2018. április 20. péntek Konrád, Tivadar
Menü

Egy jó svéd recept karácsonyra?

Akár karácsonyi vacsorára is feltálalhatjátok ezt a hagyományos svéd fogást. A recept egyenesen kollégánk, Pál Lóri konyhájából való. Lóri Svédországban született, és családja hagyományosan sok ottani finomságot készít az ünnepek alatt.

Pál Loránd idén tavasszal lett csapatunk tagja. Az elmúlt hónapokban többször mesélt arról, hogy Svédországban született, a családja jelentős része él a távoli északon, és szüleivel itthon is szívesen készítenek svéd ételeket. Már valamikor a nyáron rábeszéltem Lórit, hogy karácsony közeledtével osszon majd meg veletek egy jó kis receptet, amit akár Ti is feltálalhattok a karácsonyi asztalra!

De először is lássuk, mit is esznek hagyományosan a svédek a szeretet ünnepén: "Karácsonykor a svédek főleg a halakat favorizálják, így olyan ételek kerülnek terítékre, mint a pácolt hering, halsaláta, kaviáros tojás, füstölt és főtt lazac, illetve azért akad mindenki kedvenc svéd kajájából, a húsgolyóból is. Nem, nem az ikeás, hanem a házi." - árulta el Lóri.

"A svéd húsgolyó természetesen nálam is favorit, viszont a halas menükért nem vagyok oda, így nem megszokott karácsonyi étellel készültem, hanem olyan svéd finomsággal, amelyet szezontól és ünnepektől függetlenül bárhol és bármikor elkészíthettek. Nézzük, hogyan is készül a svédek egyik kedvenc csemegéje, a Pyttipanna."

 

A Pyttipanna receptje


Hozzávalók:
1 nagyobb édesburgonya, 1 közepes cukkini, 1 közepes padlizsán, 1 közepes póréhagyma, 1 közepes zeller, 4-5 db sárgarépa, 4-5 db fehérrépa, fél kaliforniai paprika, 1 közepes karalábé, 150 g virsli, 100 g kockázott bacon, 500 g kockázott csirkemell, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

 Első körben egyforma kockára vágjuk fel a zöldségeket:

 A hagymát és a paprikát pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Ez után öt percig pároljuk, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. Ez után jön a felkockázott cukkini-padlizsán-édesburgonya trió, majd további öt percig folytatjuk a párolást.

Egy másik edényben kevés zsiradékban megpirítjuk a bacont, majd jöhet mellé a csirkemell és legvégül a karikára vágott virsli is. Körülbelül öt percig közepes lángon főzzük, kavargassuk, majd ha elkészült, akkor hozzáadjuk az eddig már tökéletesre párolt zöldségekhez. A kész Pyttipannát tükörtojással vagy tojásrántottával, esetleg céklával tálaljuk. Az elkészítési idő a zöldségek felkockázásával együtt körülbelül egy óra.

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

  • Jól teljesít a használtautó-piac
    Jól teljesít a használtautó-piac
  • Színes a hazai turizmus kínálata
    Színes a hazai turizmus kínálata
  • Megkezdődött a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
    Megkezdődött a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
  • Nemzetközi nyomozóbizottság jön létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére
    Nemzetközi nyomozóbizottság jön létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére
  • Holnapig döntenek Gyárfás Tamás előzetes letartóztatásáról
    Holnapig döntenek Gyárfás Tamás előzetes letartóztatásáról
  • Baráti látogatásra érkezett Székesfehérvárra Marcin Ociepa lengyel miniszterhelyettes
    Baráti látogatásra érkezett Székesfehérvárra Marcin Ociepa lengyel miniszterhelyettes
  • Pápa város Nyugdíjas Egyesületének tagjai látogattak a Városházára csütörtökön
    Pápa város Nyugdíjas Egyesületének tagjai látogattak a Városházára csütörtökön
  • Pápai nyugdíjasok látogatása a Városházán
    Pápai nyugdíjasok látogatása a Városházán
  • Melyik a legmenőbb fehérvári tabló 2018-ban?
    Melyik a legmenőbb fehérvári tabló 2018-ban?