

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
img

 A hagymát és a paprikát pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Ez után öt percig pároljuk, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. Ez után jön a felkockázott cukkini-padlizsán-édesburgonya trió, majd további öt percig folytatjuk a párolást.

Egy másik edényben kevés zsiradékban megpirítjuk a bacont, majd jöhet mellé a csirkemell és legvégül a karikára vágott virsli is. Körülbelül öt percig közepes lángon főzzük, kavargassuk, majd ha elkészült, akkor hozzáadjuk az eddig már tökéletesre párolt zöldségekhez. A kész Pyttipannát tükörtojással vagy tojásrántottával, esetleg céklával tálaljuk. Az elkészítési idő a zöldségek felkockázásával együtt körülbelül egy óra.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
img

 

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

  • img
    img
    Vörösmarty Rádió
    Unalom hétvégén? Az mi? :)
  • Verekedőket ítélt el a székesfehérvári bíróság
    Verekedőket ítélt el a székesfehérvári bíróság
  • Szavazatszámlálókat keresnek Székesfehérváron
    Szavazatszámlálókat keresnek Székesfehérváron
  • Szent Sebestyén napját ünnepelték a felsővárosi gyerekek
    Szent Sebestyén napját ünnepelték a felsővárosi gyerekek
  • Gyújtogató ellen emelhet vádat a Fejér Megyei Főügyészség
    Gyújtogató ellen emelhet vádat a Fejér Megyei Főügyészség
  • Kevesebb élelmiszert kellett kivonni a forgalomból
    Kevesebb élelmiszert kellett kivonni a forgalomból
  • Ingyenessé teszik a gázszivárgás vizsgálatát
    Ingyenessé teszik a gázszivárgás vizsgálatát
  • Vissza akart repülni Ukrajnába az illegális bevándorlókat szállító kisrepülő
    Vissza akart repülni Ukrajnába az illegális bevándorlókat szállító kisrepülő
  • Vaklárma volt a lépfeneriadó
    Vaklárma volt a lépfeneriadó