6 évnél régebbi cikk

Hogyan kíméljük gyomrunkat ünnepekkor?
Fehérvár Médiacentrum fotója
newidea.com.au
Hogyan kíméljük gyomrunkat ünnepekkor?

Alig néhány nap és teríthetjük az ünnepi asztalt! Nem mindegy azonban, milyen ételt milyen mennyiségben fogyasztunk! Érdemes odafigyelni ilyenkor is arra, hogy ne borítsuk fel szervezetünk egyensúlyát. Éppen ezért érdemes megfogadni Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus tanácsait!

A hosszúra nyúló ünnepek igazi kalóriabombát jelentenek szervezetünk számára, s ha nem vigyázunk, ünnepek után a mérleg nyelve akár két-három kilóval is többet mutathat, nem beszélve az esetleges emésztőszervi vagy anyagcsere-problémákról. Aki nem tud ellenállni az ünnepi finomságok csábításának, és túleszi” magát, akár kórházi ellátásra is szorulhat.

„Az izgalommal járó ünnepi készülődés talán feledteti velünk a napi rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás szükségét, de semmi esetre sem egészséges a teljes koplalás, majd az ezt felváltó ételdömping. Törekedjünk az ünnepek előtt - és alatt is - a rendszeres és mértéktartó táplálkozásra! Mondhatnám: mindent lehet, de csak mértékkel!” – tanácsolja Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus.

Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem, ami valamelyest ellensúlyozni tudja a többletbevitelt. A hagyományos ünnepi ételeinket is könnyebben emészthetővé tehetjük, ha figyelünk a zsírtartalomra mind a nyersanyag válogatásnál, mind a konyhatechnológia megválasztásánál. „Például ha halat vásárolunk, akkor válasszuk a tőpontyot a tükörponttyal szemben, és a panírozott változatot ne bő zsiradékban, hanem a sütőben süssük meg! A sütemények terén döntsünk a gyümölcsös készítmények mellett a tejszínes, vajas finomságok ellensúlyozására!” – javasolja szakértőnk.

Természetesen a tradicionális diós-mákos beigliről sem kell lemondanunk, hiszen a dió és a mák nagyon sok értékes ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint, antioxidánst és omega3-zsírsavat tartalmaz. A cukortartalmát csökkenthetjük vagy steviával pótolhatjuk, ami jelentős energiamegtakarítást eredményezhet! A fahéjtól és a szegfűszegtől illatozó mézeskalács cukortartalma igen jelentős, de próbálkozhatunk itt is az energiaszegényebb cukorpótlók alkalmazásával.

A karácsonyi töltött káposzta igazi rostforrás. A töltelék összetételének zsírtartalmát kissé csökkentve és barna rizzsel készítve példaértékű lehet. A gesztenyével töltött pulykamell minden igénynek megfelel a mértékletes fogyasztás mellett." – mondja Mészárosné Jaskó Enikő.

És végül ne feledkezzünk meg a karácsonyi vásárok fűszeres forralt borainak csábító illat- és ízkavalkádjáról! A dietetikus szerint a vörösbor alapú italok jótékony rezveratrol tartalma még hasznos is lehet számunkra, ha tartjuk a mértéket, de vigyázzunk, mert ezen fűszeres italok savképző hatása igen jelentős! Ha ennek ellenére mégis túlzásokba esnénk, és émelygést, puffadást érzünk, akkor jöhet a böjt!

"Az ünnepi zsírosabb étkezések után mindig segíti az emésztést, ha kevés alkoholos itallal vagy szénsavas üdítővel, vízzel zárjuk a menüt. Az emésztési problémákra még ma is sokan használják a népi gyógymódokat, például a libapezsgőt, azaz ecet, víz és szódabikarbóna keverékét. A szódabikarbóna lúgosító hatásánál fogva közömbösíti a gyomorsavat savtúltengés esetén. A megterhelő nap után jótékony hatású lehet az egynapos léböjtkúra, mert megterhelés nélkül biztosítja az ásványianyag-bevitelt." – tanácsolja a dietetikus.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek