Partly cloudy10 °C
2019. február 20. szerda Álmos
Menü

Egy jó svéd recept karácsonyra?

Akár karácsonyi vacsorára is feltálalhatjátok ezt a hagyományos svéd fogást. A recept egyenesen kollégánk, Pál Lóri konyhájából való. Lóri Svédországban született, és családja hagyományosan sok ottani finomságot készít az ünnepek alatt.

Pál Loránd idén tavasszal lett csapatunk tagja. Az elmúlt hónapokban többször mesélt arról, hogy Svédországban született, a családja jelentős része él a távoli északon, és szüleivel itthon is szívesen készítenek svéd ételeket. Már valamikor a nyáron rábeszéltem Lórit, hogy karácsony közeledtével osszon majd meg veletek egy jó kis receptet, amit akár Ti is feltálalhattok a karácsonyi asztalra!

De először is lássuk, mit is esznek hagyományosan a svédek a szeretet ünnepén: "Karácsonykor a svédek főleg a halakat favorizálják, így olyan ételek kerülnek terítékre, mint a pácolt hering, halsaláta, kaviáros tojás, füstölt és főtt lazac, illetve azért akad mindenki kedvenc svéd kajájából, a húsgolyóból is. Nem, nem az ikeás, hanem a házi." - árulta el Lóri.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

"A svéd húsgolyó természetesen nálam is favorit, viszont a halas menükért nem vagyok oda, így nem megszokott karácsonyi étellel készültem, hanem olyan svéd finomsággal, amelyet szezontól és ünnepektől függetlenül bárhol és bármikor elkészíthettek. Nézzük, hogyan is készül a svédek egyik kedvenc csemegéje, a Pyttipanna."

 

A Pyttipanna receptje


Hozzávalók:
1 nagyobb édesburgonya, 1 közepes cukkini, 1 közepes padlizsán, 1 közepes póréhagyma, 1 közepes zeller, 4-5 db sárgarépa, 4-5 db fehérrépa, fél kaliforniai paprika, 1 közepes karalábé, 150 g virsli, 100 g kockázott bacon, 500 g kockázott csirkemell, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

 Első körben egyforma kockára vágjuk fel a zöldségeket:

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

 A hagymát és a paprikát pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Ez után öt percig pároljuk, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. Ez után jön a felkockázott cukkini-padlizsán-édesburgonya trió, majd további öt percig folytatjuk a párolást.

Egy másik edényben kevés zsiradékban megpirítjuk a bacont, majd jöhet mellé a csirkemell és legvégül a karikára vágott virsli is. Körülbelül öt percig közepes lángon főzzük, kavargassuk, majd ha elkészült, akkor hozzáadjuk az eddig már tökéletesre párolt zöldségekhez. A kész Pyttipannát tükörtojással vagy tojásrántottával, esetleg céklával tálaljuk. Az elkészítési idő a zöldségek felkockázásával együtt körülbelül egy óra.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

  • Folk est - a Tilinkó muzsikál
    Folk est - a Tilinkó muzsikál
  • Az időben felfedezett mellrák gyógyítható - mammográfiai szűrés Fehérváron
    Az időben felfedezett mellrák gyógyítható - mammográfiai szűrés Fehérváron
  • Nemzeti Eszközkezelő - a visszavásárlási határidőre figyelmeztetik az ügyfeleket
    Nemzeti Eszközkezelő - a visszavásárlási határidőre figyelmeztetik az ügyfeleket
  • Politológus: a V4-ek közös külpolitikája egy erőközpont
    Politológus: a V4-ek közös külpolitikája egy erőközpont

A hét embere

  • Szmog - Székesfehérváron és Dunaújvárosban is egészségtelen a levegő
    Szmog - Székesfehérváron és Dunaújvárosban is egészségtelen a levegő
  • Szja - már kérhetik a tervezet postázását
    Szja - már kérhetik a tervezet postázását
  • Lemaradt? - nem kell sokáig várni
    Lemaradt? - nem kell sokáig várni
  • Lavina sodort el síelőket Svájcban
    Lavina sodort el síelőket Svájcban
  • Több pénzt keresnek a diákok - a lányok vannak többségben
    Több pénzt keresnek a diákok - a lányok vannak többségben
  • Ápolói ösztöndíj - jövő keddtől lehet jelentkezni
    Ápolói ösztöndíj - jövő keddtől lehet jelentkezni
  • Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő
    Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő
  • Fehérvári dagadtak? - Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?!
    Fehérvári dagadtak? - Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?!

Eseménynaptár

  • Okos füvek, okos fák - előadás az intelligens növényvilágról
    Okos füvek, okos fák - előadás az intelligens növényvilágról
  • Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
    Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
  • Megszorítások jöhetnek az Audinál
    Megszorítások jöhetnek az Audinál
  • Nőtt a diákmunkások órabére
    Nőtt a diákmunkások órabére
  • Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
    Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
  • Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
    Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
  • Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
    Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
  • Ingyenes városnéző séták Budapesten
    Ingyenes városnéző séták Budapesten
  • Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek
    Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek