6 évnél régebbi cikk

Vegán receptek – nem csak vegánoknak!
Fehérvár Médiacentrum fotója
piquenenewsagazin.com
Vegán receptek – nem csak vegánoknak!

Epres, mandulás, mentás torta? Chiamagos, ribizlis brownie? Epres poharas krém? Diófasírt? Karfiolfőzelék? – Mindez főzés nélkül, egészségesen, nyers vegán módra? Igen!

A múltkor már tisztáztuk, hogy a vegánság nem egy étrendet jelöl, hanem egy teljesen más életmódot, világlátást, amely etikai meggondoláson alapszik. A vegánok ellenzik a „termelési, nagyüzemi állattartást”, amely az állatok kizsákmányolását, kínzását foglalja magába. Védik az állatokat, és kiállnak az állatok jogaiért. Így tehát nemcsak arról van szó, hogy a testünk jobban nézzen ki és az egészségünk megmaradjon/visszajöjjön!

Sőt! A klímaváltozás visszaszorítása és a környezetvédelem is ide tartozik! A húsfogyasztás csökkentésével jelentősen csökkenthetnénk az üvegházhatású gázkibocsátást. Ennek ugyanis majdnem a 30 százalékáért az állattenyésztés tehető felelőssé. Schwarzenegger „húsmentes” felszólalása is erre vonatkozott az ENSZ csúcson.  

Arról is írtam már, hogy milyen sok sportoló tért át a vegán életmódra, mely következtében visszanyerték régen elveszett egészségüket, illetve jelentősen csökkenteni tudták testzsír-százalékukat, miközben erejük megmaradt, vagy épp növekedett is.

Valószínűleg sokan gondoltak arra a korábbi vegánságról szóló cikkeket olvasva, hogy mégis mit eszik konkrétan egy vegán? Tisztáztuk már, hogy milyen alapanyagokból áll a vegán étrend, de mi hozható össze belőlük? Mi készül a konyhában? - Erről is láthattak olvasóim gyönyörű ételfotókat a "Kibírod-e egy hónapig hús és tejtermék nélkül?" - című cikkemben. 

Úgyhogy térjünk is rá a receptekre! (Elvégre az ünnepi időszakban mindenki szívesebben áll neki sütni-főzni.) Kezdjük egy igazi különlegességgel, amely a nyers vegánok kedvencei közé tartozik:

Epres, mandulás, mentás torta

Ez a különleges finomság pillanatok alatt elkészül!

Az alaphoz szükségünk lesz fél csésze mandulára, fél csésze hajdinára, egy csipet sóra és vízre.

Elkészítése: Daráljuk le, őröljük le a hajdinát és a mandulát, majd egy pici sóval ízesítsük és annyi vízzel keverjük össze, hogy formázható massza váljon belőle. Ezt nyomkodjuk bele egy levehető karimás tortaformába.

A régetekhez vegyünk elő egy csésze lehéjazott mandulát vagy kesudiót, egy csésze vizet, 3 evőkanál mézet (van olyan vegán, aki nem eszik mézet) vanília őrleményt, egy teáskanál agar-agart, fél csésze vizet.

Elkészítése: Keverjük össze az agar-agart fél csésze vízben, melegítsük forrásig és hűtsük le félig. Turmixoljuk össze a mandulát (vagy a kesudiót) a vízzel, mézzel. Osszuk el két részre a krémet. Az egyik felével turmixoljunk össze egy jó nagy marék mentalevelet és pár csepp mentaolajat. Keverjük össze a fél agar-agarral és töltsük a tortarformába. Tegyük be a mélyhűtőbe egy kicsit ezt a zöld réteget, hogy picit megdermedjen. Amíg a fagyasztóban raboskodik, a maradék krémet és agar-agart keverjük össze vaníliaporral. Ha megszilárdult a zöld masszánk, akkor kerülhet rá ez a fehérség, és vissza a mélyhűtőbe!

Extraként piros réteg is kerül a varázslatra, amihez készítsünk össze 50 dkg epret, 2 evőkanál útifűmaghéjat, egy teáskanál agar-agart és fél csésze vizet.

Elkészítése: Törjük össze az epret az útifűmaghéjjal. Amíg sűrűsödik, készítsük el az agar-agart a már tanult módon fél csésze vízzel, és keverjük a masszához. A piros finomságot simítsuk a fehér réteg tetejére, és újra toljuk be a hűtőbe.

Mentalevelekkel és ehető virágokkal díszíthetjük, például ibolyával, amiről már írtam egyszer.

Aki még ennél is gyorsabban szeretne édességhez jutni sütés nélkül, az válasszon egy krémes finomságot, például az

Epres poharas krémet

Ehhez szükségünk lesz 40 dkg földieperre, 20 dkg kesudióra, fél citrom levére, egy kanál mézre, egy csipet vaníliaporra és egy pohár vízre.

Elkészítése: Pépesítsük az epret aprítógépben, de hagyjunk azért benne kisebb darabokat is! Ez lesz az egyik réteg. A másik a kesudiós lesz, amihez a kesudiót (mi mást? ) kicsi  vízzel sűrű péppé keverjük, hozzáadjuk az ízesítőket, és már rétegezhetjük is a poharakba a kétféle variációt. A rétegek közé szórhatunk egy kis kókuszreszeléket is, ami megakadályozza, hogy összefolyjanak a rétegek.

Ne maradjanak ki a jóból a brownie szerelmesei se! Nekik szól a

Chiamagos, ribizlis brownie recept

A sütihez vegyünk 20 dkg kesudiót, ugyanennyi mandulát, datolyát (amit korábban két óráig áztattunk), aszalt áfonyát (amit elég egy órát áztatni), és 3 evőkanál cukrozatlan kakaóport.

Az öntethez 20 dkg ribizlit készítsünk ki, 2 evőkanál chiamagot és 2 evőkanál mézet.

Elkészítése: Őröljük meg durvára a kesudiót, a megáztatott aszalványokat pedig aprítógépben lekvárosra pépesítsük. A masszába keverjük bele a kakaóport, és kész is a finom csokikrém, amit gyúrjunk össze a száraz magokkal, és kenjük szét 3 cm vastagon egy sütőpapírral kibélelt tálcán! Tegyük be a hűtőbe, s közben édesítsük meg a ribizlit a mézzel, és turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a chiamagot, s várjunk fél órát, míg zselés állagúvá dagadnak a magocskák.

Ha már nagyon sütizni szeretnénk, vágjuk fel a brownie-t egyforma szeletekre, és borítsuk rá az öntetet!

Ha a sütizés közben megszomjaztunk, dobjunk össze egy

Dinnyeitalt citromfűvel

Elkészítése: Hűtsünk be fél kg dinnyét (tudom, karácsonykor furcsa a dinnyével foglalkozni, de hátha valaki nyáron, a dinnyeszezonban előveszi ezt a cikket - aki pedig nem, az használhat helyette bármilyen lédús, friss vagy fagyasztott gyümölcsöt), kockázzuk fel, magozzuk ki (én szeretem a magokat, tele vannak vitaminnal, de valaki nem szereti), s turmixoljuk össze 10 citromfű levéllel, s 1 dl jéghideg vízzel! Ha nem találjuk elég édesnek, jöhet bele egy kis stevia is.

A citromfű helyett mentaleveleket is használhatunk! Sőt, aki a gyömbért szereti, az frissen reszelt gyömbérrel is ízesítheti!

Az egyik kedves barátom azt mondta régen, hogy nincsen jobb, mint „sósra édes és édesre sós”. Ennek fényében ő csokit evett a chips után, majd újra édességek után nyúlt. Mi már tudjuk, hogy a csokoládé nem egészséges, de a finomságok után mi is rátérhetünk a sós ízekre „ nyers vegán módra”, és készítsünk

Diófasírtot

A húsmentes fasírthoz 12 dkg diót, ugyanennyi napraforgómagot (mezeien szólva „szotyit”), és kápia paprikát tegyünk a konyhapultra egy gerezd fokhagyma és egy kis himalája só társaságában.

Elkészítés: Mindent aprítsunk össze, majd gyúrjuk gombóccá.

A salátához jégsalátát, kápai paprikát, lilahagymát, sárgarépát, uborkát, s minden fellelhető zöldséget daraboljunk össze, és öntsük nyakon egy kis öntettel, amely turmixgépben készül egy almából, egy-két kanál olivaolajból, citromléből, himalája sóból, petrezselyemből és bazsalikomból áll (a borsot nem szeretem, de aki igen, azt is rakhat bele).

A fasírt kapcsán sokan a főzelékre asszociálnak, ezért lássuk a

Karfiolfőzeléket

Amelyet tésztához is keverhetjük mártásként, vagy akár kenyérre is kenhetjük pástétommá kinevezve.

Elkészítése: Szedjünk rózsáira egy nagy fej karfiolt, majd pirítsuk meg pár evőkanál kókuszolajban. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, s pároljuk lassú tűzön, fedő alatt úgy öt percig. Ha kész, turmixoljuk össze 1 dl kókusztejszínnel, himalája sóval, tárkonnyal, borsikafűvel, bazsalikommal, egy citrom, és már kész is a főzelék!

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek